Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chronické nepravidelné selhávání řadiče zákl. desky

Dobrý den. Už víc než 3 roky mám podezření na vadu IDE řadiče základní desky Gigabyte K8NXP-SLI. Závada se projevuje občasným zamrzáním počítače, Prohlížeč událostí Windows hlásí jednou chybu řadiče IDE 0/1, optické mechaniky (vypalovačka LG i čtečka Asus) náhle vypadnou ze správce zařízení, obě hlásí periodicky chyby odpovídání v časovém limitu. Zkusil jsem přehodit Ide porty Secondary a Primary - HDD na Secondary Ide, optiky na Primary. Chyby byly hlášeny stejné, opět mouze u mechanik, disky jdou. Vyzkoušel jsem tedy hned několik typů mechanik v domnění, že některá je vadná. Ale i např mechaniky Plextor nebo Pioneer hlásily stejné chyby. Kabely byly měněny pro každou zkušební mechaniku nové.
Navíc např. při pokusu o vypalování (zkoušeny mechaniky Plextor, Pioneer, LG GSM 460B, 465, LG-H12 atd se vždy objeví BSOD s hlášením Machine Check Exception, chyba 0x00009c (neopravitelná hardwarová chyba.
Podivné ovšem je, že při startu počítače obvykle centrum zabezpečení hlásí vypnutý Firewal Windows. To by zase vypadalo na útok. Ovšem jde bez problémů zapnout.
Je to trochu složité, já vím, ale v zásadě mi jde o to zda mám desku Gigabyte odepsat (mám rezervní nepoužitou i když starší desku MSI Sli-Fi) a místo Sli dvoučipové karty použít Gainward 8800 GTS/640Mb (rovněž rezerva). Bylo by mi to líto, komplet K8NXP-SLI+ grafika GV3D1 (2x6600GT) pracoval výborně.
Je to skutečně chyba desky? Proč ale potom na vadném řadiči HDD jedou bez problémů a naopak na dosud dobrém IDE0 řadiči pro HDD náhle optické mechaniky problémy mají?

S díky Milan L.

Předmět Autor Datum
co na to říci? Klasické problémy (IDE, firewall) šitu od nvidie. Zkus deaktivovat hardwarový firewal…
touchwood 26.07.2008 11:24
touchwood
nvidii never more, jejich drivery (jak MB, tak grafiky) jsou jeden velký průšvih. Zlatá ATI. tak to…
shiro 26.07.2008 11:46
shiro
Osobně jsem zažil, tak že vím o čem je řeč. Řešili jsme problém, že AutoCAD nezobrazuje (resp. rozbr…
touchwood 26.07.2008 20:46
touchwood
pro cad se používá nvidia řada quadro, ale dá se předpokládat že s ovladači bude stejná legrace. a…
lední brtník 26.07.2008 21:37
lední brtník
ano, byla to quadro karta. Ale zkoušeli jsme to i na normální GF a chovalo se to stejně.
touchwood 26.07.2008 21:47
touchwood
Já bych první skusil externí ide řadič např kouwel 571B. Na aukru se prodávají od 50kč. Nebo bych p…
MM_tank 26.07.2008 20:31
MM_tank
Tak mechanikou to asi nebude a ovladači taky ne. To je asi fyzická vada, Bios někdy nezobrazí jednu,…
Milan L. 26.07.2008 22:15
Milan L.
hele mám 11pif a nějakoun tu zelenou...a zarazilo mě tvých 10sata..tak deska jich má osum z toho 4 j…
MM_tank 27.07.2008 02:08
MM_tank
Promiň, máš pravdu. Já koukal na jinej manuál. poslední
Milan L. 28.07.2008 01:18
Milan L.
Nějak nevím proč by ta grafika neměla jet v jiné desce ? Já bych to rozhodně někde zkusil. Tvoje gra…
MM_tank 27.07.2008 14:43
MM_tank
Dík za reakci. Ta grafika jede skutečně jen v té desce K8NXP-SLI, byla pro ní vytvořena. Tehdy to by…
Milan L. 27.07.2008 15:24
Milan L.

nvidii never more, jejich drivery (jak MB, tak grafiky) jsou jeden velký průšvih. Zlatá ATI.

tak toto je maximalna sprostost aku si kedy mohol vypotit....este o nvidiackych chipset ovladacoch by som to bral, ale hovorit ze ATi ma lepsie ovladace na grafiku je debilita maximalneho stupna. Bud trepes a nevies o com tocis, alebo si nvidia grafiku v zivote nemal. ATi ovladace su jeden velky padajuci a blbnuci bordel, za dobu co servisujem PC (uz to par rokov bude) som si s nimi uzil viac nez dost. To je tak, ked si ATi nechava ovladace outsorcovat ext. firme.

Osobně jsem zažil, tak že vím o čem je řeč. Řešili jsme problém, že AutoCAD nezobrazuje (resp. rozbrazuje strašně pomalu) nástrojové lišty a plovoucí okna. Kolega přeinstalil celý systém a nakonec jsme zjistili, že to dělají drivery od grafiky a bylo potřeba hledat takový, který fungoval. Nakonec se podařilo najít nějaký prehistorický driver který jakžtakž funguje. Toť mé poslední zkušenosti s nvidiáckými grafikami a hlavně jejich drivery.

Co se ATI týká, tak už cca 2 roky se jedná o bezproblémové ovladače, které akorát stačí umět nainstalovat. Osobně prodávám téměř výhradně ATI, právě kvůli driverům, kvalitě obrazu a v poslední době i výkonu. Osobně jsem neměl ani problémy s CCC, nicméně tento bastl mi nevyhovuje, protože je pro mě nepřehledný, pomalý a rozežraný, takže používám alternativy.

Nicméně ti neberu tvůj názor, bezesporu na něj máš právo ;-)

Já bych první skusil externí ide řadič např kouwel 571B. Na aukru se prodávají od 50kč.

Nebo bych považoval o vykváknutí se na ide zařízení - pálidlo střelit za dvě kila za šest koupit satové a disk strčit do usb šuplíku nebo střelit a přikoupit.

To "rozjebání" by mohla způsobit i jakákoliv ide vadná mechanika na to připojená.

Tak mechanikou to asi nebude a ovladači taky ne. To je asi fyzická vada, Bios někdy nezobrazí jednu, jindy druhou, někdy ani jednu mechaniku. Nikdy ale nejsou potíže s disky-ty jedou jak víno. Mimo to Ide už nejede na nVidia drivery, mám klasické Windows a potíže stejné. Pokaždé je v Prohlížeči událostí hláška PlugPlay Manageru že -"zařízení se již v počítači nenachází aniž by bylo připraveno k odebrání." Ještě by to mohl být přetížený řadič, jsou na něm 2 HDD a 2 mechaniky, ale proboha ani náhodou nejely nikdy najednou. Jinak můžu samozřejmě koupit Sata mechaniku, ta základka má 10 Sata portů které nevyužívám, ale se Sata jsem měl vždy mnohem větší problémy než s atapi.
Navíc nevím jestli něco není se samotnou deskou. Asi budu muset tuhle desku a grafiku oželet protože ta grafika v jiné Sli desce nepojede (je to speciál, dvoučipová karta do jednoho slotu s funkcí dvoukarty). To je mi líto, protože výkon byl skutečně výborný.
Hlavně bych tedy rád věděl, jestli klasické řešení (ne Sli) s deskou MSI Sli-Fi a jednou grafikou GF 8800GTS/640Mb může výkonem nahradit současnou desku (K8NXP-Sli+grafika GV3D1 2x 6600GT). Desku MSI a grafiku mám totiž doma nepoužitou a nemusím ji kupovat. Kdybych přecházel ze socketu 939 na nový, musím měnit všechno včetně procesoru a pamětí. A výkon např. AM 2 zase není o tolik vyšší, aby to za ty výdaje stálo.

Nějak nevím proč by ta grafika neměla jet v jiné desce ? Já bych to rozhodně někde zkusil.
Tvoje grafika má na dnešní dobu málo paměti (2*256 není totéž co 1*512) a myslím že výkon 8800GTS by byl větší- ale jak píšu myslím. Chtělo by to podívat se na testy 8800 a srovnat s některýma hrama u sebe.

Problémy se sata zařízeními bych přiřadil k použitému čipsetu - nvidii trvalo delší dobu než sata vychytala viz problémy s nforce4 a sata 2,0 disky maxtor a samsung. Proto už nvidia čipset nechci ani zadarmo:-) Tak mě napadlo nemá deska ventilátor na čipsetu a není zaseklý ?

Dík za reakci. Ta grafika jede skutečně jen v té desce K8NXP-SLI, byla pro ní vytvořena. Tehdy to byla novinka, karta se do desky dávala s normálním nastavením přepínací kartičky na "non sli" ale jela jako dvojkarta. Teprve asi o rok pozdější GV3D2 i jako karty do jednoho slotu dokázaly jet Sli i v jiných deskách, ale sloty musely být PCI-E 16x, ne 8x. Věřím ale, že ta grafika Gainward 8800GTS by ji nahradila, ta GV3D1 má dokonce jen 2x 128 Mb paměti, to ten Gainward Golden Sample má 640Mb. Jen nevím, jak je na tom s výkonem ta deska MSI, ale snad ne hůř. Samozřejmě jsou to normální obavy přecházet z něčeho osvědčeného na něco neznámého co jsem dostal darem. Původně se mi sešly dvě základní desky, tahle MSI a ASUS K8N32 Sli DeLuxe ale s tou jsem taky s 8800 postavil comp synovi a jede mu prý skvěle. Tak to asi risknu ale obavy mám. Nemá někdo zkušenosti přímo s touto konfigurací-základka MSI Sli-Fi, grafika GF8800GTS/640Mb a paměti Kingston 2Gb 400Mhz Dual Channel?

V každém případě díky za pomoc. Milan L.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru