Avatar uživatele
JájsemRaibek

Nese zodpovědnost nevidomý, pokud jej policie nebo soud předvolá a on se nedostaví?

Pokud policie nebo soud zašle poštou předvolání nevidomému a tento se nedostaví, spáchá tím přestupek? Jde o to, že přeci není povinnost nevidomého si nechat překládat-předčítat dopisy. Pokud je tedy nevidomý, neví, co mu bylo doručeno.

Ivzez-za bod? No, já až tak body nedostávám, ale každému z odpovědí udělím.
A jinak mě inspiroval film, kde měla být nevidomá předvolána k soudu.
Takže abych zopakoval a upřesnil otázku: Policie ani soud nemusí vědět, že dotyčný je nevidomý a protože jej chtějí u jednání, pošlou mu předvolání. Jenže ten nevidomý se nedostaví, protože si to prostě nepřečte. Jasný, pokud budou vědět, že je nevidomý, dají mu to vědět jinak.
No a pokud se to nedozví – resp. nepřečte, nemůže mu být snad udělena pokuta, že se nedostavil k jednání. Nebo snad ano?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? johana 56, rouzi před 2684 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Smlouvyzdarm

Odpoveď byla označena jako užitečná

Dobrý den,
jen tak pro zajímavost jak to funguje, když se někdo nedostaví ..... Je naprosto běžné, že se například lidé nezdržují na adrese svého trvalého pobytu (vždyť je to jen evidenční údaj). Je tedy lhostejné zda se jedná o nevidomého. Běžně se tak stává, že se někdo předvolá, ale on prostě nepřijde. Pokud po něm budou hodně toužit, tak se nakonec stane, že někdo z daného policejního obvodu dostane přidělen ten „případ“, začne prošetřovat kde by onu osobu zastihl, aby jím mohl vysvětlit jak moc po ní touží a přitom by si jistě všiml, že je třeba slepá … . To byste nevěřili kolik takových dopisů policie denně roznáší. Pokud tedy někdo někam nepřijde, tak se nakonec stane, že Vám na dveře zaklepe policista v uniformě a dopis Vám předá osobně místo pošťáka.
Jarda

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?JájsemRaibek Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
led

Predvolanie k súdu býva posielané do vlastných rúk. Takže preberajúci to musí podpísať. Ak je nevidomý, tak si takéto písmo nechá prečítať. V tom prípade plat aj pre neho, ak prevzatie predvolania podpísal, trestnoprávna zodpovednosť za svoju neprítomnosť, pokiaľ sa vopred neospravedlní.

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Cenobita

Ano, zcela jistě nese zodpovědnost. Jediná omluva je: zdravotní stav, nezpůsobilost k právním úkonům, neplnoletost – nedostatečný věk a smrt.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

„Otázka pro bod“?

Policie i soud jistě zvládnou zaslat předvolání v podobě srozumitelné
i nevidomému. Pokud se nevidomý nedostaví, nemůže vymlouvat např.
na to, že dostal pouze písemné předvolání.

Nevidomý neznamená nevědomý. Nevidomý ví, že je účastníkem
nějakého řízení a zná i své povinnosti v takovém řízení…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek