Avatar uživatele
vas999

Nejsou vlastně urychlovače částic jenom plýtvání energií?

Většinu lidí stejně nezajímá, z jakých elementárních částic je všechno složeno, navíc to ani nemá žádné využití (ani výroba nových prvků, protože ty dosud neobjevené se stejně za zlomek vteřiny rozpadnou, a ty, co se nerozpadnou tak rychle, už stejně byly objeveny). A teď trocha čísel, urychlovač částic LHC (tedy ten nejvýkonnější na světě) dokáže pracovat s energií až několik teraelektronvoltů (TeV) – nevím, zda je to hodně, nebo málo, ale není to snad ani celý joule, a ten je stále ještě velice malý. Ale některé ty experimenty, jako rozbít proton na kvarky, ačkoli to prý není možné, zní energeticky velice náročně (a prý se to už podařilo – zda a co z toho je pravda, nemám ponětí). Nebo třeba koho zajímá, zda se gravitace popisuje kvantovou teorií nebo teorií relativity? Vždyť většině lidí by stačilo vědět, že gravitace je ta síla, která nás přitahuje k zemi, způsobuje slapové jevy a oběh Měsíce kolem Země a Země kolem Slunce (a pro některé by i tohle bylo moc…). Navíc mě ani nenapadá, kolik energie by na tohle mohlo padnout.
Z toho všeho tedy vyplívá, že ona energie je vyplýtvaná a obrovská, a jistě by se dala využít nějak jinak.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? dudu, johana 56 před 2324 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

LHC nebyl vytvořen aby syntetizoval nové prvky, to nemá žádný smysl. Takový výzkum pomalu rozkrývá subatomární vlastnosti hmoty a pokud by se na základě podobných výzkumů podařilo realizovat jadernou fúzi, už jen tento úspěch by ten výzkum zaplatil milionkrát. Znamenalo by to největší revoluci v energetice v historii: představ si čistou energii z prakticky nevyčerpatelného zdroje.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Určitě neni. Každý výzkum něco stojí.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Radius

Někdo by si mohl řící „k čemu je, že se letělo na měsíc, většinu lidí to nezajímá“. Jenže tím, že se letělo do vesmíru, bylo vynalezeno spoustu věcí, díky tomu máme třeba družice (geostacionární satelity), letecké snímky, snadnou komunikaci na dálku mezi kontinenty, přesné určování polohy – GPS, přesné mapy, dalekohledy i na oběžné dráze země, mezinárodní trvale obydlenou stanici 400 km nad zemí ISS (na které probíhají různé výzkumy)…

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
jáára

Určitě to není plýtvání energií ani prostředky.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
JájsemRaibek

Zde je jasně ukázáno, že věda není plýtvání energií:
https://www.y­outube.com/wat­ch?v=uX0XOcjVyz0

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Váš závěr, že to „lidi nezajímá“ je mylný. Nemůžu vůbec věřit svým učím když čtu jak někdo dokáže něco takového napsat (samozřejmě existuje řada takových které nezajímá ani newtonovská fyzika natož pak kvantová, ale ti skutečně civilizaci vpřed netáhnou). Proč se učit velkou násobilku, lidi vůbec nezajímá kolik je 150*13, stačí jim přece malá násobilka … neskutečně hloupý dotaz.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
vas999

Zdá se, že jste se všichni shodli, že nemám pravdu. Ale to, co si mám podle Keplera představit, radši ani zkoušet nebudu, už jenom proto, že by se to mohlo bohužel nejen využít, ale i zneužít…

před 2324 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
cochee

Laik jako my by měl pouze mlčet a šoupat nohama, pokud se mluví o těchto věcech. Už proto, že laika tyto výzkumy nestojí ani haléř. Až z těchto relativně nákladných výzkumů vyplyne nějaký objev, který se pak nenápadně dostane do života laika (například praktické využití oné jaderné fúze), ten to vezme jako samozřejmost a vůbec jej nenapadne, kolik peněz – ne z laikovy kapsy – k praktickému využití takovéhoto objevu bylo proinvestováno.

před 2324 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Jaderná fúze už zneužita byla ve vodíkové bombě. Bohudík jenom na polygonech. Naštěstí funguje pud sebezáchovy.

před 2324 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek