Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chladič, jak rozebrat?

Dobrý den, měl bych dotaz. Jde nějak nedestruktivě rozebrat chladič skříně (s kluzným ložiskem)? Na světhardware jsem si četl malý článek o problematice chladičů a chlazení a byla tam fotka rozebraného chladiče s tímto ložiskem.Psali tam také, že tyto chladiče jsou obvykle tišší. Ale jen do té doby, než se ložisko zanese prachem a vyschne vazelína, pak větráček obvykle odejde. Zajímalo by mě tedy jestli to někdo zkoušel a lze ho rozebrat.
Jde totiž o to, že přemýšlím o koupi podsvíceného chladiče do skříně, jenže v rozměru 9x9cm se jich drtivá většina (v požadovaná barvě) dělá s trubkovým, kluzným ložiskem a v tose mi moic neosvědčilo. Napadlo mne ale, že pokud by to šlo, mohl bych chladič 1-2x za rok zoebrat, důkladně vyčistit a ložisko znovu namazat, tím by se prodloužila životnost a chladič by déle a tišeji běžel. Otázkou je, jestli to jde.
Díky.

Předmět Autor Datum
Napřed si ujasni pojmy: - chladič, to je to, co je z hliníku, nebo z mědi, nijak se netočí. - větrák…
Prasak 10.05.2010 11:40
Prasak
Já to nerozebírám. Stříkačkou s jehlou propíchnu nálepku uprostřed větřáku a namažu.Obyčejnbá vazelí…
MM_tank 10.05.2010 19:27
MM_tank
S ventilatormi s klznym loziskom nemam dobre skusenosti. To lozisko vacsinou nic nevydrzi (okrem ker… poslední
poihu 10.05.2010 23:46
poihu

Napřed si ujasni pojmy:
- chladič, to je to, co je z hliníku, nebo z mědi, nijak se netočí.
- větrák, to je to, co je obvykle z plastu a točí se kolem dokola a dělá to průvan, co fouká do chladiče.

Takže ty chceš asi rozebrat větrák. Některý se rozdělat dají, některý ne. Těžko říct, jestli to tobě půjde, záleží na konkrétním modelu. A někdy je jednodušší větrák vyhodit a koupit nový. U některých modelů stačí sloupnout tu nálepku uprostřed, je tam vidět na ložisko a kápnout do něj olejíček a znovu nálepku zalepit.

Já to nerozebírám. Stříkačkou s jehlou propíchnu nálepku uprostřed větřáku a namažu.Obyčejnbá vazelína, pokud byl zaseklej rozjedu napřed olejem. Potom to přelepím izolepou. S nějakou životností vyšší jak dva roky radši nepočítej.Sice se možná bude pořád točit ale bude hlučnej.

S ventilatormi s klznym loziskom nemam dobre skusenosti. To lozisko vacsinou nic nevydrzi (okrem keramickych co ma napr. AC v starsich modeloch, tie vydrzia trochu viac ako klasicke bronzove podla mojich skusenosti) a ani mazanie velmi nepomaha. Casom sa totizto to lozisko vydre a namiesto kruhoveho otvoru sa stane jemne ovalne. To ale staci na to ze rotor ventilatoru zacne v tomto vydretom lozisku "drncat" a nejake mazanie uz potom nepomoze vobec.
Zatial sa mi najlepsie osvedcili ventilatory s kvapalinovym FDB loziskom, napr. noctua alebo scythe s-flex, ale zase ta cena je vyssia. Mozes ale skusit aj lacny Arctic Coolink F9 ten by mal mat tiez FDB lozisko, ale nemal som zatial moznost vyskusat ho. Ty chces ale ako vidim podsvieteny, a ako pozeram existuje aj podsvieteny s FDB loziskom, viz SilenX Fan iXtrema Pro XIXP6414R Red - 92x25mm, su aj ine farby k dispozicii. Vyskusane ich nemam, takze ako su na tom s kvalitou neviem povedat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru