Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nestartuje Favorit

Zdravím, potřeboval bych menší (nebo větší?) radu: Jednoho dne přijdu ke svému Favoritu (135 GLX, r. v. 1993) otočím klíčkem a... ono nic :.(. Baterka je v pořádku, všechny kontrolky na mě blikají, světla svítí... Ozve se jen takové divné bzučení, jako by se točil startér, ale netočil motorem. Jako laik se v tom houby vyznám (i když něco málo opravit dokážu), do servisu se mi s tím nechce, aby při hodnotě auta kolem 5000 Kč si řekli totéž za opravu. Nevíte kde může být chyba? Svíčky, filtry, že by i ten startér...??? Díky předem :-).

Předmět Autor Datum
pastorek na startéru se nevysune a neroztočí motor. tam je nejspíš chyba .... úder kladivem to občas…
Mates_RR 01.09.2009 18:43
Mates_RR
A napětí na baterce je i při tom bzučení někde kolem 12V?
Moas 01.09.2009 18:48
Moas
Ale ano, napětí je v pořádku.
Pavel1 09.09.2009 11:13
Pavel1
Dobrý den,toto vypadá,že Vám chybí zub,nebo více na věnci ,nebo na pastorku.Pastorek se nemůže rozto…
Lubomír 01.09.2009 18:56
Lubomír
Chlapi díky, nakonec jsem rozebral startér a bylo úplně ukroucené celé ozubené kolečko na pastorku.…
cobretti 23.09.2009 11:20
cobretti
Dobrý den,mohla by být prasklá membrána u AC pumpy,trvá pak dlouho,než načerpá,nebo nenačerpá vůbec.…
Lubomír 23.09.2009 12:39
Lubomír
v 93 roce se už karburátorové verze nedělaly, to už byly jednobodové stříkačky (mono) a tam to řídí… poslední
corve43 24.09.2009 18:52
corve43
Ak po otočení kľúča počuť cvaknutie a následné roztočenie štartéra, bez točenia motora, problém môže…
Julo 01.09.2009 19:33
Julo

Dobrý den,toto vypadá,že Vám chybí zub,nebo více na věnci ,nebo na pastorku.Pastorek se nemůže roztočit bez vysunutí,je to konstruováno tak,že elektromagnet vysouvá pastorek a v poslední fázi vysunutí stykač propojí kontakt od baterie na vinutí startétu a startét se pak roztočí.Další variantou by mohla být ohnutá vidlička,která pastorek vysouvá nedostatečně a pastorek se točí,ale není zasunut do ozubeného věnce.Pastorek,vidlička,uhlíky,pouzdra do startéru koupíte nové třeba zde: http://www.autobyznys.cz/katalog/zbozi/katalog.asp ?skup=17Y&strana=4 ,jestli budou však chybět zuby na věnci,musí motor ven.

Chlapi díky,
nakonec jsem rozebral startér a bylo úplně ukroucené celé ozubené kolečko na pastorku. Tak mě oprava stála asi 150 Kč. Jenom se teď objevila další věc - čas od času (většinou když je studený motor, po ránu nebo když auto několik dnů stojí) nechce motor naskočit. Baterie v pořádku, startér teď už taky, ale prostě to nechytne. Někde jsem tady četl o špatném bimetalu v sytiči, mohlo by to být ono? Možná by to chtělo zkontrolovat ten bimetal - neporadíte, prosím, jak se k němu dostanu? A taky vzduchový filtr a svíčky, ale to už zvládnu sám. Díky předem.

Ak po otočení kľúča počuť cvaknutie a následné roztočenie štartéra, bez točenia motora, problém môže byť v tom, že sú vymlátené zuby na zotrvačníku.Zaraď rýchlosť /4 alebo 5 ku/ a potlač kúsok auto, čím sa ti pootočí zotrvačník-potom skús zaštartovať a ak sa chytí problém je pravdepodobne v zotrvačníku/zopakuj to viac krát/.Zistíš to tak, že povolíš štartér, povytiahneš ho, oprieš o kostru a skúsiš zaštartovať.Musí sa vysunúť pastorok a musí sa točiť.Cez otvor v bloku po štartéri skontroluj zuby na zotrvačníku-pri vypnutom zapalovaní a pri zaradenej 4/5-ke posúvaj pomaly auto a skontroluj zuby či nie sú zbrúsené.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru