Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Nelze nainstalovat ovladač grafiky.

Zaze mi odešla jednou reklamovaná GeForce 8800 GTS/640 (artefakty už při bootu). Mám náhradní 9500GT, takže jsem ji vyměnil.

V Vistách pohoda, vše běží, ve správci zařízení je vše v pořádku.

V XP je to horší. Po spuštění po skončení obrazovky s housenkou skočí modrá smrt a restart

A problem has been detected and Windows has been shut down to prevent damage
to your computer.

The problem seems to be caused by the following file: ntoskrnl.exe

MEMORY_MANAGEMENT

If this is the first time you've seen this stop error screen,
restart your computer. If this screen appears again, follow
these steps:

Check to make sure any new hardware or software is properly installed.
If this is a new installation, ask your hardware or software manufacturer
for any Windows updates you might need.

If problems continue, disable or remove any newly installed hardware
or software. Disable BIOS memory options such as caching or shadowing.
If you need to use safe mode to remove or disable components, restart
your computer, press F8 to select Advanced Startup Options, and then
select Safe Mode.

Technical Information:

*** STOP: 0x0000001a (0x0004128b, 0x0005d201, 0x00000000, 0xc0883000)

*** ntoskrnl.exe - Address 0x804f9f43 base at 0x804d7000 DateStamp 0x4b7a9cac

Nabootuju-li do nouzáku, běží. Nabootuju-li do VGA režimu, běží. Odstranil jsem všechno, co se dalo a co se týkalo nVidia, restartoval normálně do XP (naběhly v 640*480) a nabídl originální instalační CD ke GK. Během instalace se to kouslo, modrá smrt, restart. Takže znova, všechno nvidiácké pokud možno odstranit, restart do VGA a pokus instalovat nejnovější nVidia drivery. Vše proběhlo vizuálně úspěšně, ale po restartu opět pád do (podobné) BSOD a restart. Další pokus: opět vše odinstalovat (do stavu jakoby v XP nebyly ovladače grafiky - vykřičník ve Správci zařízení). V tomhle stavu je PC funkční (až na tu neskutečně pomalou grafiku - překreslování), vše ostatní (audio, periferie, síť) funguje. V Přidat-Odebrat je pouze položka Nvidia Drivers, ale snaha o odinstalaci nereaguje. (edit: odstraněno teď asi vše nvidiácké pomocí Driver Cleaner). Připomínám, že ve Vista64 je to bez problémů.

Co ještě zkoušet? Přeinstalovávat kompletně XP se mi teď moc nechce (minimálně do doby, jak to vyřeším s grafikou, jaká tam nakonec bude).

Předmět Autor Datum
Našel jsem na netu, že ten ntoskrnl.exe je systémový soubor a patří windowsům.... těžko říci,jestl…
mikeš 27.04.2010 18:49
mikeš
Zálohováno je. Tohle jsem četl taky. Jenže mi XP teď fungují (akorát jedu bez driverů grafiky, není…
L-Core 27.04.2010 18:56
L-Core
Přesně tohle mi to dělalo, když jsem měl nafouklé kondíky na grafice a občas po restartu fungovala,…
karel 27.04.2010 19:02
karel
No mně to na té pokažené 8800 nedělalo (akorát lítaly artefakty), ale BSODy začaly naskakovat až po…
L-Core 27.04.2010 19:09
L-Core
Zkusil jsem opravnou instalaci XP (ne z konzole pro zotavení), sice s "reptáním" proběhla (nefunguje…
L-Core 28.04.2010 15:38
L-Core
Měl jsem podobné problémy s ovladači (GeForce GTS 250), na úplnou odinstalaci jsem také použil Drive…
Pol 28.04.2010 16:36
Pol
Vyřešeno. Ve správci zařízení byly ještě dvě bezkonflikní položky ASUS (motherboard i GK 8800 jsou… poslední
L-Core 28.04.2010 17:12
L-Core

Zálohováno je.

Tohle jsem četl taky. Jenže mi XP teď fungují (akorát jedu bez driverů grafiky, není rozpoznána GK - zakazuju to po startu).

Teď jsem došel ještě na jeden projev (nevím, zda opravdu tohoto problému), není možno PC přepnout do režimu spánku ani úsporného režimu. V možnostech napájení zmizela karta Režim spánku (ve Vistách funguje). Asi to bude "vina" neexistujících ovladačů grafiky, tipuju: http://windows.microsoft.com/cs-CZ/windows-vista/W hy-isnt-Sleep-available

No mně to na té pokažené 8800 nedělalo (akorát lítaly artefakty), ale BSODy začaly naskakovat až po výměně (a jen v XP, ve Vistách funguje karta i PC normálně). Po totální odinstalaci driverů je klid (ovšem v vše se překresluje strašně pomalu, o nějakých hrách nemá smysl uvažovat, pochopitelně).

Pravděpodobně v tomhle stavu udělám mirror disku (Acronis), pro případné další pokusy. Jenže čím začít? Ta náhradní grafika byla v PC necelý měsíc (co byla ta nešťastná 8800 na reklamaci), nevypadá nejak "načatě".

GK není v XP rozpoznána. Ovladače žádné. Když jsem už jednou v "podobném stavu" dnes byl a pokusil se nainstalovat ovladače, skončilo to BSODem... Teď jsem Driver Cleanerem (snad) všechno nvidiáce odstranil, další pokusy zítra...

Zkusil jsem opravnou instalaci XP (ne z konzole pro zotavení), sice s "reptáním" proběhla (nefunguje po ní windowsupdate!), ale po znovuinstalaci driverů grafiky a definitivním restartu opět totéž, BSOD a restart.

Následně jsem tedy udělal pokusně zcela čistou instalaci XP s formátem. Nainstaloval ovladače chipsetu (usb, sítě, audio...), provedl kompletní aktualizaci z windowsupdate (acronis záloha) a nainstaloval ovladače grafiky z dodaného CD (acronis záloha). Vše funguje jak má.

Grafiku jsem poslal podruhé se stejnou vadou :-/ na reklamaci, mezitím tedy vydržím s tou původní verzí XP bez ovladačů GK; nechce se mi teď kompletně instalovat veškerý sw, když nevím, co za grafika příjde zpět (snad ji zase nebudou nějak opravovat). Pak bych možná musel zase vše dělat znova.

Příčina tedy bude v zabordelizovanosti XP. Ono ten systém jede bez přeinstalace 3 roky a mezitím odešla zvukovka (Audigy X-Fi, nahrazena onboard šunkou) a několikrát se měnila GK (8800 - 9500 - 8800 a teď zase 9500). Systém už to asi nemůže rozdýchat, přestože jsem se snažil jej od nVidie vyčistit opravdu dokonale.

Všechny mezistupně instalace mám zálohovány; pokud by někoho z vás napadlo, co ještě vyzkoušet, předem dík za tipy.

Měl jsem podobné problémy s ovladači (GeForce GTS 250), na úplnou odinstalaci jsem také použil Driver Cleaner ale asi to nebylo ono,až po použíti Driver Sweeper a odinstalace jak ovladačů + AGEIA–PhysX se nové ovladače se nainstalovaly bez problémů.
(OS-XP)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru