Avatar uživatele
jaymes

Není ostuda, že lidé žijí ze starých věcí?

Není ostuda, že dneska jsou lidi tak chudí, že používají věci staré 20 až 30 let? Bydlí ve starých domech a bytech, používají stará auta, starou elektroniku, starý nábytek, obnošené boty, oblečení. Toto vše mají z doby, kdy ještě nebyli vykořisťováni podnikateli a měli slušné platy a byly nízké ceny. Jenže dneska jsou platy mizerné, ceny vysoké a nikdo na nic nemá. Opravdu žijeme v Evropě 21. století?

Zajímavá 0 před 2896 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
xxx3

to je zase zevšeobecňování, které nestojí na reálném základu.
1/ používat staré věci má smysl, pokud stále fungují, případně pokud jejich provozní náklady nejsou příliš vysoké oproti věcem novým.
2/ nejsem si jistý, kolik lidí dnes používá 20 – 30 let staré oblečení, nicméně v dnešní době oblečení NENÍ drahé v porovnáním s tím, kolik stálo před třiceti lety. I hodně chudí lidé dnes můžou oblečení nakoupit relativně levně, pokud by ani to nestačilo, tak stále existují second handy, ve kterých je oblečení někdy doslova „za hubičku“ a nemusí to být nic ošklivého.
3/ podobné je to s dalšími věcmi – kolik že stála pračka před rokem 89? Víc než dvojnásobek průměrného platu, tolik dneska stojí jen ty opravdu luxusní. Stejně by se dalo pojednat o ledničkách. Co se týče trvanlivosti, mám dojem, že se v tomto případě často jedná o jakési růžové brýle do minulosti. Opravdu by mě zajímala tvrdá statistická data, jak to bylo s poruchovostí dříve a jak to je dnes. Ano, také jsem se setkal s výrobkem, který vydržel něco přes záruční dobu, ale na druhé straně mám doma řadu spotřebičů starších deseti let bez jediné opravy. A to včetně počítačových pevných disků. Co je dneska problém, tak to jsou pozáruční opravy, které u některých výrobků nikdo nedělá – to je ale důsledkem nízké ceny, protože řada přístrojů se prostě opravovat nevyplatí.
4/ Že „nikdo na nic nemá“ je opravdu smělé tvrzení, které nemá ale nic společného s realitou. Medián mezd se blíží ke 24 tisícům, což jsou ve srovnání s Německem drobné, ale v porovnání s hodnotou řady potravin či spotřebičů je to oproti konci 80. let rozdíl jako blázen.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Věci které fungují lze používat dlouhodobě. Ty staré věci měly tu výhodu, že byly spolehlivé a vše šlo opravit.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
klumprt

Z pohledu environmentalistů a udržitelného rozvoje to je dobře. Každé nové auto a každá nová lednička už během výroby představuje nemalou zátěž pro naši planetu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Ano, je to ostuda je tohoto zřízení, že si lidé nemůžou dovolit pěknější, kvalitnější a bůhví jaké věci! Ale z druhé stránky, ty staré věci 30 a více let, ještě plní svou funkci.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

3 otázky 3 odpovede Ne,Ano,Ano
1 „Není ostuda, že lidé žijí ze starých věcí?“
Ne, není ostuda, pokud jim ty staré věci slouží k jejich plné spokojenosti
2 „Není ostuda, že dneska jsou lidi tak chudí, že používají věci staré 20 až 30 let?“
Ano, je to ostude nás všech, že jsme to dopustili.
3 „Opravdu žijeme v Evropě 21. století?“ Ano, geografická a časová lokalita souhlasí. Nesnívá se nám to.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
lota

Určitě je to ostuda. Vždyť každou věc je třeba měnit minimálně po půl roce, protože pak už není přece módní a in. A je úplně jedno že funguje. Něco se přece v Evropě 21. století musí vyrábět a kdo jinak by to pořád kupoval… No jo, jenže tomu vlastně brání to vykořisťování.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Příspěvek smazán administrátorem.

před 2008 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek