Avatar uživatele
annas

Nevíte, jak se nazývá nejstarší typ černobílé fotografie?

Doplňuji:
Je to prý i název fotografie. Aspoň tak to tvrdili v AZ kvízu, v němž byla otázka nedávno položená. Zapamatovala jsem si jen začátek slova – písmenko D… zbytek ne a ne si vybavit.
Děkuji.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: annas

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? mosoj, vagra, Elk, chudst před 4728 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
vagra

Máte pravdu.První fotografická metoda, kterou bylo možno získat stálou černobílou fotografii, byla pojmenována po svém objeviteli,fran­couzském malíři a vynálezci. Daguerrotypie (francouzsky le daguerréotype, anglicky daguerreotype) je první prakticky užívaný komplexní fotografický
proces. Vynalezl ji a pojmenoval francouzský výtvarník a vynálezce
Louis Daguerre po 23 let dlouhém výzkumu, který úspěšně završil v roce
1839.

Zdroj: V.E.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Elk

Myslím, že dagerotypie.Podle vynálezce Daguerra.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
chudst

elk: jenze daguerrotypie je fotograficky proces, ne nazev typu nejstarsi cernobile fotky. Pro ni jsem hledal nazev a nenasel.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dědapetr

Kalotypie (= krásný obrázek) – Tento proces měl dvě fáze: za prvé zhotovení papírového negativu a za druhé jeho překopírování v papírový pozitiv. Principem tohoto procesu bylo využívání papírových negativů, v jejichž hmotě byl vysrážený jodid stříbrný a fyzikálního vyvolávání exponovaného negativu roztokem stříbrné soli a redukovala. Kalotypické negativy jsou negativy na papíře, zprůhledněné tak, že někdy připomínají pauzovací papír. Výsledné kopie mývají nejčastěji teple hnědou barvu a působí měkce. Retuš se mohla dělat jak přímo na originálu tak na otisku. Zhotovená fotografie nebyla tak citlivá na poškrábání jako fotografie zhotovená metodou daguerrotypie. Z originálu se dalo získat bezpočet kopií na rozdíl od daguerrotypie. Metoda se užívala se od roku 1840 až přibližně do roku1855.

Zdroj: http://e-stret.blogspot­.com/2008/05/his­torie-ernobl-fotografie.html

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek