Avatar uživatele
zjentek

Není někdo, jaký je zásadní rozdíl mezi gurukulou a ášramem?

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56 před 2898 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Jedna studentka přinesla do školy dopisy, které jí posílal kamarád, který žil na farmě Hare Krišna. Takže jsem se částečně seznámila s životem těch jedinců.

"Tradičně ashram bolo miesto, kde sa očakáva, že tam niečo budete vykonávať – najčastejšie rituály a obete.

Gurukula (guru – učiteľ, kula – dom) je staromódna škola, kde žiaci žijú so svojim učiteľom po dobu niekoľkých rokov. Ak sa do štúdia ponoríte celý, tak môžete ostať v dome učiteľa, ak nie, musíte odísť. Musíte vykonávať všetky povinnosti, všetko od upratovania cez varenie až po štúdium filozofických textov. Nejde tu o diplomy, na konci nečaká žiaden titul ani certifikát učiteľa jogy.

A čo vás tam teda naučia? Dr. Eassey hovorí, že pochopíte, že: „Život je ako joga – prvým krokom porozumieť mu je naučiť sa sedieť pokojne a naučiť sa pozorovať.“ čakajúcich na novodobých guru… Ako sa hovorí, každá púť sa začína na prahu vášho domu…"

http://www.ttg­.cz/zuzana-zwiebel-kazda-put-sa-zacina-na-prahu-vasho-domu/

Pojem, odvozený od ášramy (místo pobytu) označuje čtyři duchovní stupně, kterými prochází hinduista během svého života. Prvním stupněm je mladý žák duchovního učitele, druhým život otce domu, ve třetím vede život poustevníka a ve čtvrtém dosáhne stupeň putujícího sannjásina. Ášramem se nazývá také poustevna gurua.
http://www.ien­cyklopedie.cz/as­ram/
-
Gurukula se rozumí místo učitele. Doslova guru znamená učitel, a kula znamená rodinu. Takže gurukula znamená více než jen školu, ale místo, kde student přijde a jesoučástí rodiny gurua na nějakou dobu – a naučií se kulturu a etiketu védy, stejně jako získá znalosti.
http://www.bhak­tivedantaacade­my.com/node/78

Rozdíl vyplyne z definice.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
fcoop

Ášram – Á jako „pojďte, buďte vítáni“, šram jako „pracovat“ – je zpravidla poutní místo, ale někdy i obrovský komplex budov. Mnoho ašramů je otevřených veřejnosti, jiné si zájemce předem prověřují, chtějí reference a určitou jógovou praxi. Ašram bývá domovem světce a jeho žáků a stoupenců

Gurukula
Nárada Muni dáva dost detailní pochopení v Bhāgavatamu 7.12. jak vychovávat děti dle standartu. Hned v prvním verši to podává ve zkratce.

śrī-nārada uvāca
brahmacārī guru-kule
vasan dānto guror hitam
ācaran dāsavan nīco

gurau sudṛḍha-sauhṛdaḥ

Kdyby měl někdo náhodou potíže s překladem:

Nārada Muni řekl: Student se má cvičit v úplném ovládání smyslů. Měl by být poslušný [služebnický] a k duchovnímu učiteli mít přátelský vztah. Takový brahmacārī, vázaný velkým slibem, má žít v gurukule a jednat pouze ve prospěch gurua. (Net)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek