Avatar uživatele
dj.david1234

Nehoda v práci s VZV – musí zaměstnanec zaplatit škodu?

V práci naboural jeden z řidičů VZV nechtěně do vrat (místo dozadu se mu vozík rozjel dopředu) a zničil vrata.
Škoda je 43 000kč – vedení firmy se rozhodlo, že nic nezaplatí, když se sám přiznal, ale mistr skladu je pro, aby to zaplatil sám.

Čeho se tedy držet? Může se obrátit ještě na někoho jinýho, nebo může jeden rozhodnout i za své nadřízené?

Doplňuji:
U nás ve firmě to vypadá asi takto:

  1. majitel
  2. několik lidí pod ním
  3. ředitel
  4. několik lidí pod ním
  5. vedoucí výroby
  6. vedoucí skladu
  7. x dalších vedoucích :D
  8. vedoucí směn

ředitel, vedoucí výroby a dalších několik vedoucích se postavilo za zaměstnance pouze vedoucí skladu (nadřízený řidiče VZV) rozhodl, že to zaplatí zaměstnanec. (nikdo do této doby snad nic neplatil a že ty vrata jsou každou chvilku zničené.)

další informace můžu podávat v diskuzi 🙂

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? alex.agent, Marsec24 před 4010 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Právně je pracovník zodpovědný za škodu způsobenou svému zaměstnavateli při výkonu zaměstnání. Toto je jasné ! Existuje na to řada pojištění , které skoro nikdo nemá !

Je věcí vedení závodu jak rozhodne. Jenom nevím jestli firmu vede ředitel nebo skladník !!!
Doplňuji:
Náhrada bývala omezena výší tří platů zaměstnance. Jak je to dnes v tomto „právním“ státě, nevím.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Dle zákona je pracovník omezen horní hranicí škody na 4,5 násobek měsíčního platu. Na tuto výši má mít uzavřenou „blbostní pojistku“, což je Pojištění zaměstnance za škody způsobené při výkonu zaměstnání (povolání) zaměstnavateli. Zaměstnavatel by měl mít rovněž uzavřeno pojištění škod na svém majetku.
Někteří zaměstnavatelé dokonce pojištění zaměstnancům jako bonus hradí. Škoda musí být projednána vedením firmy a musí být o ní písemný zápis. Z tohoto zápisu (Protokolu o škodě) potom vyplyne, zda bude zaměstnanec povinen nějakou škodu uhradit a jakou formou tato úhrada bude realizována. Musí zde být rovněž uvedeno, že zaměstnavatel učinil veškerá opatřebí, aby ke škodě nedošlo a dále musí být průkazně uvedeno kdo a jak škodu zavinil. Zaměstnavatel může škodu nechat odstranit na vlastní náklady, nebo ji může požadovat po zaměstnanci, který škodu zavinil.
Bylo by dobré projít si zákoník práce, § 250 a následující.

Mistr skladu si může vykládat cokoliv a může to klidně i zbásnit nebo zhudebnit. On jako další ze zaměstnanců není oprávněn určovat, co s touto škodou bude a jakým způsobem se náhrada škody vyřeší.

Doporučila bych tomuto řidiči VZV, aby zašel na vedení a osobně se informoval, jakým způsobem je škoda řešena a s čím má počítat. Pokud došlo k technické chybě u vozíku, tak by bylo neslušné, aby po něm někdo náhradu škody požadoval.

Doplňuji:
Klid. K vyřešení škody skutečně zaměstnavatel musí sepsat zápis. K jejímu projednání by měl viníka přizvat. Tento zápis musí řidič, který naboural vrata, podepsat. V zápise musí být uvedeno i to, jakým způsobem bude škoda řešena. Pokud zaměstnavatel zanedbal bezpečnostní opatření k zabránění případné škody, tak nejspíš náhradu požadovat nebude a spíše se bude snažit náhradu čerpat z pojištění firemního majetku. Předpokládám, že z toho důvodu je předběžné vyjádření firmy ve smyslu, že po „viníkovi“ náhradu požadovat nebudou.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek