Avatar uživatele
pucipuci

Není kácení stromů v těchto dnech trestné?

Myslím ze zákona. Z domu vidím na areál jedné firmy, kde začali kácet keře a stromy, vzrostlejší i malé a to i na velkých prostranstvích, kde nehrozí nebezpečí úrazu při pádu.K nové výstavbě se prý nechystají. Děkuji.

Zajímavá 0 před 2879 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Co udělat, když se někdo chystá pokácet živý strom?

Ve většině případů musí ke kácení dřevin rostoucích mimo les vydat povolení příslušný orgán ochrany přírody, což je v zásadě obecní (městský) úřad (jinak je tomu ve vojenských újezdech, národních parcích a některých chráněných krajinných oblastech). O povolení ke kácení může požádat pouze vlastník pozemku nebo jeho nájemce se souhlasem vlastníka.

Úřad může vydat povolení ke kácení pouze ze závažných důvodů po vyhodnocení funkčního a estetického významu dřevin. Vždy musí zkoumat, zda zájem vlastníka strom pokácet převažuje nad veřejným zájmem na ochraně stromu. Kácení na místě staveb lze navíc povolit nejdříve ve fázi územního rozhodnutí. Každé povolení musí úřad zdůvodnit.

Pokácet strom motorovou pilou trvá několik minut. Je snadné přitom nepomyslet, jak dlouho trvalo, než vyrostl a jak dlouho bude trvat, než za něj vyroste náhrada.

Řízení o povolení ke kácení dřevin se mohou na základě § 70 zákona č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny, účastnit občanská sdružení, pokud splní podmínky v tomto zákoně uvedené. Podle správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.) se řízení mohou účastnit také další dotčené osoby, zejména vlastníci nemovitostí v blízkosti místa, kde se má kácet. Úřady ale tyto lidi neobesílají – jediným dobře informovaným účastníkem tak často bývá pouze občanské sdružení.

Vydané povolení, jakož i podklady pro jeho vydání (například dendrologický posudek), si můžete na úřadě vyžádat na základě zákona č. 123/1998 Sb., o právu na informace o životním prostředí.

Kdy je možné kácet bez povolení?

Povolení ke kácení není potřeba zejm. pro:

dřeviny o obvodu kmene do 80 cm měřeného ve výšce 130 cm nad zemí,
souvislé porosty (keře) o rozloze menší než 40 m2,
ovocné dřeviny – musí přitom jít o zastavěné území a pozemek musí být v katastru evidován jako zahrada, zastavěná plocha a nádvoří nebo ostatní plocha – zeleň. (1)

V některých případech není potřeba ke kácení povolení, vyžaduje se však oznámení. Jde o:

oznámení následné (do 15 dnů po provedení kácení) – v případech, kdy je stavem dřevin bezprostředně ohrožen život nebo zdraví osob či hrozí škoda značného rozsahu
oznámení předchozí (min. 15 dnů před provedením kácení) – v případech, kdy dřeviny ohrožují zařízení pro přenos a distribuci elektřiny, při úpravě břehových porostů nebo při pěstebních zásazích

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Pokud se domnéváš, že nemají povolení, podej trestní oznámení

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek