Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nelze nastartovat OS

Dobrý den,
prosím o radu
Mám počítač na kterém jsou nainstalovány dva OS - Mandrivalinux 2010 a Windows 7. Oba OS v PC bez problému běžely asi tak 1 měsíc a nyní nemohu nastartovat ani jeden OS. Po startu se počítač bez problému dostane k zavaděči GRUB, po výběru systému se v případě linuxu asi tak 5 sekund načítá OS a pak zčerná obrazovka a je na ní pouze hláška o nesmyslně vysokých frekvencích monitoru (Attention Out of range H:89MHz V:149 MHz). V případě výběru Win7 je po GRUBu dále již pouze černá obrazovka, nouzový režim ale naběhne.
Když místo nainstalovaných OS spustím LiveCD - třeba Mandrakemove nebo Slax, tak počítač funguje bez problému.
Prosím o radu, v čem by mohl být problém, když oba OS v jeden den přestaly fungovat.
Děkuji za jakoukoliv pomoc
Jirka

Předmět Autor Datum
Když to funguje z live CD a v nouzovém režimu, nemáš tam nějaké tůnidlo grafiky, či suprčupr nastave…
Kráťa 09.02.2010 18:50
Kráťa
Není tam nic nového, než den před tím, kdy oba OS jely. Taky mě není jasný, proč padly oba OS najedn…
jirka111 09.02.2010 18:59
jirka111
u crt monitorů šla zapamatovat konfigurace pro dané rozlišení. pokud se bohužel na základě těchto di…
lední brtník 09.02.2010 19:59
lední brtník
Prosím o upřesnění, zapomněl jsem napsat, že potřebuji odpovědi pro počítačového negramota. Jinak se…
jirka111 09.02.2010 20:46
jirka111
ahoj, zkus nabootovat z live disku a zkus zkontrolovat nastavení xservru toho slacku a eventuelně mu…
JirkaFM 09.02.2010 20:16
JirkaFM
Díky za odpověď, ale nastavení v /etc/X11/xorg.conf funguje jen v linuxu, to je část rozděleného dis…
jirka111 09.02.2010 20:56
jirka111
Ještě na upřesnění: CRT monitor z PC s nestartujícími OS jinde jede, když připojím k PC s nestartují…
jirka111 09.02.2010 21:11
jirka111
jak jsem psal: "u crt monitorů šla zapamatovat konfigurace pro dané rozlišení" ... a uložit do monit…
lední brtník 09.02.2010 21:23
lední brtník
jsem pořád vedle chápu a umím: v nouzovém režimu odeber grafickou kartu chápu a umím: restartuj do n… poslední
jirka111 09.02.2010 21:41
jirka111
Spustit win7 přes F8 a režim VGA nejde ? Jako mohl odejít monitor nebo grafika.
MM_tank 09.02.2010 20:32
MM_tank
Ještě bych se zeptal, čím to zavádíš? Jestli grubem, zkusil bych jej opravit. Návodů je všude dost,…
JirkaFM 09.02.2010 21:08
JirkaFM

Není tam nic nového, než den před tím, kdy oba OS jely. Taky mě není jasný, proč padly oba OS najednou. Když budu laborovat s nouzovým režimem Win7, tak se stejně nedostanu na nastavení linuxu, protože Win linuxový disk nevidí (opačně ano).

u crt monitorů šla zapamatovat konfigurace pro dané rozlišení. pokud se bohužel na základě těchto divných údajů domluví s grafikou na nereálném nastavení refresh, může to postihnout i jiný systém který se s monitorem baví.
u lcd těch režimů nebývá tolik na výběr - nemají smysl.

zkus refresh buď změnit v nouzovém režimu, jestli se dostaneš k rozšířenému ovladači grafiky, a potom tento bezpečný refresh uložit do monitoru.
některé monitory taky mívají dostupný .inf soubor, který pro konkrétní typ popisuje max. vlastnosti - ten by šlo taky zvolit místo obvyklého plug&play, nebo místo nesprávného typu.
taky pokud pc naběhne, jen nic kvůli refresh nezobrazuje - se k němu připojit přes síť. snad to bude fungovat přes vzdálenou plochu, určitě na to funguje nějaký typ vnc. tím jde opravit vadný refresh na desktopu vzdáleného pc.

Prosím o upřesnění, zapomněl jsem napsat, že potřebuji odpovědi pro počítačového negramota. Jinak se jedná o CRT monitor značky AOC. Vůbec nerozumím postupu:

"zkus refresh buď změnit v nouzovém režimu, jestli se dostaneš k rozšířenému ovladači grafiky, a potom tento bezpečný refresh uložit do monitoru"

zkoušel jsem se ve Win v nouzovém režimu ve správcí zařízení zařízení podívat na nastavení monitoru, vůbec tam ale monitor není. Je tam grafika, klávesnice, myši,.... ale monitor ne.
Nevím, jestli je to normál, ale mě v nouzovém režimu internet nefunguje a domácí síť není.
Děkuji za všechny odpovědi. Jirka

Díky za odpověď, ale nastavení v /etc/X11/xorg.conf funguje jen v linuxu, to je část rozděleného disku, který Win nevidí. Chyba podle mě musí být někde v prostoru načítání obou OS. Monitor na jiném PC funguje (právě na něj koukám při této odpovědi). Grafika ??? Nemám náhradní, abych to zjistil

Ještě na upřesnění: CRT monitor z PC s nestartujícími OS jinde jede, když připojím k PC s nestartujícími OS jiný monitor (vypůjčený LCD), tak nejede - stejná závada. Když na tom PC s nestartujícími OS spustím LiveCD Ubuntu nebo jiný linux, tak PC jak s CRT tak i s LCD monitorem jede naprosto normálně, nevidím žádné chyby v grafickém zobrazení. Už z toho magořím

jak jsem psal: "u crt monitorů šla zapamatovat konfigurace pro dané rozlišení" ... a uložit do monitoru, crt mívaly uživatelská nastavení. z nějakých úchylných důvodů tam může být vadná hodnota - se kterou se při startu do stejného rozlišení s pnp monitorem domlouvají jak w7, tak linux, proto toto.

zkus tomu pc podstrčit jiný monitor (lcd), jestli nedostane rozum a nezačne zobrazovat. pak si ve windows nastav rozumný pevný refresh, třeba to pro příště pomůže. ve vlastnostech místo univerzálního pnp typu nastav přesně svůj typ; obvykle k němu byla dodána disketa s "ovladačem = .inf souborem.

rozumný pevný refresh [hz] = max.horizontal.frequency [khz] x 1000 / počet.řádků.na.výšku / 1.1
*) max.horizontal.frequency vyčteš v brožurce k monitoru nebo u výrobce nebo u prodejce.

nebo úplně odpoj monitor a nech ten krám nastartovat, pokud máš čím se k jeho ploše vzdáleně připojit (vnc, možná vzdálená plocha). a refresh opravíš na dálku.

edit: "vypůjčený LCD nejede - stejná závada" - připoj lcd, v nouzovém režimu odeber grafickou kartu, restartuj do normálního stavu, doinstaluj znova.
nastav si normální hodnotu refresh pro directx (pro 3d hry).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru