Avatar uživatele
Kepler

Není slovo „kapitalismus“ už poněkud archaické?

V době Marxe a Engelse a za první republiky bylo jistě aktuální a výstižné. Není dnes aktuálnější mluvit o tržním hospodářství? Vždyť každá druhdy „socialistická“ země mohla o sociální politice a výdobytcích těch „kapitalistů“ jen snít. Např. ještě dnes jsou důchody v Německu 3× vyšší než u nás. Nejraděli to slovo tady používají mladší ročníky, kteří o poměrech za „socialismu“ nemají ani ponětí, ale prskají zásadně na všechno.

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? quentos, Tom20, marci1, independent, aliendrone před 2313 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
orwell

Máš pravdu, slovo kapitalismus je už poněkud vyčpělé. Já bych navrhoval změnit název této společenskoeko­nomické formace na kaputalismus.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mosoj

Jsi trošku zaspal. Bývalé kapitalistické státy již dávno nejsou sociální státy a neexistenci zdravotního pojištění v USA bych ti docela přál zažít. Nakonec se tady toho také dožijí. Ten trend u nás je jasný. Říkej si tomu jak chceš.
Sociální není socialistický!!!!!

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dudu

Být mladší, pak bych se nad obsahem článku na níže uvedené adrese určitě zamyslel:
http://www.e15­.cz/budoucnost-byznysu/technologie-kapitalismus-drive-ci-pozdeji-zabiji-rika-futurolog-leonhard-1330953

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Tom20

V podstatě něco na bázi kapitalismu a socialismu dohromady funguje v celé Evropě,ale není tu ani jedno 🙂 Můj názor.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Kapitalismus již dávno neexistuje, demokracie to samé. (To, že se pořád žvaní o demokracii a kapitalismu je stejné, jako to, že psí lejno na chodníku mi může připomínat klobásku, tvarem, třeba i barvou, dokonce ho někdo jako klobásku může sežrat – ale navzdory tomu to NENÍ klobáska, je to pořád lejno.)

Pamatuji si socík a člověk tehdy měl ÚPLNĚ VŠECHNO jako na západě – POKUD NA TO MĚL. Ekvivalent těch, kteří na to tenkrát NEMĚLI se ovšem podle mne měl LÉPE než dnes. Ne že by mně na těch lidech záleželo, vždy jsem byl takový protisystémový, ale… dobře jim tak. Měli byty zadara, zdravotnictví i léky zadara, zaměstnavatel s nimi musel jednat přiměřeně lidsky, v práci se moc nenadřeli (v porovnání s dneškem nedělali skoro vůbec), zákoník práce nebyl cár papíru… a stejně zvonili klíčema. Tak ať teď prasata mrznou, dřou do padnutí a chcípnou hladem, zaslouží si to. :)

Keplere – argument, že důchod je v Rajchu 3× vyšší než u nás je „jak noha“. Ony i mzdy jsou tam 3× vyšší a od toho se to odvíjí – a pohádky o „výkonnější“, „efektivnější“ německé ekonomice ponechme prosťáčkům. Každý rozumný člověk chápe ODKUD se ten „výkon“ bere. (zamysli se, myslíš, že pokladní na kase v Rajchu obslouží 3× víc lidí, že doktor provede 3× víc operací, že hasič 3× víc uhasí, nebo že tramvaják jezdí 3× rychleji než u nás??) :D :D :D

Socík byl hnusný systém (nemám rád ty, kteří z něho dnes dělají ráj – okamžitě bych je nechal tehdejší hlídkou VB zkontrolovat totožnost s tím, že bych jim natrhnul v občance list 14/15 – hned by zpívali jinak), ale tenhle dnešní bordel JE HORŠÍ!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
plebs

Kapitalismus sám zahyne rudou Čínou, poněvadž většina výrobků se převádí do rudé Číny a zpět se dováží šmejdy na krátké použití a během dvaceti let bude kapitalismus zavalen odpady z umělé hmoty, které také budou nacucané do všech potravin a chytrý ismus nebude znát nápravu, jak si s tím poradit

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

aliendrone: skoro v ničem ve tvém příspěvku souhlasím, ale oceňuji tvou ochotu k diskuzi.
„pohádky o "výkonnější“, „efektivnější“ německé ekonomice ponechme prosťáčkům."
Mám dojem, že jsi kapku mimo mísu. Německo na konci války bylo úplně zničené a stavěli doslova z ničeho a kde jsou dnes. Že by to zvládli prosťáčci? Svět socialismu nás za tu dobu akorát posunul zpět dokonce až na úroveň
rozvojových zemí, přičemž jsme za 20 let meziválečného období patřili do evropské špičky. Tak včil mudruj!

před 2313 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

LOL! Ale no tak… tohle přeci není argumentace, vytrhnout něco z celkového obrazu.
Je pravda, že Německo bylo po válce totálně zničené. Ovšem spolu s Izraelem bylo v absolutních číslech NEJVĚTŠÍM PŘÍJEMCEM hospodářské pomoci (ve vojenství bylo až za Izraelem) – především z USA. Nešlo jen o přímé financování, ale i o podpůrné kroky na podporu německé ekonomiky (doložky nejvyšších dovozních výhod do USA a ostat. západních států, bezúročné půjčky atd.) Nebyl to od amíků a ostatních žádný altruismus – prostě potřebovali Němce coby silný soběstačný nárazník před Varšavskou smlouvou. (a tím se také NSR stala)

Ono se dobře staví nové továrny, silnice a infrastruktura, když ti na to někdo dá. Když ne, když to musíš cálovat sám (obzvláště když máš leda tak kulové), tak teprve PAK se ukáže holá pravda. :)

Nevím jakou propagandu čteš, ale na úroveň rozvojových zemí jsme se propadli teprve nedávno – čtvrt století po pádu komunismu. Za neschopných komunistů jsme byli VYSPĚLÁ průmyslová země natolik, že jsme se mezi vyspělými zeměmi dokázli udržet 25let po jejich krachu, teprve současný demokratický ráj a „tržní“ ekonomika nás domrvily mezi rozvojové země!!! (odkazů můžu poslat spoustu)

http://zpravy­.e15.cz/domaci/e­konomika/cesko-uz-neni-vyspelou-zemi-podle-expertu-patri-opet-mezi-rozvojove-1329152

Mimochodem – s těmi 20 meziválečnými lety – to myslíš, že přišlo „samo od sebe“? Kdepak, země koruny České byly NEJROZVINUTĚJŠÍ částí Rakouska-Uherska. Nově vzniklá ČSR prostě slízla smetanu z c. a k. mocnářství- (což trochu kalil fakt, že Slovensko a zakarpatská Ukrajina prozměnu patřily mezi nejzaostalejší části bývalé monarchie) Zapomínáš také, že komančové primitivního Slovensko povznesli na dnešní úroveň (s trochou nadsázky byla Slovač zemí rolníků a pasáků ovcí a jinak nic) Bývalé federální Česko bylo finančním zdrojem pro vybudování a povznesení federálního Slovenska (však si zjisti co všechno se na Slovači za komárů postavilo – a hlavně kde se na to vzaly finance), jelikož to bylo v souůdu s tehdejší strategickou vojenskohospo­dářskou koncepcí. (Slovensko bylo považováno za „blízký týl“, kdežto Čehy a Morava za budoucí zónu válečných operací, kde bude tak jako tak všechno zničeno, takže vybudování průmyslu na Slovensku byl prioritou.

Tudíž NE že by nás komunisti zruinovali systémově – propad v Česku se kompenzuje vybudováním Slovenska. Tohle není žádné tajemství. Však si zagoogli, uvidíš, že nekecám.

Jsi chytrý chlap, ale sejří mne, že lidé jako ty NECHTĚJÍ vidět pravdu. (jinak si to neumím vysvětlit) Ano, všude do nás média hustí pohádku jak jsme skvěle demokratičtí, tržní… blablabla.

Jsou to JEN KECY.Za posledních 300 let na tom Česko NIKDY nebylo tak bídně. Dnes jsme jen primitivní až po krk zadlužená laciná montovna, která se kdysi pyšnila když už ničím, tak alespoň tím, že jsme vypěstovali několikanásobek potravin, než jsme potřebovali. Dnes už nevypěstujeme ani tolik, aby nás to uživilo.

Já to prostě nechápu – jak je možné, že nevidíš tak očividné věci? Opravdu věříš na cinty o demokracii a „volném trhu“, na to, že zákony fungují pro všechny stejně, že pravda a láska zvítězí? Co mi uniká?

před 2312 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

mosoj: odkud jsi sebral, že v USA neexistuje zdravotní pojištění? V KLDR? Počti si: https://stryc­zek.blog.idnes­.cz/blog.aspx?c=593514

před 2313 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

Hm. Každý rozumný ví jak to je. Tak mně řekni kolik Američanů má zdravotní pojištění a kolik nemá. U nás by to bylo ještě horší. Zrovna dnes ukazovali v TV ( a tomu se divím) jak rozdávají na vánoce chudým jídlo. V první chvíli jsem si myslel že to je nějaká obrovská demonstrace. Takovýto svět přeješ našim občanům, já ne.

před 2313 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Kdo chce, má pojištění každý. Ať mu to platí firma, stát, nebo pojištěnec sám. Tak tady nevykládej takové kraviny, že v USA zdravotní pojištění neexistuje. Co má společného rozdávání jídla chudým s pojištěním? Tyhle akce před vánocemi existují v celém křesťanském světě.

před 2313 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

Myslím, že ještě lepší by bylo, kdyby NEMUSELY existovat. (a to tu bylo, pokud si pamatuji)

Nesnášel jsem minulý režim, ale tenhle to dokázal ještě překonat. Jediné pozitivum je, že vidím cestu, jak z toho ven. Bohužel NEVIDÍM, zda-li budeme mít vůbec šanci se po ní vydat dřív, než nás strojová inteligence vymydlí.

před 2313 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

No jo, nakonec to všechno dopadne úplně jinak. Doporučuju přečíst si odkaz od dudu. Je to vážně k zamyšlení.

před 2313 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

JJ, četl jsem. Zejména pasáž o energii skoro zdarma mne pobavila. :D :D :D
Systém se většině popsaného dokáže úspěšně ubránit. A to stejně (resp. ekvivalntním způsobem) jako když se v tom článku píše o tom, kterak se „hudební průmysl naučil sžít s novými technologiemi“ – všichni víme JAK a Z ČEHO vyžívá především. :D :D :D

Každopádně o nějakém „programování“ AI, o tom co do ní vložíme či ne nemůže být ani řeč. Můžeme položit ZÁKLADY. To děláme již dnes a s překvapujícími výsledky – viz Facebookové AI Alice a Bob, které se jaksi vymkly chápání tvůrců, byly vypnuty (a dále jen informační embargo) ):o

Jakmile postavíme kvantový počítač (a jsou zde dostatečné indicie že to může být již za 10let!!!) a nějaký kód jako Alice či Bob na něm spustíme, proběhne ÚPLNĚ SAMO to, co přírodě s člověkem trvalo miliony let v jediné nanosekundě. Jisté je, že to co vznikne bude inteligencí v porovnání s člověkem jako planeta vs zrnko písku. A co bude pak… kdo ví. Já jsem skeptik. :( :( :(

před 2313 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Tak skeptik nebuď. Kvantový počítač už byl realizován, dokonce si ho můžeš koupit, pokud budeš mít dost peněz. Ano, už je to komerční záležitost. Energie zdarma samozřejmě nikdy nebude, ale po vyřešení termojaderné fúze získáme téměř neomezený a čistý zdroj.

před 2313 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

Cožeto? Pošli pls odkazy, tohle mne HODNĚ zajímá. Jsi si jistý, že je skutečně o plnohodnotný kvantový počítač (nebo zase jen další prototyp využívající některé triky qubitů)?

Nějak se mi to nezdá Keplere. Kdyby byl SKUTEČNÝ kvantový počítač – víš jak by třeba banky vřeštěly? Vždyť by jim rozlousknul zabezpečení rychleji, než Marfuša ořech. Myslím, že by to byl pěkný hukot a přinejmenším by došlo k okamžitému zastavení všech síťových platebních transakcí. Toho bych si všiml. ;)

Buď je to nějaká kachna nebo sis udělal nesprávný dojem. :)

před 2312 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Ne, fakt jsem to někde četl a není to tak dávno. Už to asi nedohledám, vlastně se mi ani nechce, ale zkus to sám. Nemyslím si, že by to bylo bůhvíco, aspoň ne s takovými následky jak strašíš. Ale co není může ještě být.

před 2311 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek