Avatar uživatele
anonym

Nelze upírat svobodu nikomu, kdo má natolik vyspělé myšlení, že chápe její smysl a touží po tomto stavu?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2345 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
annas

Většina lidí bere svobodu tak, že si může dělat to, co chce. Bohužel, to tak není.

Existuje vnitřní a vnější svoboda,

Cesta vnitřní svobody je způsob jak žít radostný život Je to naše volba.

Můžeme si vybrat, zda se budeme cítit jako obětní beránek a budeme se neutále litovat, nebo uplatníme určité sebevědomí.

Je třeba si uvědomit, že k získání vnitřní svobody vede několik cest. Střídá se v ní bolest, radost i smutek., ale k jejich překonání je třeba síla vůle, pochopení reality. Nenechat se omezit, jednat podle svého rozhodnutí . Neobírat se tím, , že některé okolnosti není možné změnit, takže se jimi nezabývat.

Jde o n áš subjektivní pohled , někdy člověk nechápe realitu, – známé proč. Vzniká bolest či dokonce utrpení, bolest duše.. Bolest psychická i fyzická spolu souvisetjí. .

Proto je třeba najít vnitřní sílu … je třeba se uvolnit, nenechat se nikým omezit, jednat dle svého rozhodnutí. Vnitřní svoboda je naše volba., je to, po čem toužíme.

Vnější svoboda – je ta svoboda, která je omezená rodiči, zákony, tedy společností, státem, stejně i prostředím, kde žijeme. Jde o určité překážky, které člověka omezují, nedostatek peněz, vězení atd.

Vnější svoboda je jiistým způsobem nedosažitelná, Budeme svobodni, když získánme to nejlepší auto? Nebo až budeme mít miliojn? Až odejdou děti z domu? Někteří to tak vidí.

Ještě bych řekla, že existuje i svoboda mravní, která se zpravidla neuvádí.

Není-li vnější svoboda omezená např. vězením, vnitřní svoboda není podmíněna nějakým negativním jednáním, mravní svoboda –člověk se nezajímá o zlo, projevy vášně, dodržuje morální pravidla. „svádějících“ vášní., mluvíme o mravní svobodě. Takže stojí mezi vnitřní svobodu – čistému vše čisté a vnější – morálními pravidly dané společnosti.

Takže třeba člověku za mřížemi chybí vnější svoboda, ale vnitřní zůstává.

To si uvědomí člověk, který nechápe svobodu tak, že si může dělat, chce a „ovládá“ i mravní svobodu.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Svobodu lze bohužel upírat komukoliv a je irelevantní jak moc po ní dotyčný touží, nebo jak moc si na ní zvykl. Stačí aby většinová vůle pohnula se společenským a politickým uspořádáním a svoboda může vzít ze dne na den za své pro všechny …

… v takové situaci je pak bohužel jediným efektivním řešením vzdálit se co nejvíc těm kteří vás o svobodu připravují, emigrovat a doufat, že objevíte snášenlivější sousedy, kteří význam slova svoboda chápou o něco lépe.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek