Avatar uživatele
Luciem87

Nesvítí světla v patře rodinného domu. Kde jinde by mohl být problém než v jističích?

Dobrý den, chtěla bych poprosit o radu. Dnes ráno nám v ulici přerušili dodávku elektřiny. Teď nám ale po zapnutí nesvítí světla v patře domu. Zásuvky a ostatní spotřebiče fungují. V přízemí i ve sklepě funguje také vše normálně. Volala jsem elektrikáře, který zkontroloval veškeré jističe, pojistky vodiče atd.s tím, že chyba musí být někde v domě. Nejspíš prasklá žárovka, tak ať si projdu jednu po druhé a případně vyměním…Tak jsem vyměnila žárovky v celém patře (i když se mi to nezdá, protože nebyl ani vyhozený jistič) a jističe všechny shodila a zase nahodila a nic. Nedokážete někdo poradit, kde jinde by mohl být problém? Děkuji, Lucie

Zajímavá 0 před 2751 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Pokud to neni v jističích, může být závada i kdekoli v domě. Třeba v některé rozvodné krabici. Pokud nemáš zkušenost, bude lepší pozvat elektrikáře, aby to proměřil a závadu našel.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
JájsemRaibek

Jak už uvedli ostatní, jistič. Ale ještě bych se podíval, tedy ty ne, ale elektrikář do tzv. fejfarky, zda není vyhozena jedna pojistka.
Může se totiž stát, že větev, která nesvítí a vše ostatní je v pořádku, je napájena jednou fází a právě ta nejde. Ostatní dvě fáze jdou a proto ostatní v domě funguje.
Pokud máš cirkulárku, zkus ji zapnout a pokud bude jen vrčet, je to právě ta jedna vyhozená fáze.
Jinak si dovolím konstatovat, že elektrikář, který u tebe byl asi nebyl tak úplně elektrikář, protože pokud ti řekl, abys prošla žárovky jednu po druhé, asi svému oboru tak trošku, spíše víc nerozumí. Světla – žárovky nejsou zapojené sériově jako vánoční osvětlení, kdy pokud jedna žárovkanejde, nejde celý řetěz.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

Kromě jističe mně nenapadá žádná závada, která by se měla projevit po výpadku elektřiny a v takovém rozsahu. Pokud nevíte který přesně jistič slouží právě pro ta světla, tak bych schazoval jeden po druhém a zjistil který k čemu patří. Pak bych ověřil napětí za jističi (alespoň za těmi u kterých mi není jasné k čemu patří)
Dál je možné, že se někde v krabičce uvolnil drát, vyhřála svorka, či něco takového (ale to už moc nebude souviset s přechozím výpadkem)

Měnit všechny žárovky v patře přestože nebyl vypadlý žádný jistič mi nepřipadá smysluplné.
Pokud by byla v žárovkách závada která by mohla způsobit že nebudou svítit ostatní, projevilo by se to právě na jističi.

Nemáte pro patro ještě druhou skříňku s jističi? Není to zrovna obvyklé, ale ani vyloučené…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek