Avatar uživatele
annas

Nevíte,kdy se na ulicích poprvé rozsvítily plynové lampy,které se dnes znova objevují u nás v některých městech?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? led, vagra, rynek878, takhlene, iceT před 4791 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
iceT

Do pražské Nerudovy ulice se vrátily plynové lampy
Praha – Do poloviny pražské Nerudovy ulice se dnes vrátily plynové lampy. Slavnostně je rozsvítili zástupci hlavního města a první městské části. V současné době je v Praze v provozu přes 500 plynových lamp, nacházejí se především na místě Královské cesty, která vede od Prašné brány až na Pražský hrad. V příštím roce by mělo být osvětlení Královské cesty dokončeno.
Na trase, po které jezdili čeští králové ke korunovaci na Pražský hrad, chybí po dnešku plynové lampy ještě na Karlově mostě a v horní části Nerudovy ulice. Osvětlení by mělo skončit na Hradčanském náměstí.
Podle náměstka pražského primátora Pavla Klegy město Praha do budoucnosti uvažuje o zavedení těchto světel i na Zámeckých schodech, v ulici Na Kampě a na Velkopřevorském náměstí. Podle starosty Prahy 1 Filipa Dvořáka ale na to v současnosti nejsou peníze.
Do Prahy se nostalgické plynové světlo vrátilo v roce 2002, kdy bylo v Michalské ulici instalováno prvních devět lamp. Letos byly vyměněny lucerny na Malé Straně. V Mostecké ulici a na Malostranském náměstí je nově 101 plynových lamp, dalších 46 je v první polovině Nerudovy ulice. Kromě Královské cesty jsou lucerny rovněž na Ovocném a Uhelném trhu nebo v Rytířské a Železné ulici. Rozsvěcí se automaticky, ale při zvláštních příležitostech, jako například v současném adventním čase, je rozžíná jako kdysi lampář dlouhou tyčí.

První plynové lampy se v Praze objevily v roce 1847. O sto let později jich bylo v ulicích kolem 10.000. Později se nahrazovaly elektrickými v souvislosti s přechodem ze svítiplynu na zemní plyn. Jako poslední byly převedeny na elektřinu osmiramenné stožáry na Hradčanském náměstí a v Loretánské ulici v dubnu 1985.
Praha zdaleka není jediným českým městem, v němž plynové lampy opět fungují. Jsou například i v Ostravě, Hradci Králové nebo Plzni. Také v Evropě je tento způsob osvětlení k vidění v mnoha zemích, a to především před významnými budovami či v historických částech měst – v Londýně před Buckinghamským palácem, v Berlíně u zámku Charlottenburg nebo v centru Krakova.

http://www.ar­chiweb.cz/new­s.php?action=show&ty­pe=1&id=7966

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
vagra

V roce 1792 angličan William Murdoch zavedl plynové osvětlení ve svém domě v Cornwallu. Jeho nápad se ujal a plynové lampy začaly osvětlovat ulice i domy mnoha evropských měst. Před sto šedesáti lety, v roce 1847, dorazily i do Prahy.
Teplé světlo mihotavých plamínků v krásně tepaných lucernách dalo pražským uličkám kouzlo, které na nás dýchá z obrazů Jakuba Schickanedera. Jenže na konci 19. století začala plyn vytlačovat dravá elektřina. V roce 1885 v Praze zůstala jediná plynová lampa. Nádherný osmiramenný kandelábr na Hradčanském náměstí. Ale i v něm v tom roce plyn hořel naposledy.
V roce 2006 se plyn vrátil i do kandelábru na Hradčanském náměstí. Plynové lampy září v Šumperku, v Plzni, v Českých Budějovicích, ve Dvoře Králové a v dalších městech.

Zdroj: zkráceno z-http://www.ces­katelevize.cz/po­rady/1095927644-kalendarium/207562235­300015/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek