Avatar uživatele
hapiky

Nepřítomnost světla je tma, nepřítomnost tepla je zima… je pouhá nepřítomnost dobra zlo?

Tak jak to definoval Einstein?

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? annas, ivzez, marci1, aliendrone, Edison, Bulbasaur před 2161 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Roman71

Aby bylo možné si po vzoru Einsteina nepřítomností dobra uvědomovat zlo, musí být nejprve přesně definováno, co je dobré a co špatné. Jenže, vnímání lidí už je natolik ovlivněno špatností kolem nás, že zlo vnímají jako naprosto běžný jev, aniž by bylo jasně rozpoznáno jako to, co je špatné. Značnou měrou k tomu přispívají média a celosvětově upadající morálka. Morální cítění lidí otupuje..

Ps:
Zůstává-li vám nad něčím stát rozum, neděste se. Je to neklamný důkaz toho, že vám ještě nějaký zůstal.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
annas

Objektivně dobro neexistuje, stejně jako zlo. Je to pojem subjektivní. Zlo vzniká nedostatkem dobra, nikoli jeho nepřítomností.

Dá se hodnocení od V + W považovat za konání dobra, nebo zla? Není možné správně odpovědět.

„Ten, kdo se na svět dívá a ke všemu kývá, ten samozřejmě bývá vždy vážený a ctěn. Takový mozek ptačí, tomu to snad stačí, já, ať se páni mračí, já musím s pravdou ven. Co na světě mám rád, nedám si brát, než takhle tancovat, to se chci radši prát!“

Těžká Barbora

Vzpomněla jsem si, že mimo dobro i zlo stojí tzv. „nadčlověk“, jehož definici vytvořil Nietzsche podle učení Zarathustry. Tento člověk je silný, vítězí nad svou slabostí a neuznává ji u jiných, překonává sám sebe.

Svět není černobílý – není buď jen dobro nebo jen zlo. Dobro není tolik vidět jako zlo. Ale mezi nimi je tolerance, úcta, porozumění …

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Ne, neni. Zde to nemusí platit.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

Když neexistuje dobro, nemůže existovat ani zlo. Jsou to relativní pojmy, co může být pro někoho dobro, může být pro jiného zlo. Už to tady bylo řečeno mnohokrát. Mít zaraženou botu v zadku je taky relativní, záleží na tom, komu patří bota a komu zadek.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aliendrone

Takhle bych to nestavěl, protože bys pak mohl „vyvodit“, že nepřítomnost slanosti znamená sladkost. Nepřítomnost čehokoliv striktně NEZNAMENÁ přítomnost něčeho jiného.

Na druhou stranu – pokud bychom neznali dobro, je vyloučené znát zlo. Abys mohl ROZPOZNAT něco jako ZLÉ, musíš vědět/znát i něco DOBRÉ.
Možná právě tobě to přijde srozumitelnější pokud napíši, že především o tom mluví příběh o jablku utrženém Evou ze stromu poznání. ;) :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Pokud víme, že existuje dobro a zlo, pak asi můžeme říci, že kde chybí dobro, je zlo. Vezměme si příklad třeba z rodiny. Pokud v rodině, jejích vztazích a výchově nepřevládá dobro, pak se objeví to zlé.
Einstein prohlásil na odpověď profesora na jeho otázku, jestli existuje zlo: 🙂
„Zlo neexistuje, pane. Zlo je jen nepřítomnost dobra, tedy Boha.
Zlo je výsledek nepřítomnosti lásky v srdci člověka. Zlo přichází tak, jako když přichází tma,nebo chlad – tedy v nepřítomnosti světla, tepla a lásky“.

Upravil/a: marci1

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Teoreticky ano.
Ovšem nepřítomnost dobra není možná.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Rokio

Ano. Když chybí dobro, přítomno je zlo a obráceně.

Pokud někdo není milý, je nepříjemný. Jestliže někdo není štědrý, je lakomý. V případě, že někdo není pracovitý, je líný. A tak pořád dokola.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
prozaik

V Bibli je uvedeno : kdo umí dobře činiti, a nečiní, hřích má.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
sse

pokud něco není dobré (tj. v extrémním případě zcela absentuje dobro), ještě neznamená, že je to nutné zlé…

co se týče definice zimy, tak to je subjektivní pojem, neznamená to, ale že by bylo teplo zcela nepřítomné, totéž platí o světle

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
ivzez

Rokio,

příšerně to zjednodušuješ.

Člověk, který není milý, není nepříjemný.
Nepříjemní bývají i milí lidé.

Jestliže někdo není štědrý, pak jenom není štědrý.
Lakomost je něco jiného.

Není možná nepřítomnost dobra. (Dobro nemůže chybět.)

před 2149 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Roman71

Aliendrone, kde je psáno, že ovoce ze stromu poznání dobrého a zlého v zahradě Eden bylo právě jablko? V Bibli to rozhodně nebylo, že? 😉

před 2161 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

Ano, beru námitku – bible jablko nezmiňuje, pouze „ovoce“. Strom poznání bývá nejčastěji ve výtvarném úmění zobrazován jako jabloň, ale fakt je, že striktně „strom poznání dobrého a zlého“ je POUZE ovocný strom! (což znamená, že to vůbec jabloň a jablko být NEMUSÍ) :)

před 2157 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek