Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Neoprávněný odběr elektřiny

Dobrý den,chtěla bysem někoho poprosit o radu protože už nevím jak z této situace ven.V roce 2009 mi byl zjištěn neoprávněný odběr elektřiny,nebudu tvrdit že to nebylo i mojí vinou.Došla mi faktura na 97.000 kč,žádala jsem společnost čez aby mi umožnily splátkový kalendář a stím že budu platit 2-3 tisíce korun,že víc nemohu protože pečuju o postiženou dceru a jsem samoživitelka bez příjmu,dostala jsem splátkový kalendář na jeden rok s měsíční splátkou 8800 kč,za ten rok jsem splatila 20000 kč,poté jsem požádala o nový s.K ,opět mi vyhověli s tím že do půl roku musím zaplatit 77 tisíc,já za těch pul roku jsem splatila 10 tisíc korun,1/3 dluhu jsem splatila,a mám tam ještě zbývající dluh 66 tisíc korun,žádala jsem o 3 s.K ale už mi ani neodepsali,a k soudu se dostat nechci protože by to brali jak krádež elektřiny a mám strach z trestu odnětí svobody,prosím poradte mi někdo jestli víte jak ještě se můžu bránit nebo koho požádat ještě o nějaký čas na zaplacení zbývající částky,druhý s.K mi končí tet v červnu,děkuji za radu
Upravena velikost písmen. (Kurt)

Předmět Autor Datum
Holt si vzít půjčku, splácnout dluh ČEZu a platit standardní půjčku, třeba na 5let. Jinak to nevidím…
Uroboros 20.06.2012 20:55
Uroboros
Viděl bych to spíš na 1600Kč měsíčně.
Prasak 20.06.2012 21:50
Prasak
já pobírám jen soc,dávky a mě nikdo půjčku nedá,ale děkuji za radu :-)
medusa12345 20.06.2012 21:28
medusa12345
Stále posílat splátky. To by mělo pomoci při rozhodování o exekuci. A nepolevovat. Promlčecí lhůta u…
kejki 20.06.2012 21:49
kejki
Požádat o pomoc některou z nadací, medializovat to = jednak se poučí ostatní lidé, jednak třeba někd…
Karel_ 21.06.2012 10:28
Karel_
medializovat to Prosím?? Někdo krade elektřinu a pak se bude ještě ukazovat, jaký je chudák a jak…
Dale Cooper 21.06.2012 16:47
Dale Cooper
Jednak nepíšu nic o "zlém dodavateli" :-) jednak jsem "medializací" nemyslel pranýřovat jednání toho…
Karel_ 22.06.2012 14:01
Karel_
..minimálně očekávám dohodu na 3 spl. kal. (po medializaci) = právníci firmy by viděli nejen že se p…
Karel_ 22.06.2012 14:04
Karel_
třeba by se našel mecenáš který by dluh paní zaplatil Fajn! Já chci taky zaplatit dluh. Třeba poku…
Dale Cooper 22.06.2012 15:42
Dale Cooper
Jak psali výše, posílat alespon něco, to Vám bude hrát do karet. A pokusit se to zmedializovat - sna…
Jan Kolář 21.06.2012 10:40
Jan Kolář
Píšete, že jste navrhovala 2-3tis. splátky a za 12 měsíců jste splatila 20tis. Pokud by ste s ocelov…
mirektatra 21.06.2012 20:24
mirektatra
Nevím, jestli to je tak i po té kampani proti NTZ, ale před ní ano. Nedodržovali pravidla výpočtu šk… poslední
kejki 22.06.2012 18:48
kejki
a k soudu se dostat nechci protože by to brali jak krádež elektřiny a mám strach z trestu odnětí svo…
hm 22.06.2012 05:23
hm

Požádat o pomoc některou z nadací, medializovat to = jednak se poučí ostatní lidé, jednak třeba někdo pomůže, minimálně očekávám dohodu na 3 spl. kal. (po medializaci). Každý musí vidět že při splacení 1/3 částky se snažíte svou chybu odčinit.

Jednak nepíšu nic o "zlém dodavateli" :-) jednak jsem "medializací" nemyslel pranýřovat jednání tohoto dodavatele. Někdo krade elektřinu... myslím si že až tak jednoznačné to být nemusí, asi nikdo neznáme tento případ konkrétně (...mi byl zjištěn neoprávněný odběr elektřiny,nebudu tvrdit že to nebylo i mojí vinou...) "Medializací" jsem předpokládal docílení jednoho - třeba by se našel mecenáš který by dluh paní zaplatil a možnosti splácení by mu postačovaly...

třeba by se našel mecenáš který by dluh paní zaplatil

Fajn! Já chci taky zaplatit dluh. Třeba pokutu, nebo splácení škody sousedovi; princip je stejný.
Paní píše, že neoprávněný odběr elektřiny i její vinou. Chce splácet. OK. Dodavatel elektřiny není charita a když tedy o neoprávněném odběru věděla, měla očekávat následky.
Tím, že jí teď ČEZ (aniž bych se ho chtěl jakkoli zastávat, je to banda, ale z proncipu prostě nemonou být nějak přehnaně benevolentní) jebe, jen reaguje na to, jak paní jebala ČEZ před třemi roky. Nic víc.

Jak psali výše, posílat alespon něco, to Vám bude hrát do karet. A pokusit se to zmedializovat - snad, to zalezi na onech podminkach odberu (mozna to sama medializovat nechcete). Jinak se obratte na ombudsmana. Pokud jste na podpore a starate se o postizenou dceru, nemohou Vám vymerit splatky na 8800/ mesic, to by Vám nezbylo minimum. Jinak (protoze na pravnika asi nemate) zkuste jeste online poradny ktere se soustredi na pravo, napiste treba do idnes.cz na zenu pro radu apodobne. Internet mate, tak jen ten čas na to najit, nic tim nezkazite.

Píšete, že jste navrhovala 2-3tis. splátky a za 12 měsíců jste splatila 20tis. Pokud by ste s ocelovou pravidelností platila 2500,- věřím, že by Vám spl. kal. udělali podle Těchto Vašich možností, protože ani exekuce majetku není pro ně výhodná. Chtějí peníze, né brát starou televizi, gauč a hrnek člověku v tíživé sociální situaci... To by i u případného soudu pomohlo Vám...
Jinak pro ostatní - netroufám si odhadnout, kolik na tom dluhu dělá matematika ČEZu a kolik skutečnost, ale ČEZ je mocný skoro jako Google a jeho právní oddělení dělá jistě různá kouzla. V médiích proběhlo, že jsou jeho pracovnící schopni licitovat ve stotisících nahoru i dolů, takže jsem chladný v soudech...
Rada? posílejte naprosto pravidelně stejnou částku a zeptejte se na podmínky osobního bankrotu, neustále se snažte o dohodu s ČEZem.

Nevím, jestli to je tak i po té kampani proti NTZ, ale před ní ano. Nedodržovali pravidla výpočtu škody, která jsou přímo na jejich stránkách, odmítali vpustit při jednání další osoby, přitom proti držiteli elektroměru seděli 3, prostě dusno. A vše jen v Liberci, nikde jinde se s pachateli nebavili.
A u elektroměru se shozenou klemou měli posudek na zasažení do vnitřního mechanismu, aby se netočil.

a k soudu se dostat nechci protože by to brali jak krádež elektřiny a mám strach z trestu odnětí svobody,

Máš to v hlavě trochu pomatené. Neoprávněný odběr neznamená to samé jako krádež elektřiny. Soud tě nemůže odsoudit za trestný čin "Krádež", když nepodal státní zástupce žádnou obžalobu. Státní zástupce nemůže podat obžalobu, když policejní orgán nesdělil žádné obvinění. To že ČEZ podá žalobu k soudu za účelem vymožení té dlužné částky, neznamená, že tě odsoudí z nějakého trestného činu, je to standardní občanskoprávní soud (nikoliv ale soud trestní) a soud rozhodne maximálně tak o exekuci, ale ne o trestu odnětí svobody. Pokud to ČEZ oznamoval policii, tak to oznámil jistě už v tom roce 2009 a policie to už určitě odložila, porotože tři roky by se sdělením obvinění kvůli nějaké krádeži čekat nemohla. A policie by navíc konala nezávisle na tom jak splácíš dluh, to ji vůbec nezajímá, nesplácení dluhu není samo o sobě trestný čin a splacení dluhu naopak nikoho nevyviní z trestného činu.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru