Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nestabilní internet, vysoký ping

Zdravím,

jelikož už si nevím rady, obracím se sem. V problematice sítí jsem pouze laikem, takže mě berte lehce s rezervou. Mým problémem je nestabilní připojení, především nestabilní ping. Jsem vášnivým hráčem online her a vysoký ping je zde velký problém.

Nestává se že by byl ping špatný neustále, ovšem jednou za čas v různých intervalech vyskočí z průměru 40ms například i na 400-1200ms. Dnes nebyl problém téměř celý den, až přibližně v sedm hodin večer začal ping skákat. Opět od průměrných 40ms až do 1200ms. Problém trvá přibližně 3 týdny takže není trvalý. Nestává se tak pouze ve hře, když blbne tam, vyzkouším vždy i test na rychlost.cz, nebo speedtest.cesnet.cz, kde je maximální ping např. 700ms s čímž klesá i rychlost. Jedná se o wifi připojení u poskytovatele onyx u nějž by měla být agregace 1:5. K pc mi vede kabel přímo ze střechy z routeru Groove 52HPn. Když se přihlásím do konfigurace routeru vidím tyto hodnoty

Tx/Rx Signal Strength -58/-70 dBm
Tx/Rx CCQ 83/71 % (kolísá od 80 do 100%)
Signal To Noise 48 dB (47-51)

V pc nemám žádný škodlivý software, který by mohl nestabilitu způsobovat. Při hraní nepoužívám icq, skype, ani jiné. Dle správce úloh síť vytěžuje pouze hra, taktéž jsem zkoušel do cmd ipconfig /release a následně ipconfig /renew. Komunikoval jsem s poskytovatelem, prý vyměnili vysílač a zkoušeli změnit na méně zarušené frekvence, ovšem zlepšení téměř žádné. Dokonce jsem lezl na střechu s notebookem abych zjistil jestli zde nejsou jiné wifi sítě co se vzájemně s mojím připojením ruší, ovšem bez výsledku.

Dále jsem zkoušel příkaz tracert www.seznam.cz a následně pingovat adresy. U první adresy ping v pořádku a hned u druhé skákal od 6ms do 800 ms, v nepravidelných intervalech, problém je, že nevím co to znamená, která adresa patří čemu.

Od vysílače jsem 4 km, viditelnost je přímá bez jakýchkoliv překážek. Problémy jsou za jakéhokoliv počasí.

Otázkou je, v čem je problém? Pomůže silnější anténa? Rád bych věděl v čem to může být abych mohl pokračovat v konzultaci s poskytovatelem. Mám možnost se dostat do konfigurace mého routeru a zjistit více věcí, kdyby náhodou bylo třeba.

Předmět Autor Datum
hned u druhé skákal od 6ms do 800 ms to je ip brány poskytovatele, včetně wifi spoje v cestě na wan…
lední brtník 06.04.2014 01:44
lední brtník
V podstate si si odpovedal sam, kedze si pouzil trasovanie a v druhom hope mas problem, cize problem…
fleg 06.04.2014 05:48
fleg
Díky za reakce, napsal jsem mému ISP e-mail, nyní pouze čekám na odpověď. Potřeboval jsem konzultaci…
Ricky.1 06.04.2014 10:30
Ricky.1
Ak pouzivas protokol 802.11, tak je uplne normalne, ze to blbne ak existuje rusenie. Rusenie s noteb… poslední
KiloViktor 06.04.2014 12:12
KiloViktor

hned u druhé skákal od 6ms do 800 ms

to je ip brány poskytovatele, včetně wifi spoje v cestě na wan vstup toho groove.

nepíšeš co máš za anténu na ty 4km, ale odstup 48db mi připadá slušný, to by mohlo stačit.

Problém trvá přibližně 3 týdny

nějaké poškození routeru od bouřky se v této době nedá čekat. pokud jsi žádné rušení na střeše nezjistil, pošli ty hodnoty a tracert providerovi, ať se nad tím zamyslí.

V podstate si si odpovedal sam, kedze si pouzil trasovanie a v druhom hope mas problem, cize problem je medzi tvojou antenou a antenou ISP.
Takze bud mas vadnu antenu, klienta, ci zdroj, alebo...a to je pravdepodobnejsie ma problem ISP (typicky pretazene AP, kolizie klientov). Odporucam teda obratit sa na ISP.

Ak pouzivas protokol 802.11, tak je uplne normalne, ze to blbne ak existuje rusenie. Rusenie s notebookom nezistis. Musel by si si ho pripojit na tu antenu, koru pouzivas. Ta moze brat rusenie aj z vacsej dialky ako 4km. ISP ti to moze opravit napriklad tak, ze ta prehodi na iny pristupovy bod. Rusenie je u teba, ale aj na strane pristupoveho bodu vzhladom na umiestnenie tvojej stanice. Ak prestanes vysielat, tak rusenie na pristupovom bode nemusi byt patrne. Je to vidiet na CCQ. Obidve hodnoty by nemali byt mensie ako 95%. Pokial su mensie je velmi dolezite aby nekolisali, inak kolise oj odozva (ping). Rusenie sa prejavuje pri slabsom signali. Potreboval by si mat signal este o 20dB silnejsi. Kolisanie sa da ciastocne odstranit nastavenim TxRate na fixnu hodnotu.

Pre 4km je dolezite mat obidve anteny dost vysoko. Nestaci mat len priamu viditelnost. Neviem to z hlavy, ale myslim, ze vyssie ako 15m od zeme. Da sa to vypocitat ak by si to chcel detailne skumat. Dalej je mimoriadne dolezite aby sa anteny na ktorom kolvek konci nepohybovali napriklad od vetra a to ani o 0.1mm. Niekedy sa kyve cely stoziar s antenami. Pre blizsie stanice to nemusi vadit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru