Avatar uživatele
anonym

Chtěla bych vědět, jaký je význam slova Bůh? Jak vznikl, proč jsme jen začli používat?

Jak vznikl, proč jsme jen začali používat?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 5226 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
kenyrts

doporučil bych přečíst si tuto stránku:

Zdroj: http://cs.wiki­pedia.org/wiki/Bůh

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
mapaf

Bylo by jednoduché říci že je to nám nadřazená osobnost a hlavní motiv náboženství že právě víra v boha je víra že existuje a že stvořil svět. To však by mohlo zavádět k tomu v něj nevěřit a moc by jsme si asi nepomohli. Hledáním a pochopením boha se lidstvo zabývá od nepaměti. Já si myslím že bůh je předobraz existence samotné ,že prochází vším ,vždy byl ,je a bude. Nezáleží ne jeho jméně, on jméno nemá protože je vším.
Každé náboženství si boha vykládá jinak ale žádné s žádným nevilučuje. Podstata náboženství tedy jako snaha poznat boha je vlastně snahou poznat svět a snažit se o dobro všech. Ani věda víru nevylučuje spíše umocňuje.
Možná je hloupé v něj nevěřit protože pak popíráme sami sebe.
Nevím přesně jak vzniklo slovo bůh ale určitě to slovo prošlo vývojem.
Pokud jsi myslela jak vznikl bůh tak od toho tu jsou jiní…filosofové.

Každý si k výkladu tohoto slova musí dojít svou cestou a náboženství by nám mělo v hledání být oporou.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
pinpinella

Slovo Bůh je zajímavé. Je to vzpomínka na indoevropského Bhagu – ten měl na starosti sféru úrody, prosperity, zdraví,hojnosti bohatství

(Bhaga → bog → boh → bůh)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Nuk nuk

Slovo „bůh“ (používám malé „b“, protože mám teď namysli obecný význam) je cokoliv (kdokoliv), co člověk uctívá jako sobě nadřazenou a obvykle i nadpřirozenou bytost, která má mnohem vyšší moc než on.
Různí bohové a božstva jsou uctívána v různých vyznáních a náboženstvích a lidé uctívali různé z nich zřejmě už od počátku své existence. Spolu s tím tedy vzniklo i toto slovo.
„Bůh“ s velkým „B“ znamená v češtině „jediného Boha“, tedy ne už součást nějakého božského systému několika bohů, jako vyznává např. hinduismus, ale konkrétního Boha, proto se slovo „Bůh“ s velkým písmenem na začátku používá především v monotheistických náboženstvích. Takto jej v češtině tedy používají hlavně křesťané, židé a muslimové.
Tento Bůh se představil nejprve Židům (viz. Bible), později se po vzniku křesťanství se zpráva o něm dostala i k dalším národům. V sedmén století n.l. pak vznikl islám, který přejal některé body judaismu i křesťanství včetně monotheismu.

To velké „B“ si čeština vyvinula postupně, když potřebovala rozlišit pohanská božstva od Boha, kterého vyznávali křesťané.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek