Avatar uživatele
MartGabriel

Nejspíš jsem vymyslel nové slovo. Neví někdo zda se tohle slovo používá, nebo označuje již něco jiného?

Zdravím. Vymyslel jsem nejspíš nové slovo a tím je „citatel“. Mělo by označovat člověka co vymýšlí citáty. Něco jako „spisovatel“.Neví někdo zda se tohle slovo používá, nebo označuje již něco jiného?? Díky

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3364 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Vytvořil jste slovo, které končí na -tel, tedy cita-tel, odvozené od podst. jména citát. Co znamená citát? Citát = doslovně uvedený cizí výrok.

Příponou -tel (-itel) se tvoříla či tvoří tzv. podst. jména činitelská (vyjadřují původce nějaké činnosti) a odvozují se od sloves. V tomto případě od citovat.

Z toho plyne, že slovo, které jste vytvořil pro toho, kdo vymýšlí citáty,, není správné ani z pohledu jazykového, ani významového.

Tvar by měl znít správně mluvnicky – „citova-tel“ – jako vykonavatel práce duševní. To znamená člověka, který uvádí něco jako citát: cituje verše, zákon, citáty z některého díla, cituje použitou literaturu.

Srovnejte – spisova-tel – ten, kdo spisuje – od spisovat; doručova-tel – ten, kdo doručuje od doručovat atd..

Pokud tedy vymýšlíte, tvoříte citáty, mohl byste být jejich tvůrce, připadně tvořitel citátů, podobně jako knih.

Slovo citovatel ve spisovné češtině neexistuje. Ojedinělá zmínka je v díle E. Havelky v r. 1947, který píše „Vydavatel, citovatel a vykladač přijímá velkou odpovědnost … “

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
gecco

…„člověk, co vymýšlí citát“… – je logický nesmysl, protože člověk ´vymyslí´ myšlenku – a to, že (a zda) formulaci této myšlenky někdo jiný považuje za natolik zdařilou, že ji ocituje, její autor těžko ovlivní…
;-D

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ManInBlack

Tak u citátů se používá označení autor (prostě obecně člověk, který něco vytvoří). Znám maximálně tak slovo čitatel. Neologismy sice vznikají a budou vznikat každý den, ale i přesto jsi jednička.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek