Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemVyřešeno Nepravidelné problémy s wifi připojením

Zhruba týden nám problém s připojením (WiFI, 16/16Mbit, 5GHz, PPPoE)

Problém, co jsem vypozoroval, je pravděpodobně v naprosto katastrofální rychlosti uploadu. Děje se tak nepravidelně. V noci, brzo ráno či pozdě večer je rychlost obvykle dostatečná a odpovídající mému tarifu. Ovšem během dne často trvá desítky vteřin, aby se načetla jakákoliv www stánka (není upload, není pochopitelně ani download). Mám IP telefon, ten je neustále odpojován, protože při uploadu ve stovkách bitů (!!) za vteřinu opravdu fungovat neumí. Nejsem schopen uploadnout na své ftp (hostováno u providera) žádný soubor; obyčejná megabajtová fotka se nahrává minuty, pokud se vůbec nahraje. Nejsem schopen odeslat mail.

Rychlost testuji i na (k tomu určených) stránkách, www.speedtest.net Výsledky měření jsou během dne tristní. Ping jsem míval kolem 10, nyní jsem rád za 20-30. Download různě, od "nula celá nikde nic" do 10-12Mbit. Ale upload v mnoha pokusech/testech vůbec neprobíhá (selže), respektive v bitech(!!) nebo kilobitech(!). Z toho se na pár vteřin jakoby "probere" a jede třeba rychlostí 2Mbit. A pak zase desítky vteřin maximálně desítky bitů za vteřinu - či rovnou nula.

Rychlosti měřím v aplikaci NetWorx a přímo v routeru (Mikrotik).

Řešil to technik providera, během toho bylo připojení OK. Jenže co z toho, když za chvíli je vše zase při starém. Tyhle výpadky se dějí nepravidelně během dne. Občas je vše v pořádku, občas čekám na www.seznam.cz 5 minut.

Uvažuji o příčině a napadá mě:
- vadná bridge u mě (restartoval jsem x-krát, bez výsledku), divné by na tom ale bylo, že část dne internet funguje normálně. Bridge je na půdě.
- problém na přístupovém bodu, ze kterého beru signál.
- někde (tady v okolí?) je nějaké rušení (nerozumím tomu vůbec).
- nastavení uploadu někde u providera je pro mou (a další) IP občas/náhodně(?) neskutečně přiškrceno

Podobné problémy s připojením poslední dny registruje tady v okolí (stovky metrů) více lidí, tři mi to
osobně potvrdili.

Co by mohlo za tím být?

Změna providera až v nejkrajnějším případě.

Předmět Autor Datum
Bridge je na půdě. co to je přesně za krám a jakou má anténu? co z toho se dá vyměnit? Podobné pro…
lední brtník 03.08.2013 11:44
lední brtník
Viz fotografie. Žádný bližší popis nemám. Na půdě (nepochůzí, je to nad podkrovkama, foceno z průlez…
L-Core 03.08.2013 12:21
L-Core
Tak nakonec nevím, co konkrétně "bridge" je a jestli to "bridge" vůbec je :-) Prostě na střeše anté…
L-Core 03.08.2013 12:42
L-Core
To vyzera ako problem skryteho uzla. Tazko to vyriesis sam, pretoze to nemusi byt problem (len) tvoj…
KiloViktor 03.08.2013 13:12
KiloViktor
Pokračování.. Nějaké testy provider prováděl, nějaké rušení prý tam bylo a tak hýbali s kanály či n…
L-Core 26.08.2013 14:51
L-Core
Obcasne zatuhavanie na niekolko sekund, minut alebo aj hodin nieje vobec ojedinala vynimka pri sieta…
KiloViktor 26.08.2013 18:27
KiloViktor
Este dodatok: Pozeral som blizsie parametre tvojej klientskej jednotky a dosiel som na to, ze sa nej…
KiloViktor 27.08.2013 21:26
KiloViktor
Dnes byl problém snad vyřešen, místo té antény jsem dostal jakousi parabolu Ubiquiti a přetočili mě… poslední
L-Core 27.08.2013 21:33
L-Core

Bridge je na půdě.

co to je přesně za krám a jakou má anténu? co z toho se dá vyměnit?

Podobné problémy s připojením poslední dny registruje tady v okolí (stovky metrů) více lidí, tři mi to osobně potvrdili.
Změna providera až v nejkrajnějším případě.

nerozumím nebo špatně vidím.

Viz fotografie. Žádný bližší popis nemám.
Na půdě (nepochůzí, je to nad podkrovkama, foceno z průlezu ve stropě z žebříku..) je pořádné vedro.

UBNT Nanostation M5
[14981-antena-jpg]

[14982-sw1-jpg]

[14983-sw2-jpg]

Ty problémy trvají týden, jsem u providera asi 10 let a takové problémy jsem neměl. Pokud něco bylo, promptně to vyřešili.

Máme od nich profi e-maily (pro státní správu, úřady, banky, registrace software atd.), jejich změna by byla hodně problematická a hlavně složitá.

Mám obavu z toho "rušení", když najednou má problémy více lidí z okolí. Ale vůbec netuším, wo_co_gou.

To vyzera ako problem skryteho uzla. Tazko to vyriesis sam, pretoze to nemusi byt problem (len) tvojej stanice. Mal by si sa dohodnut s technikom siete nech zapne na AP RTS/CTS protokol. Dalej je to potrebne zapnut na vsetkych staniciach, co je jednoduchsie, alebo postupne zapinat na staniciach a sledovat transmit CCQ. Druha moznost nieje obtiazna, akurat je narocna na cas. Vysledovat, ktora stanca to sposobuje a zjednat napravu. To by mal robit ovsem technik siete a nie uzivatel. Je tiez mozne, ze k ruseniu dochadza z inej (cudzej) siete. Da sa to vidiet na vypise statistiky (parameter: Rx Invalid nwid).

Pokračování..

Nějaké testy provider prováděl, nějaké rušení prý tam bylo a tak hýbali s kanály či něco takového..

Výsledek - žádná změna. Někdy to jede jakž takž, někdy rychlostí 1/10 modemu z roku 1999 (třeba teď) - a to když se daří ]:(

Zkoušeli posouvat anténu na střeše, že prý překáží nějaký strom. Divné, roky nepřekážel a poslední 4 týdny najednou jo. Jedná se o 5GHz "n"-kovou technologii Wifi. Prý to funguje tak, že signál jde, jde.. podmínky se zhoršují... pořád jde (na plno?!) a při dalším zhoršování podmínek je najednou zle. Zaráží mě ty změny nekvality v čase. Pár hodin katastrofa, pak zase relativně jde vše celkem dobře. V sobotu poprchávalo, a tak může(??) být třeba vina na mokrém listí? (mám dojem, že se tenhle problém objevoval u 2,4GHz technologie při příjmu signálu z několikakilometrové vzdálenosti). V neděli lilo ale mnohem víc a přenos byl ucházející. No a dnes jsem úplně v prdeli (venku je vysoká vlhkost); jsem zvědav, napokolikáté se mi podaří uploadnout tenhle post.

Mají mi přijít otočit anténu na jiný AP, bohužel místo 300 metrů, tak vzdálený asi 5 km. Prý to u 5GHz/"n" nevadí.

Prosím o vaše komentáře, zda je možno, aby ty mé problémy mohly mít původ v náhle se signálu do cesty postavivšího stromu (případně vlhkého).

Obcasne zatuhavanie na niekolko sekund, minut alebo aj hodin nieje vobec ojedinala vynimka pri sietach robenych technologiou wifi. Wifi nebola nikdy navrhovana do vonkasieho prostredia. To, ze sa pouziva aj externe, je len dosledok toho, ze je to lacne riesenie. Bohuzial je len velmi malo adminov, ktori poznaju technologiu wifi do takych detailov, aby vedeli nastavit siet s niekolkymi AP a stovkami klientov do funkcnej a stabilnej podoby.
Aby si bol v obraze tak problem je v pouziti smerovych anten. Wifi totiz prepoklada, ze vsetky (aj cudzie!) stanice na rovnakom kanali budu vo vzajomnom radiovom dosahu. Tento zakladny predpoklad spravnej funkcnosti je pri pouziti smerovych anten naruseny. Preto som minule spominal problem skryteho uzla.
Na 5G existuje este jeden vacsi problem a to ten, ze sa pouzivaju navzajom nekompatibilne modulacie, ktorym chyba kooperacna funkcia, tak ako je to napriklad v pripade Wifi/Bluetooth. Wifi klientom mozes preskenovat pasmo aj 5x za minutu a vysielanie AP, alebo klienta Ubi AirGrid M5 neobjavis aj ked bude 10m od teba. Jednoducho wifi nepozna ine modulacie ako tie, ktore podliehaju specifikacii wifi.
Prechod k inemu providerovi tuto vec neriesi, akurat len mometalne rozlozenie pouzitych frekfencii a klientov. Rovnaka situacia sa moze kedykolvek zopakovat.
V tvojom pripade niesu prekazkou stromy. Ano stromy mozu vplyvat na parametre prenosu, ale zapricinuju len chyby v prenose, nie nemoznost komunikacie. Samozrejme nebavime sa o prekazke, ktora sa blizi sirke fresnell parametra. Vtedy to uz prestava fungovat.
Ak je prekazka (strom) dostatocne daleko od anteny, tak vlnenie sa siry aj za tuto prekazku. Za prekazkou je radiovy tien, ale tiez len do urcitej vzdialenosti dany priemetom vysky prekazky. Analogicky ako keby si dal doprostred Vltavy strom a meral prietok vody o 100m dalej. Myslim, ze by si nameral taky isty prietok, ako keby tam ten strom ani nebol. Ak by sa ti zhorsoval prijem podla pocasia, preskumal by som najprv cistotu anteny v okoli dipolu a napojenia na elektroniku.

Este dodatok:
Pozeral som blizsie parametre tvojej klientskej jednotky a dosiel som na to, ze sa nejedna o wifi. Je to bezdratove zariadenie, ktore nepracuje podla specifikacie 802.11 aj ked material uvadza 11a/11n. Je to presne to ako som spominal tie rozne modulacie. Prave tvoja jednotka pracuje v modulacii TDMA. Na tuto modulaciu sa nevztahuje problem skryteho uzla, ani riesenie pomocou RTS/CTS. Tieto jednotky su velmi podobne WiMaxu a zdielaju s nim vela pozityvnych vlastnosti az na jednu podstatnu vec, ktorou je problem zdielaneho pasma. WiMax pouziva svoje vyhradene pasmo, preto funguje velmi spolahlivo.
Paradoxne moze tvoju stanicu zarusit bezne wifi, alebo ine zariadenia pouzivajuce specificke modulacie a'la Nstreme/Nstreme2. V neposlednom rade netreba zabudat, ze na kanaloch 120,124,128 sa mozu vyskytovat meteo radary, ktore AP nechyti (inak by sa preladil), ale tvoja stanica ano. Najspolahlivejsie je odmerat problem v case vyskytu spektrakom. Z nazhromazdenych dat je potom mozne dodatocne urcit o aky zdroj rusenia sa moze jednat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru