Avatar uživatele
helcaify1

Nedoplatky za plyn v rd

Nechci být neslušná ale zajmalo by mě jaké platíte měsíční zálohy na plyn popřípadě nedoplatky v rodinném domě. V mém případě se jedná o porovnání s mým stavem. Platím obrovskou částku nedoplatku a než bych řekla, že můj pronajímatel neúčtuje správně si to chci ověřit a porovnat.
Doplňuji:
Spočítat to umíme ale majitel nám od toho nic neukáže a za 5 měsíců po nás chce přes 60 000 Kč. Přitom topení máme snížené a v noci se netopí vůbec. Máme tak nastavený termostat. Vaříme také málo. Tato částka se mi tedy zdá opravdu vysoká.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4104 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Stačí vzít kalkulačku a vynásobit spotřebu cenou + měsíšní paušál.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Platím taky hodně. Táím kolik kdo platí, nic neporovnáš. Každý domek je jiný a energeticky jinak náročný. Někdo topí více někdo méně. U plynu to jde daleko jednodušeji. Máš přece plynoměr. Vynásob spotřebované cenou od tvého dodavatele a máš jasno.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
waser

Vyžadujte vyučtování od plynarny po pronajimateli.Take zaleží na tom jak plyn využívate a kolik ho spotřebujete a to je u každého trochu jiné

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

V první řadě si projděte, co máte uvedeno v nájemní smlouvě.
V té byste měla mít zapsán Váš počáteční stav plynoměru, elektroměru a vodoměru.
Také jste se mohla s majitelem domluvit na tom, že plyn si přepíšete po dobu svého najmu u něj na sebe. Zrovna tak by to mělo jít provést i s elektřinou. Nejde to provést u vodného. Na tom ani jeden z Vás nemá co získat, takže nevidím důvod, proč byste přepis provést nemohli. Jediné, co má v tomto případě majitele zajímat, je výše nájemného. Ve Vašem případě se však jedná o vyúčtování, které se týká náhrad energií.
Platí, že majitel nemovitosti předkládá při vyúčtování nájemníkovi doklad o zaplacení nájemného a k vyúčtování dalších nákladů předkládá na požádání také vyúčtování – fakturu dodavatele energie. Za energie si nesmí účtovat částku jinou, než je částka uvedená na faktuře (jinak se jedná o neoprávněné obohacování).
Jestliže máte ve smlouvě uvedeno, že budete majiteli RD hradit energie zálohově, potom musí tyto zálohy vycházet z nějakého vyúčtování, které majitel má mít pro Vás k dispozici. Vyúčtování jako takové Vám má předložit. Platit nic bez řádných podkladů nejste povinna.
Podle částky a způsobu, jakým po Vás úhradu žádá, bych se nedivila, kdyby si na Váš úkor chtěl majitel své vlastní náklady podstatně snížit.
Jednoznačně bych trvala na předložení faktury o dodávce plynu. Z té byste měla rozklíčit, zda Vám majitel domku neúčtuje i cizí (případně svou vlastní) spotřebu plynu. Buďte k němu slušná. To ale neznamená, že si máte nechat líbit všechno.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hlada

Z dotazu, jak ho popisujete, není jasné, jak k takové situaci může dojít. Než jste se nastěhovali, tak jste si přece museli dohodnout způsob rozpočítávání nákladů na energie. Mělo by to být součástí nájemní smlouvy a z toho je potřeba teď vycházet. Majitel vám musí prokázat, jak k požadované částce přišel. 60 000 za 5 měsíců je pochopitelně nesmysl. Otázkou je, zda nemáte tak špatně sepsanou smlouvu, že to majiteli umožňuje.
Jen pro hodně hrubou orientaci. V jednobytovém neizolovaném Okalu spotřebuju na topení a teplou vodu za rok plyn za něco málo přes 20 tis.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
annas

To je opravdu nehorázná suma – rodinný dům – plynové topení, plynový bojler, vaření na plynu. Faktura za loňský rok činila Kč cca 47.000 Kč.

před 4103 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek