Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nejde nabootovat z 160GB disku, WinXP

Ahoj,
koupil jsem si disk, 160GB a nemůžu na něj nainstalovat WindowsXP. Postupoval jsem takto: připojil jsem disk jako primary master (žádný další nemám, jen 2xCD-ROM), nabootoval z instalačky Windows, rozdělil disk na 30GB(C:) a 130GB(D:), zvolil instalaci Windows na oddíl C, došlo k zkopírování (bezproblémového) instalačních souborů, poté restart a místo nabootování z disku hláška: "Nelze číst disk.".

Nevím co s tím - oddíl C si instalátor formátoval, kopírování souborů proběhlo v pořádku, v BIOSu je boot-sekvence HDD-0, CDROM. Možná vás napadne, že třeba není Céčko nastavené jako aktivní oddíl (nebo o tom nevím), ale žádnou možnost nějak to změnit jsem neviděl. Prostě jsem jen určil instalátoru, na kterém oddílu budou Windows.

Předmět Autor Datum
Zrejme jde o SATA disk a ty jsi pri instalaci Windows nevlozil disketu s ovladaci SATA radice - je t…
Jan Fiala 17.04.2006 00:08
Jan Fiala
To mě napadlo taky, ale pak jsem si znovu přečetl dotaz a tam zmínku o primary master, což mi pochop…
anarchist 17.04.2006 01:32
anarchist
Napadla mne jeste jedna moznost. Pri rozdelovani disku jsi primary oddil neoznacil jako aktivni. Pak…
Jan Fiala 17.04.2006 00:12
Jan Fiala
ještě jsi zapomněl na možnost, že má v BIOSu nastavenou ochranu MBR :-)
touchwood 17.04.2006 08:31
touchwood
Podle mýho to dělení disku dělal instalátorem WinXP, ten si aktivní oddíl onačí sám, tím to nebude.…
Pavel 17.04.2006 09:16
Pavel
Tohle vypada na spatne vytvoreny MBR systemoveho disku. Zkus to "prohnat" instalackou jeste jednou s…
mif 17.04.2006 10:21
mif
detekuje ho bios?
mkmt 17.04.2006 12:53
mkmt
Zkoušel jsem novou instalaci a pořád nic. V BIOSu je asi všechno v normálu, protože mám na dalším di…
windows_neznaly 18.04.2006 17:11
windows_neznaly
pokud windows disk najdou a nakopírují se na něj, tak jsem nikdy ovladač z diskety nepotřeboval
MM_tank 18.04.2006 17:39
MM_tank
záleží jakou máš základní desku. pokud v biosu disk přímo nevypíše /ale vypisuje ho při startu potom…
MM_tank 18.04.2006 17:38
MM_tank
BIOS disk "vidí", normálně ho autodetekuje. Stáhnul jsem si SFDisk a disk zkontroloval (surface test…
windows_neznaly 18.04.2006 20:05
windows_neznaly
Chu...ový disk. Reklamace. :-D
Timbermaster 18.04.2006 20:14
Timbermaster
Nemusi to tak byt. Presne to same se mi stalo pred cca rokem. Ani za prase jsem tam nemohl XPSP2 nai…
Moas 18.04.2006 22:40
Moas
To máš jedno, hlavně že to funguje. Že se nápad osvědčil! :beer:
anarchist 19.04.2006 01:34
anarchist
Ať tedy náš Windows_neznalý zkusí přemazat začátek disku nulama (třeba Diskeditem, já na to mám jako…
Pytlík 19.04.2006 07:13
Pytlík
Daj mu na diskete spravny ovladac pre SATA controller (podla toho do ktoreho SATA mas ten disk zastr… poslední
MM.. 19.04.2006 12:50
MM..

Tohle vypada na spatne vytvoreny MBR systemoveho disku. Zkus to "prohnat" instalackou jeste jednou s volbou opravy instalace. Taky bych se podival na HDD nejakou utilitou na spravu disku (kdovi, co za zhuverilost tam ty wokna napachaly)...

Zkoušel jsem novou instalaci a pořád nic. V BIOSu je asi všechno v normálu, protože mám na dalším disku Windows XP a bootuju bez problémů (disky mám v šuplících a tak, že používám vždycky jen jeden disk). Jaká by mohla být potíž s diskem fakt nevím, protože disk můžu normálně rozdělit. Zkoušel jsem při bootu z instalačního CD zmáčknout F6 ("Stiskněte F6 pokud používáte ...SATA disky, ZIP,..") a dostal jsem následující výpis (ofoceno, přepsáno):

Instalace systému Windows
=========================

Instalační program nemohl načíst podporu pro určené velkokapacitní ukládací zařízení. Instalační program nyní načte podporu následujících velkokapacitních ukládacích zařízení:

<žádné>

* Chcete-li specifikovat další adaptéry SCSI, jednotky CD-ROM, nebo speciální řadiče disků pro použití v systému Windows, včetně těch, pro něž máte disketu s podporou zařízení od výrobce velkokapacitních ukládacích zařízení, stiskněte klávesu S.

* Pokud nemáte disketu s podporou zařízení od výrobce velkokapacitních zařízení, nebo nechcete specifikovat žádné další zařízení pro použití v systému Windows, stiskněte klávesu Enter.

Samozřejmě že když zmáčknu "S", chce po mně instalátor disketu od disku. A žádnou takovou nemám.

záleží jakou máš základní desku. pokud v biosu disk přímo nevypíše /ale vypisuje ho při startu potom/je připojený zřejmě přes přídavný řadič. a v tom případě máš blbě pořádí bootování mělo by tam místo hdd0 být něco jako sata,scsi nebo search to other devices enabled. hdd0 u starších desek znamená pata hdd. u nových s přímou podporou sata /nforce4, intel 865 a vyšší/ by to nastavení jak máš mělo být funčkní.u intel desek se nastavuje mód řadiče/pata only, sata- a ještě cosi zkus se podívat/. pravděpodobně když nastavíš počadí cdrom,hdd a necháš instal disk windows v mechanice to nastartuje z disku když nezmáčkneš klávesu a počkáš.
instalátor si aktivní oddíl nastaví jedině by došlo k nějaké chybě.

BIOS disk "vidí", normálně ho autodetekuje. Stáhnul jsem si SFDisk a disk zkontroloval (surface test), vytvořil 2 oddíly, oddíl C nastavil jako aktivní, uložil, restartoval a nic. Kontroloval jsem, jestli není v BIOSu zapnutá antivirová ochrana na MBR. Jo a podíval jsem se znovu na tu hlášku při bootování a je to pouze: "Chyba disku".

Nemusi to tak byt. Presne to same se mi stalo pred cca rokem. Ani za prase jsem tam nemohl XPSP2 nainstalovat, vzdycky to skoncilo chybou. Tak jsem preklonoval stary disk na ten novy a hle, najednou byl ten novy bootovatelny! Od te doby jsem mohl delat s partitions cokoliv, klidne je vsechny smazat a znovu vytvorit, at uz instalatorem XP nebo PartitionMagicem, ale instalace uz vzdycky probehla korektne a vse frcelo.
Dodneska mi nikdo nebyl schopen vysvetlit, co se kam na tom disku zapsalo, ze se to takhle ted chova... ale ten disk uz spolehlive slape asi rok.

Daj mu na diskete spravny ovladac pre SATA controller (podla toho do ktoreho SATA mas ten disk zastrceny, ak je SATA controllerov na doske viac). Vid navod k doske.
Premazal by som zaciatok disku nulami, je na to napr. DOS utilitka zap.exe (len si nepremaz iny disk, radsej vsetky ostatne odpojit ak mas diskov viac), alebo utilitkou killdisk, ale staci zaciatok netreba cely disk, mozes to po chvili zrusit.

Potom vytvor particie instalatorom WinXP.

Ak nic ine nepomaha moze pomoct novsi BIOS ak existuje na tu dosku.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru