Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Neuznání záruky z důvodu používáni baterii nestejné kapacity!?

Měl bych dotaz za kolegu. Ještě v záruce u něj došlo ke zničení digitalního fotoaparátu (prohořelý plošný spoj a rozteklý plast v okoli ZAP. tlačítka. Je to nejspíše na odpis, ale vzhledem k poměrně vysoké ceně chtěl uplatnit záruku. Bohužel ve foťáku měl 3baterie AAA 600mA a jednu AAA 1000mA. Prodejce mu okamžitě záruku zamítl,z důvodu, že tam neměl všechny baterie stejného výrobce a kapacity, že důvod závady jsou právě ty baterie s různou kapacitou. Osobně si myslím, že je to nesmysl. Rád bych ale věděl názor někoho fundovaného:
1. můžou takovou paseku nadělat baterie nestejné kapacity ?
2. je to důvod k odmítnutí záruky ?
3. pokud né, jaký je postup, když prodejce záruku odmíta poskytnout ?

děkuji

Předmět Autor Datum
Používání akumulátorů různé kapacity může při sériovém zapojení způsobit jejich zničení (v krajním p…
JoPe 27.04.2013 23:08
JoPe
Postup, pokud prodejce odmítá záruku: nechat si vypracovat znalecký posudek a uplatnit záruku + nákl…
Jan Fiala 28.04.2013 08:09
Jan Fiala
Otazka znie naco posielal kamos fotak aj s bateriam? 1. Ano 2. Diskutabilne, ak by to tam poslal bez…
fleg 28.04.2013 09:03
fleg
Děkuji všem za rady. Kolegovi vyřídím! Teď jen tak kvůli mé zvědavosti! Jde nějak stručně vysvětlit,…
lupkovic 28.04.2013 09:48
lupkovic
Nie som nejaký elektrikár, no tiež si myslím, že to nemohlo mať vplyv na Ťebou udávanú závadu. Nevi…
jan83 28.04.2013 10:18
jan83
No že tam nechal baterie nestejné kapacity a výrobce (všechny byly ale stejného typu NiMh), to už ví…
lupkovic 28.04.2013 10:44
lupkovic
rada 2 - aj keď to prevzal, nie je pozde. Nech sa vyjadria elektrikári, či to mohlo spôsobiť škodu.…
jan83 28.04.2013 11:14
jan83
Pokial vyrobca nema v navode vyslovene uvedene, ze MUSIS pouzivat baterie rovnakej kapacity, vyrobcu…
fleg 28.04.2013 10:25
fleg
Já mám ale dojem, že ono to tam většinou bývá.
Wikan 28.04.2013 10:29
Wikan
Důkladně bych prostudoval manuál a pokud tam není výslovně uvedeno,že se nesmí různé baterie používa…
Karel04 28.04.2013 10:58
Karel04
Jestliže totiž prodejce prokazatelně neproškolí kupujícího,tj.neseznámí ho s obsluhou buď osobně při…
Prasak 28.04.2013 11:36
Prasak
Proč já?Ten protokol by musel předložit prodejce,že mě proškolil,jinak to nedokáže.A ve většině prod…
Karel04 28.04.2013 11:44
Karel04
Nemá v ČR výrobce přímo autorizovaný servis který by ti mohl reklamaci uznat bez toho, aby se do toh…
albru123 28.04.2013 11:42
albru123
Elektřině nerozumím, jako laik jsem se ještě s tímto požadavkem nesetkal. Vždy byla určena baterie t… poslední
Henessy 28.04.2013 13:45
Henessy

Používání akumulátorů různé kapacity může při sériovém zapojení způsobit jejich zničení (v krajním případě i tepelnou destrukci některého ze článků), ale to by pak byl ohořelý prostor pro baterie. Závadu jakou popisuješ by to způsobit rozhodně nemělo.

Děkuji všem za rady. Kolegovi vyřídím! Teď jen tak kvůli mé zvědavosti! Jde nějak stručně vysvětlit, proč by mělo mít nějaký negatívní vliv používání baterii různé kapacity na bezpečnost a spolehlivost přístroje? Přece baterie mají stejné napětí 1,2V. Pokud je pravda, co tvrdíte, tak i pokud tam dám baterie stejné kapacity, tak po měsících používáni se kapacita některých baterii sníži víc než jiných a nikdy nemám jistotu, že budou mít celou dobu používání stejnou kapacitu. Pochopil bych problémy při kombinaci různých typů NiCd, s NiMH atd.(a přestože si škodlivosti této kombinace taky nejsem jist, nikdy bych toto nezkoušel). Případně můžete mi dát nějaký odkaz, kde bych si to mohl prostudovat? Nějak nic nemůžu najít co se přímo tohoto problému (vlivu kombinace baterii různé kapacity)týče.
děkuji

Nie som nejaký elektrikár, no tiež si myslím, že to nemohlo mať vplyv na Ťebou udávanú závadu.

