Avatar uživatele
majdule

Chodí pokuty za dopravní přestupky v obálce s červeným pruhem?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Bičiště před 4767 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Bičiště

Na podobnou otázku jsem asi před měsícem odpovídal přibližně takto: (snad mě někdo ještě doplní)

Obálka s červeným pruhem se má používat v občanském soudím řízení pro ty druhy zásilek, které mají být doručeny jedné konkrétní fyzické osobě. Pokud je tedy obálka takto označena, znamená to, že žádné jiné osobě než adresátovi doručena být nesmí. Od obálek s modrým pruhem se v podstatě moc neliší.Obálky s modrým pruhem mohou být uloženy a doručeny v danou dobu, případně vyzvednuty na doručovací poště osobou, jíž byly tyto adresovány, pokud tato předloží platný průkaz totožnosti.Původní barevná identifikace obálek přestala plnit svůj význam zavedením obálek se zeleným pruhem. Takto označená obálka – zelený pruh, se např. považuje za doručenou deset dnů poté, co ji vhodil doručovatel do schránky.Tato změna má ulehčit práci soudům a úřadům a ztížit život těm, co odmítají potvrdit převzetí poštovní zásilky.
Obálky s barevnými pruhy se používají zmatečně a tak v té s červeným pruhem může být cokoliv úředního,od soudu ,policie a úřadů všeho druhu.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
atriplex

Obálka s červeným pruhem znamená, že ji může převzít jen adresát. Ostatní barevné pruhy znamenají, že to může převzít i někdo jiný než adresát a to na základě zmocnění. O tom, jakou barvu pruhu použít rozhoduje úředník nebo policista dle svého uvážení, takže na vaši otázku nelze jednoznačně odpovědět.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Filip84

Projednávání správních delliktů, v instanci správní, řídí se správním řádem, ergo, správní orgán rovněž podle správního řádu doručuje.

Oproti ministerium spravedlnosti & doručování podle o.s.ř. (tr.řádu) ministerium vnitra nemá žádnou závaznou směrnici, která by stanovovala vzory obálek, výzev a poučení. Je pouze doporučený text poučení, který je ale, prakticky bez výjimek, přebírán a dodržován.

Pruh na obálce nemá žádnou jinou vypovídající hodnotu, než jaké doplňkové služby zvolil odesílatel zapsané zásilky. U správních orgánů neexistuje jednotný postup, ano, některé vypravují zásilky sami, majíce k tomu i orážecí stroj, některé využívají služeb pošty (tzv. firemní psaní). Proto – logicky – každý správní orgán volí i jiné doručenkové obálky. Z povahy věci jde o písemnost doručovanou, podle spr.řádu, do vlastních rukou, takže jediné, co lze garantovat je, že nepřijde v obálce bez pruhu. Většina spr.orgánu ale volí obálky s modrým pruhem, část se zelený pruhem. Červený pruh není vhodný, protože k doručování do vlastních rukou výhradně jen adresáta musí existovat legitimní, odůvodnitelný, důvod, jinak jsou tím, de facto, krácena práva účastníka řízení, a vcelku oučinně může namítat neúčinnost takového doručení právní fikcí.

Nový příspěvek