Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nesprávná konfigurace sítě?

Mám problémy s připojením, asi tak 2x-3x za den se mi stane, že stránky internetu (všechny), z ničeho nic nejdou načíst a napíše to:
"Tato webová stránka není dostupná. Server na adrese www.seznam.cz nelze najít, protože se nezdařilo vyhledání DNS. DNS je webová služba, která převádí název webové stránky na její internetovou adresu. Nejčastější příčinou této chyby je chybějící připojení k internetu nebo nesprávná konfigurace sítě. Může být také způsobena tím, že server DNS neodpovídá nebo že prohlížeči Google Chrome brání v přístupu k síti brána firewall."

Pomůže až vytažení a opětovné zasunutí síťového kabelu z routeru (D-Link DIR 300).
Svůj počítač mám routrem připojen kabelem, ve vedlejší místnosti mám notebook, připojený bezdrátově, který při té chybě také nenačte žádné stránky.

Předmět Autor Datum
Aj ked sa bezne pouzivaju na Internete nazvy ako "seznam.cz", "google.com", "poradna.net" atd. Inter…
Dodek 24.01.2013 01:13
Dodek
No dobře, díky za rozsáhlou odpověď, ale proč vše ihned zase funguje, když vytáhnu a zase zasunu síť…
Tomáššš 14.02.2013 21:37
Tomáššš
D-Link DIR 300 Svůj počítač mám routrem připojen kabelem, ve vedlejší místnosti mám notebook, připoj… poslední
lední brtník 14.02.2013 23:31
lední brtník

Aj ked sa bezne pouzivaju na Internete nazvy ako "seznam.cz", "google.com", "poradna.net" atd. Internet nevie s takymto nazvom pracovat.
Preto sa pouzivaju DNS (Domain Name System) servery, ktore prelozia napriklad "www.seznam.cz" na IP-adresu 77.75.76.3. To je "rec", ktorej siet (Internet) rozumie.
Vlastne to pises sam :"DNS je webová služba, která převádí název webové stránky na její internetovou adresu"

To iste sa da vysvetlit asi takto: ked napises (jedno co, ale na priklad)seznam.cz, tak ides do "sory" (do radu a cakas) na DNS server, ktory Ti musi prelozit adresu seznam.cz na 77.75.76.3
Ked mas adresu prelozenu (z "abecedy" na IP), az potom sa skutocne pripajas na dany sever (seznam).
To znamena, ze ked je DNS server (prekladatel) pretazeny, tak sa na danu stranku nedostanes aj ked dana stranka nema ziadny problem.

Tento "predkec" je preto aby si pochopil problem. Mozes mat od svojho providera rychly pristup na Internet, stahovanie a meranie rychlosti je dobre, ale ked jeho DNS server je na pretazeny, zly, neschopny, na ho*no, tak po zmene stranky cakas (v rade na DNS).
Napis akeho mas providera a ake DNS servery Ti ponuka.
Pripadne sa vykasli sa na pretazeny, alebo neschopny DNS server providera a vyuzivaj volne DNS servery (napr, google) 8.8.8.8, alebo 8.8.4.4

P.S. dobra rada: kazdy ma zhruba desat-dvatsat www-stranok, ktore navstevuje bezne (mozno kazdy den).
Zisti si jednoducho (prikazom "ping") ich skutocnu IP-adresu. Ked zadas IP-adresu, tak nemusis cakat pri okienku (DNS), kym Ti baba prepise karticku z "abecedy" na IP, ale ides priamo na server, kam vlastne chces ist.
Napr. chces do najlepsiej Poradne (poradna.net), tak sa vyser na cakanie (pri okienku (DNS), kym Ti baba prepise karticku)a rovno zadaj 92.240.244.39

Okrem toho, ze budes podstatne rychlejsi, pomozes ostatnym tym, ze nezatazujes DNS servery. Vlastne je to prospech nie len pre Teba, ale aj pre ostatnych a to sa ceni.

D-Link DIR 300
Svůj počítač mám routrem připojen kabelem, ve vedlejší místnosti mám notebook, připojený bezdrátově, který při té chybě také nenačte žádné stránky.

starý géčkový (pomalý) shit, s pravděpodobně odcházejícím napájecím adaptérem.
i když by to nový adaptér za 200,- mohl spravit, zdá se mi efektivnější koupit nový router za 500,- ... např. wr741nd.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru