Avatar uživatele
vas999

Není vlastně smyslem evoluce vytvořit bytost dostatečně inteligentní na to, aby mohla přemýšlet o smyslu evoluce?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? zeeue, hapiky před 2305 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
zeeue

Asi to bude záležet na tom, z jakého hlediska se na to podíváme.

Z hlediska filosofa by se dalo říci ano.
Z hlediska biologa by se dalo říct, že smyslem evoluce je to, aby byl rostlinný/živočišný druh zdokonalen natolik, aby přežil v určitých podmínkách. Zjednodušeně je tedy z tohoto pohledu smyslem evoluce život.

Co je ale smyslem života?
Filosof: Být či nebýt… ?
Biolog: Reprodukce… ?
No to fakt nikdo neví, o tom můžeme jen spekulovat ;)

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Evoluce je přírodní jev a jako takový nemusí mít smysl vytvořit inteligenci. Řekněme, že inteligence je vedlejším produktem evoluce. Vývoj vždy probíhal cestou pokusů a omylů, ty méně dokonalé formy zanikly a úspěšné přežily. Inteligence ovšem dala člověku velký náskok, i když o tom někdy pochybuju.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Myslím že neni.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
independent

já bych řekl, že se organismy spíš zjednodušují, než aby se zdokonalovaly

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hapiky

Možná samotný boj o život, potravu, rozmnožování apod. je to, že život na Zemi přežívá.Je to tak nastavené ať už někým nebo něčím. Jen lidé jsou takoví, že si vše přetvářejí k obrazu svému a je to dobře, byla to i vůle Boží aby lidé panovali všem tvorům na Zemi, (samozřejmě do jisté míry).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
vas999

Měl jsem opravdu namysli spíše filosofický pohled na věc, protože jinak se mi zdá evoluce téměř zbytečná. Dokud se nezmění podmínky života, nemá přece smysl život měnit, tedy evoluce je zpravidla zbytečná.

před 2305 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Evoluce nejen že není zbytečná, ale dokonce nutná k tomu, aby druh přežil. Podmínky života se na Zemi totiž neustále MĚNÍ! Nepřizpůsobíš se a vymřeš. Podle dosavadní a dobře podložené teorie změna životních podmínek vedla předky člověka k tomu, aby sestoupili ze stromů do savany, tam se museli vzpřímit aby uviděli včas šelmu a přední končetiny se mu uvolnily pro tvůrčí činnost. Pak už to šlo ráz na ráz.

před 2305 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zeeue

Moudří v této věci jsou ti, kdož se smíří s tím faktem, že nám není dáno na tuto otázku a jí podobné související poznat odpověď ;)
Proč vznikl vesmír? Proč v něm vznikla Milky? Proč v ní vznikl Solar? Proč v něm vznikla Země? Proč na ní vznikly podmínky k životu? Proč vznikl život? Jaký je jeho smysl? Co bude po něm? atd. atd.

Jinak je důležité pohlížet na evoluci jako na dlouhodobější jev. Zdůrazňuji, že tím míním přirozenou evoluci, nikoli šlechtění pod taktovkou člověka, které by se v přírodě událo asi jen těžko, a při kterém mohou být již potomci 2.generace novým plemenem. Příroda vždy upřednostňuje bohatou genovou variabilitu (vyjma pár druhů, kde je obtížné hledat si genově odlišného (nepříbuzného) partnera např. šneci, tasemnice…ale i s tím chytrá příroda počítala).
V kratším časovém úseku se evoluce přímo pozorovat nedá, avšak tvrdší životní podmínky ji v podstatě zaručují a dokonce jsou pro přežití druhu nezbytné!! Na to velký pozor! Vím, že se to může zdát jako nonsens, ale přečtěte si něco o tzv. smrti z blahobytu – civilizace, která měla ty nejideálnější podmínky k životu (spousta jídla a vody nepřetržitě bez nutnosti si je složitě obstarávat, bezpečí – žádná hrozba přirozených predátorů, atd…) vždy skončila totální zkázou a vyhynutím…

https://kultu­ra.zpravy.idnes­.cz/experiment-mysi-raj-0qe-/divadlo.aspx?c=A160525­_102707_divadlo_ts

před 2305 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek