Avatar uživatele
anonym

Neděsí Vás, že Jeníček a Mařenka kradli perníček z chaloupky a pak ježibabu, která je nakrmila, upálili zaživa v peci?

Ještě že jsem to jako dítě nechápal, že je to vlastně brutální vražda, i když to mohla být i sebeobrana? Asi měli dobrého právníka či soudce jen máchl rukou, že děti nevěděli, že ta babča není z ocele.
Nyní zpětně z toho mám smíšené pocity. Možná jsem si to jen špatně zapamatoval?

Nebyla i verze, kde ji zavřeli jen do kurníku? Připadá mi spíš s tou pecí jak horror. :)

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, Cenobita, Angelique před 2773 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
iceT

Ne.
Jeníček s Mařenkou sice kradli, ale z hladu. Navíc na chaloupce jistě způsobili nějakou škodu, ale ježibaba je zavřela do klece a vykrmovala je perníkem, aby ztloustli, protože je sama chtěla sežrat. Kanibalstvi je horší nez krádež a pokud byla tak hloupá, že se nechala přechcat od dětí, je to její chyba, v pohádkách bývá zlo vždy potrestáno, někdy i smrtí toho zlého. Navíc v poslední verzi Jeníčka a Mařenky dostal Jeníček cukrovku z toho sladkého, takže taky dostal svůj trest.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
johana 56

Neděsí.
Jeníček a Mařenka zjistili, že si musí poradit sami. Otec v tíživé situaci, hlad je donutí k loupání perníčku i za cenu krádeže, ježibaba krmí jen proto, aby se stali její pochoutkou. Dětským rozumem ji porazili a pohádky je konec. Tak nějak nám kdysi rodiče po přečtení vysvětlovali. Pohádka je pohádka, příběh s dobrým koncem. Snad není ani jedna z původních lidových, ve které se v současnosti nehledá jakýsi skrytý podtext, vysvětlit si může každý po svém.
Daleko děsivější je fakt, že v reálném světě se situace obrací. Děti vraždí spolužáky, učitele, své blízké,, konce tragické.. .Nemyslím si, že by je prosté příběhy z dob, kdy nebyla možnost sledování televize a používání jiné techniky až tak ovlivnily.
Pohádka nebo skutečnost?

Upravil/a: johana 56

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Jednalo se o trestný čin krádeže perníku a vraždu ze zvláště zavrženíhodných pohnutek a zvláště brutálním způsobem. Ježibaba ta dítka chtěla vykrmit jen z láskyplných pohnutek, aby přežila další útrapy života. A jestli mě to děsí? Ano, protože se to vypráví dětem. Ale jinak je to normální realita života a dočítáme se o tom dnes a denně.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
annas

Začátek pohádky – čin rodičů působí děsivě.

Názory na různé pohádky se přehodnocují..

Podívejte se na otázku – Jsou pohádky plné špatných ekonomických návyků?

http://www.od­povedi.cz/otaz­ky/jsou-pohadky-plne-spatnych-ekonomickych-navyku

Psychologové se dívají na pohádku včetně té, kterou jste zmímil, současnýma očima. Interpretují je tak často i učitelé ve školce.

Je třeba si uvědomit dobu, kdy vznikly, že se šířily ústně. Vznikaly různé verze pohádek, i perníkové chaloupky.

Otec a matka se dostanou do jakýchsi existenčních problémů, které se rozhodnou vyřešit tím, že otec odvede obě děti – Jeníčka a Mařenku – do hlubokého lesa a tam je nechá napospas svému osudu Děti marně hledají cestu domů, až Jeníček uvidí „světýlko“.Jdou za ním a najdou chaloupku z perníku. Vyhladovělé děti si perník uloupnou. Čarodějnice, majitelka chaloupky, děti chytí, , uvězní a vykrmuje, aby je mohla sníst. Jeníčkovou chytrostí se podaří, aby čarodějnce nasedla na lopatu, a strčí ji do pece. Po tomto činu děti najdou snadno cestu domů a rodiče je s radostí uvítají.

  1. Hrůzný čin rodičů, „vyhodí děti“, aby sami měli co jíst. Někdy musí člověk zvolit cestu, ale zda je správná, zjistí až později. Tato se mně zdá krutá.
  2. Krádež dětí – jejich vina je potrestaná „vězením“. Zlá čarodějnice je zavražděna – čin neadekvátní, ale dětem bylo odpuštěno, šlo o „sebeobranu“.
  3. Sourozenecká solidarita. Źít v nedostatku i v přebytku je špatné, ale důležité je o někoho se opřít..

4.. Rodiče si uvědomili, že nejednali správně, i když zřejmě trpěli psychicky. První začal děti hledt l otec, zřejmě nějaký komplex matky … Nebo to, že i dobří lidé byli někdy bezmocní x úmyslu zlé čarodějnice..

Myslím si, že vina dětí jde nějak do ztracena, horší je to, že vyhodili děti z domu.

Čarodějjnice se dá brát jako zlá macecha, která nemá cizí děti ráda. Nebo děti se mají vyhýbat neznámým lidem, samozřejmě nekrást.


Máte-li zájem o podrobnou interpretgaci pohádky, pročtěte si odkaz.
http://blisty­.cz/art/21416­.html

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Neděsí.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Lamalam

Kdyby seniorku nezabili, tak by za to, že nezletilcům dávala perník, šla sedět za šíření toxikomanie.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ShadyPony

Stejně, jako Červená Karkulka, kterou sežral vlk za živa a pak byl za živa vykuchán.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Cenobita

Jó pohádky, to jsou pěkný horory, třeba „O třinácti tchýních“, „Kašpárkův hrobeček“, „Jak chudák ještě do větší bídy přišel“

Některé prvky vyskytující se v pohádce Jeníček a Mařenka se vyskytují i v ruské pohádce Mrazík (vyhnání, nebo odvedení do lesa, střet s Čarodějnicí/Je­žibabou/babou­, babin pokus o tepelnou úpravu lidí děti/Ivan). Mrazík má však i prvky Popelky/Nastěnky, která dostává těžko splnitelné úkoly (přebírání hrachu/pletení punčoch). Z obou pohádek je tedy možné usuzovat na společnou historickou kulturu.

Upravil/a: Cenobita

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Šidlo

desí ma, že ich na začiatku otec zaviedol do lesa,aby tam umreli…lebo milostiví vtedy mali viac detí, než dokázali uživiť/bol hladomor

takže nechať deti rozsápať zverou=,,výborný nápad"

ale to očividne nepovažujete za desivé…

áno, chápem, je také česko-slovenské nechať sa vykŕmiť a zožrať a ani sa nepokúsiť brániť sa......toto sa mi zdá najdesivejšie…

a úplnou náhodou majú údajne české a slovenské súdy veľké problémy s očividnými prípadmi sebaobrany a ľud sa sťažuje, že bránia šmejdov......no keď sa tu hromadne zastávate kanibalistickej bosorky.......hm, náhodička......

a vzhľadom na prípad unesených detí z garáže je toto, ak je to celé vtip – obzvlášť nechutný vtip!

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek