Avatar uživatele
nikeroska

Nevíte jak probíhá Vésáhk? Průběh oslav??

vésáhk je svátek v buddhismu, oslavují narození buddhy :)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? anonym, annas, johana 56, hanulka11, anonym před 4391 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

http://www.mys­tika.cz/aktua­lity/aktuality-0017.htm

Zkustit si projít odkaz.

Vesak Day
O tomto svátku jsou buddhistické svatyně a chrámy ozdobeny prapory, světly a květinami. Věřící se shromažďují, modlí a zpívají při dodržování zvyklostí spojených s narozením, osvícením a smrtí Buddhy. Tento den buddhisté nejedí maso, dávají jídlo chudým a pouštějí ptáky na svobodu, aby ukázali svoji velkorysost.

http://singapur­.sletenkou.cz/sin­gapur-svatky-festivaly.html

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
hanulka11

Vésákh
Věří se, že k narození, osvícení i skonu Buddhy došlo ve stejný den v měsíci vésákhu (květen-červen). Buddhisté oslavují tyto události o svátku vésákhu. Zdobí své domy a přinášejí do chrámu obětiny. Používají svíčky a jiná světla, ale symbolizovaly Buddhovo osvícení. Je to podle víry také doba, kdy Buddha poprvé kázal dharmu, a v mnoha buddhistických zemích je to veselý svátek.
Upósatha
Upósathové dny jsou spjaty s měsíčními fázemi a jinými speciálními dny lunárního kalendáře. Slovo upósatha znamená vstoupení a buddhisté nosí v tyto dny sváteční oděv, zpravidla bílé roucho, a přicházejí do místní viháry, aby se připojili k recitaci a zpěvu mnichů. Tráví také hodně času meditací a plní desatero předpisů pro tento den, jimiž si získávají mimořádné zásluhy pro lepší příští reinkarnaci.
Místní svátky
Vedle těchto hlavních svátků jsou ještě jiné, které se slaví jenom místně. Některé z nich jsou spjaty s Buddhovými ostatky; patří k nim například známý svátek posvátného zubu v Kandy na Šrí Lance. K svátkům patří též podávání čaje, střídmá, ale krásná tradice, se vzácnými starobylými šálky, pomalým a půvabným rituálem, odvíjejícím se v ovzduší naprostého klidu a vyjadřující harmonii, úctu, jasnost a klid.

dál čti v odkazu

http://posloven­sky.blog.cz/0706/bud­dhismus

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek