Avatar uživatele
zjentek

Nevíte někdo, zda da Vinci byl křesťan či homosexuál?

Anebo že by obrázkem narážel na církev?

Moc se mně ten jeho obrázek nelíbí ;(

Umění.

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? annas, gagaga, marci1 před 2495 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

1. L. da Vinci homosexuál

https://dose.com/was-leonardo-da-vinci-gay-e0871f31a666

V anglickém článku je uvedené toto:

Vinci byl zřejmě homosexuál. Historik Silvano Vinceti prohlašuje, že obraz Mona Lisa je částečně portrétem florentské ženy jmenované Lisa a částečně obrazem člověka jménem Gian Giacomo Caprotti, který byl Leonardův milenec.

Leonardo byl „renesanční člověk“, byl vynálezcem, sochařem, malířem, hudebníkem, matematikem, inženýrem, spisovatelem, geologem … a seznam pokračuje. (On dokonce navrhl vrtulník.) Je také někdy uctíván jako gay ikona, mnoho historiků a bloggerů o tom debatuje.

Je pravda, že da Vinci nebyl ženatý a není známo, že by měl nějaké romantické vztahy se ženami, tvrdí Kandice Rawlingsová z Oxfordské univerzity.

Jeden z důvodů, proč lidé věří, že je homosexuál, vychází z díla Esej z r. 1910 od Sigmunda Freuda. Esej „Leonardo da Vinci a paměť jeho dětství“ tvrdí, že umělec držel celibát, ale tajně žil jako homosexuál. Tyto sklony „získal" prostřednictvím hluboké studie lidské anatomie.

Rawlings z Oxfordské univerzity říká, že „neexistuje žádný způsob, jak potvrdit, že Leonardova sexuální orientace je jistá,“ a že „názory vědců na toto téma se uvádějí jako "možné“ a „velmi pravděpodobné“.
Více v odkazu.

Můlžete si přečist informace i z českého zdroje.

http://www.spi­rit.cz/index.php/com­ponent/conten­t/article?id=2256:­byl-leonardo-da-vinci-homosexual

2. L. da Vinci křesťan
Da Vinci určitě nebyl oddaný římský katolík. Leonardo měl ve skutečnosti silné důvody nenávidět římsko-katolickou církev.

Jednoduše řečeno, v jeho spisech není nic, co by naznačovalo, že věří v inkarnaci, usmíření, vzkříšení, vzestup a druhý příchod. Napsal přibližně 13 000 stran poznámek a vytvořil kresby, z nichž přibližně 7 000 přežilo až do tohoto dne.

Přesto tisíce stránek, které přežily, neprokazují žádné jedinečnoti křesťanské víry. Některé z nich jsou kresby křesťanských scén, ale pokud víme, tyhle kresby byly podklady pro obrazy, které Leonardo vytvořil nebo plánoval namalovat za peníze.

Jak již bylo řečeno, snad da Vinci byl nějaký velmi liberální křesťan, který odmítl všechna učení křesťanství založená na víře, ale uznával to křesťanské učení, které se zdálo být dobré a pravdivé.
http://www.de­ism.com/davin­ci.htm

Upravil/a: quentos

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?quentos Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
led

Byť kresťanom a súčasne byť homosexuálom sa nevylučuje. Aj keď kresťanská viera homosexualitu odsudzuje,, historicky ju nájdeme u mnohych predstaviteľov, aj vrcholnych, tejto viery. Je to fakt, nie mýtus, ktorý možno pozametať pod koberec.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Homosexuál byl. Je zajímavé, že na celkovém obraze si tohoto detailu nelze skoro všimnout. Článek k tvému dotazu: http://diverti­mentodavinci.blog­spot.cz/2008/02/

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
petvad

V Leonardově soukromém životě nikdo nezaznamenal bližší vztah s nějakou ženou, zato se v něm vyskytlo několik blízkých mužů. Za sex s muži se dostal do ve Florencii před soud, byl však osvobozen „pro nedostatek důkazů“, ve skutečnosti ale prý na zásah mocného a vlivného rodu Medicejských.
Pojem „homosexuál“ ve smyslu sexuální orientace ovšem vznikl až počátkem 19. století – do té doby o existenci nějaké homosexuality nebo heterosexuality nikdo neměl ani ponětí.
Za homosexuály bývají dnes často označováni například i Michelangelo Buonarroti nebo William Shakespeare. Ti ovšem s největší pravděpodobností homosexuální nebyli, přestože oba prožili epizody s mužskými milenci. Leonardo je v celém středověku možná jediný, u kterého je to víceméně prokazatelné ze známých okolností.
Ze starších dob existují přesvědčivé důkazy o řecké básnířce Sapfó z Lesbu, o římském císaři Hadrianovi, a o makedonském vojevůdci Alexandru Velikém.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Disraeli

petvad samořejmě píše nesmysly.

Avatar uživatele
Disraeli

DNES se to traduje o mnohých slavných osobnostech, které buď neměly (veřejně známý) poměr s ženami anebo měli blízkého přítele stejného pohlaví.
Leonardo da Vinci nebyl homosexuál. Ale s velkou pravděpodobností byl asexuál (nejsou z jeho strany žádné spojitosti s mužem, ale ani ženou.. ani žádné podezření, že by s někým vztah měl). Je tu však plno náznaků, že byl asexuál, včetně jeho vlastních názorů a citátu.

Nový příspěvek