Neviem ako sú postavené české zákony, no myslím, že toto by sa dalo vyhádať.

1-je v návode na použie vyslovene uvedené, že sa nemôžu používať batérie rôznej kapacity?

2-dá sa argumentovať, že boli používané iné batérie, tieto si dodal k fotoaparátu len ked si ho zasielal, lebo to žiadali. Ty však batérie potrebuješ do iného foťáku, ktorý používaš, pokiaľ tamten opravia. Poďakuj sa im za upozornenie, a zároveň môžeš pochváliť servisné stredisko, že si to všimli a napásať im, že dúfaš, že ho takto nezapli.

OT: to do akého foťáku idú AAA batérie?

No že tam nechal baterie nestejné kapacity a výrobce (všechny byly ale stejného typu NiMh), to už ví on sám. Baterie chtěli. Že to byla blbost, která mu teď možná velice sníží šanci na záruku už ví a už i ví, že podruhé tam koupí před reklamací nové. Já jen myslel, jestli existuje nějaký kvalifikovaný názor na to, jestli ta kombinace může mít vliv na poškození přístroje, jestli to je právoplatný důvod na zamítnutí záruky. V návodě je pouze 4 x baterie AAA.
Já osobně chápu, že drahé přístrije si zaslouží kvalitní baterie, ale min. 20let "dojíždím" různé typy a kapacity v těch mých levnějších vyrobcích (teploměry. svítidla atd.), a nikdy nebyl nějaký problém, že by mi vypálilo prostor s bateriemi, nebo došlo ke zničení přístroje. Takže by mě zajímal i ten důvod, proč není dobré kombinovat různé kapacity (jak bylo zmíněno u dvou příspěvků na tento můj dotaz)

Ta rada "2-dá sa argumentovať....." je dobrá, bohužel už je na tento argument pozdě.

rada 2 - aj keď to prevzal, nie je pozde.

Nech sa vyjadria elektrikári, či to mohlo spôsobiť škodu.

Ak sa tu nikto nevyjadrí, a máš foťák v druhom roku záruky, môžeš žiadať predajcu o kontakt na znalca, ktorý to vie zhodnotiť (znalca si samozrejme môžeš nájsť aj sám, ale aspoň budú vidieť, že sa trošku vyznáš v reklamáciách). Ak znalec povie že to majú riešiť, môžeš im rovno poslať doklad o zaplatení znalcovi spolu so spotrebičom.

Stále si však myslím, že treba trvať na tom, že si spotrebič používal so 4 baterkami rovnakej kapacity - dôkazné bremeno je na nich.

Ak si už niekde podpísal, že tomu tak nebolo, tak hľadaj v návode, či je spomenuté že musia byť baterky rovnakej kapacity:
ak nie je - Tak môžeš povedať, že si používal spotrebič v súlade s návodom na použitie
ak je - tak potrebuješ vedieť či to mohlo byť spôsobené nerovnakými baterkami. Pokiaľ nemohlo, tak napriek tomu, že to v návode spomenuté je, tak sa nejedná o príčinnú súvislosť a oprava musí byť riešená v rámci záruky.

No a pokiaľ naozaj vznikla škoda použitím nesprávnych bateriek, tak si nabudúce dáš pozor :)

Důkladně bych prostudoval manuál a pokud tam není výslovně uvedeno,že se nesmí různé baterie používat,bránil bych se.Jestliže totiž prodejce prokazatelně neproškolí kupujícího,tj.neseznámí ho s obsluhou buď osobně při prodeji nebo dodáním návodu,zodpovídá za způsobené škody on.

Jestliže totiž prodejce prokazatelně neproškolí kupujícího,tj.neseznámí ho s obsluhou buď osobně při prodeji nebo dodáním návodu,zodpovídá za způsobené škody on.

Tak tohle bys prokazoval jedině podepsaným protokolem o proškolení. Takže jedině ten manuál, to je berná mince.

Elektřině nerozumím, jako laik jsem se ještě s tímto požadavkem nesetkal. Vždy byla určena baterie typu AAA, AA ...., nebo celkové napětí, pokud přístroj umožňuje napájení adaptérem. Jako nelogické se mi to jeví i z toho důvodu, že např. při reklamaci elektřiny v autě, by přeměřili články a pokud by některý vykazoval nižší kapacitu by reklamaci neuznali. Totéž u baterií ve výrobě spojených do akupacků by mohli bazírovat na nestejné kapacitě jednotlivých článků.
Žádal bych po prodejci písemné vyjádření s detailním zdůvodněním neuznání reklamace (což je při neuznání reklamace povinen) s tím, že jdu za soudním znalcem a budu požadovat náhradu za znalce, čas, cestovné a vícenáklady spojené s reklamací.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru