Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknuto Nedržící hmoždinky ve staré zdi

Zdravím, při vrtání do zdi ve starem cihlovem dome mi odpadavaji velky kusy omitky. Kdyz to ale zadělám sádrou a potřebuji do toho navrtat hmoždinky, tak ty v sádře nedrží a i při lehkém zatížení vyletí ven. Existuje nějaký jiný postup či materiál (tmel apod.), který by mi pomohl problém vyřešit? Potřebuji přivrtat poličky ;-) Díky za radu.

Předmět Autor Datum
Sádra je vhodná tak na pojištění kabelů v drážce zdi při elektrpoinstalacích.Je tvrdá a křehká.Pro z…
Jabraka 18.02.2011 22:50
Jabraka
Větší/delší hmoždinu a šrouby, nebo chemickou kotvu. Těžko radit, když nevíme přesnou skladbu zdi.
Prasak 18.02.2011 22:55
Prasak
jo ta chemicka kotva je dobra vec..drzi to neskutecne...prodava se to v kartusich jako treba silikon…
Jaffata 19.02.2011 01:02
Jaffata
Díky moc, jedu to shanet! ;-)
ionas 19.02.2011 08:50
ionas
Já používám správkovou hmotu na beton, koupí se v OBI. Po vyvrtání díry, kterou dělám větší než je h…
corve43 19.02.2011 19:47
corve43
Prípadne skús použiť uzlovacie hmoždinky, tie sú do tehly vhodnejšie ako obyčajné. http://unitech.s…
Julo 19.02.2011 22:33
Julo
Pokud vím že budu vrtat do staré cihelné zdi, vrtám vždy nejprve slabším vrtákem a teprve pak dovrtá…
sHpy00n 20.02.2011 04:36
sHpy00n
my už 10let nepoužíváme hmoždinky....vyvrtáme díru, veme kus dřeva nebo špalku a nožem odříznem vhod…
n.u.r.v. 20.02.2011 21:14
n.u.r.v.
Hmoždinky jsou dobré mimo jiné i proto, že mají vroubky (někdy i docela festovní zpětné háky), které…
Reeve 20.02.2011 23:06
Reeve
mno zkoušely jsme klasické plastové černé hmoždinky do zdi, které nám dali v železářství....harpunky…
n.u.r.v. 21.02.2011 00:41
n.u.r.v.
pokus o rychlo oziveni a dotaz taky jsem narazil na to, ze pri pokusu o pridelani policky mi vyjizdi… poslední
louda 27.01.2012 13:29
louda

Já používám správkovou hmotu na beton, koupí se v OBI. Po vyvrtání díry, kterou dělám větší než je hmoždinka, prach vysaji luxem a vstříknu injekcí trochu vody dovnitř. Poté vycpu díru rozdělanou hmotou a nacpu tam hmoždinku. Všechno uhladím a nechám zatvrdnout. Po půl hodině je to tvrdé, ale přidělávám to až po dvou hodinách. Drží to jako čert a nemám problémy to šroubovat zpět a nanovo.

Pokud vím že budu vrtat do staré cihelné zdi, vrtám vždy nejprve slabším vrtákem a teprve pak dovrtávám, buď vrtákem na hmoždinku, nebo když vím že jsem ve spáře, omítka je jen vápenná, ve větší vrstvě, vrtám o průměr slabším vrtákem a bez příklepu. Hmoždinku pak naklepu kladivem, nejraději používám ty staré myjavácké a jak panečku drží.

my už 10let nepoužíváme hmoždinky....vyvrtáme díru, veme kus dřeva nebo špalku a nožem odříznem vhodnou třísku, kterou narvem do díry pokud tříska nestačí, tak ještě další (+pomůžem tomu kladivem)...trčící přebytky nožem odříznem a pak už jen do toho stačí našroubovat vrut...takhle máme přidělané dvě 3metrové police s knihama a drží to leta...hmoždiny se nám vždy vytrhly (i se zdí...)

Hmoždinky jsou dobré mimo jiné i proto, že mají vroubky (někdy i docela festovní zpětné háky), které se v díře vzpříčí. Dřevo - jakkoliv pružné - se časem "vožvejká" a stlačí, takže takový spoj pak drží na čestné slovo. Police sice nepadá, protože odolnost na střih jakž takž funguje, ale kdybyste za ni silou zatáhl, možná vruty docela ochotně vylezou ven.
Pokud se vám hmoždinky vytrhávaly ze zdi, zřejmě jste nepoužil vhodný typ. Dnes lze sehnat mnoho různých druhů hmoždinek (včetně speciálních kotev), například rozpínací, šroubovací, uzlovací atd., které budou festovně držet i v měkčím materiálu, kde obyčejné současné hmoždinky s mělkými vroubky (vhodné hlavně do panelů) dobře nedrží.

mno zkoušely jsme klasické plastové černé hmoždinky do zdi, které nám dali v železářství....harpunky měly hezké,dokonce se i vzpříčili,ale v díře klouzali a stejně vyjela ven hmoždinka i s vrutem...když jsem na osmičku hmoždinku použil osmičku vrták do zdi, tak to bylo naprd a když jsem na hmoždinku osmičku použil šestku vrták, tak jsem zas musel hmoždinku do zdi nutit kladivem a vrut se mi povedlo zašroubovat tak max. do poloviny-víc ani náhodou...

a to dřevo-když jsme se stěhovali (to bylo to dřevo ve zdi asi 4 roky), tak jsme ho tam museli nechat a zapatlat sádrou-šroub se vyšroubovat povedl,ale když jsem tahal za vrut kombinačkama,tak se mi to povedlo vyškubnout snad jen jednou...

pokus o rychlo oziveni a dotaz
taky jsem narazil na to, ze pri pokusu o pridelani policky mi vyjizdi vruty i s hmozdinkami ven, takze jsem zkusil koupit chem. kotvu. ale jen pro jistotu, kdyz mam 8cky hmozdinky ktere budu potrebovat do te chem. kotvy nacpat, protoze je to debilni system (az na druhy pohled) :) tak ta dira by mela byt 10mm a nebo muzu nechat 8mm?
akorat doufam, ze to tam pak pujde zasroubovat jak to zatuhne

Zpět do poradny Nahoru