Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nečitelný externí disk

Dobrý den, mám problém. Neřekl bych, že jsem v daných věcech amatér, ale expertem bych se určitě nenazval. Problém je ten, že už mám asi rok externí disk 320GB od Verbatim a nikdy nedělal problémy. Formátování jsem nechal původní FAT32 a přeformátování jsem měl naplánované do budoucna. Asi před týdnem jsem přetahoval určité množství souborů z PC a kvůli času jsem se rozhodl dodělat to jindy. Teď po asi týdnu jsem strčil disk do USB (se kterým problém 100% není) a počítač ho nedokáže přečíst. Prostě se mi nezobrazuje v počítači. Nevím, jak zněl předtím, ale teď zní trošku hlasitěji a mírně to v něm škrouhá. S diskem jsem netřísknul ani neťuknul a co vím, tak se nenachází v nepatřičném magnetickém poli. Netuším v čem je problém. Žádám vás zkušenější tedy o radu (určitě je to nějaká banalita) a zároveň vám za ni i děkuji. Přeji pěkný den. Petr Němec.

Předmět Autor Datum
Je vidět ve správě disků nebo co znamená, že se nezobrazuje v počítači?
karel 12.09.2011 15:51
karel
Není vidět vůbec nikde, pouze fyzicky strčený v USB.
Petr Němec 12.09.2011 20:22
Petr Němec
Jako banalitu bych to rozhodně neviděl. Verbatimy chcípají na teplo (už jsem měl 3 tyto pacienty, a…
touchwood 12.09.2011 16:29
touchwood
"Verbatimy chcípají na teplo" Ake disky maju vnutri?
blue5 12.09.2011 17:12
blue5
v jednom byl WD, další dva Hitáši-na-káši.
touchwood 12.09.2011 20:23
touchwood
Děkuji za radu. Naštěstí tam nebylo nic, co nemám nikde jinde. Nevíte náhodou orientačně, kolik by t…
Petr Němec 12.09.2011 20:23
Petr Němec
"oprava" se rovná nákupu nového disku. Pokud jsi manuálně zručný, tak ten plastový obal se dá "loupn…
touchwood 12.09.2011 20:26
touchwood
Zdravím Momemntálně mám podobný problém. Koupil jsem mámě externí disk VERBATIM 53020 na ukládání f…
sranda labus 07.09.2012 21:48
sranda labus
podařilo se tu někomu s podobným problémem nějak ty data z disku vydolovat?
sranda labus 08.09.2012 12:53
sranda labus
jestli výrobce zajistí i obnovu dat ani náhodou. zkoušel jsi připojit k jinému pc? máš krátký kabe…
lední brtník 08.09.2012 16:46
lední brtník
omlouvám se za spoždění. tak dnes jsem se k tomu dostal. zkoušel jsem disk připojit třemi jinými kab… poslední
sranda labus 11.09.2012 19:57
sranda labus

Jako banalitu bych to rozhodně neviděl.

Verbatimy chcípají na teplo (už jsem měl 3 tyto pacienty, a pokaždé stejná písnička). Pokud v něm cvaká, či se projevují cyklické zvuky, viděl bych to na klasickou smrt teplem.

pokud jsi tam měl důležitá data, svěř disk do rukou odborníků. Další varianta (už ale dost drastická) je vyjmout disk z obalu, nechat jej několik hodin v mrazáku (zabalený v neprodyšně uvavřeném igelitovém pytlíku) a poté jej zkusit ihned přečíst (pozor na sraženou vlhkost!). Já byl v 66% procentech případů úspěšný.

"oprava" se rovná nákupu nového disku. Pokud jsi manuálně zručný, tak ten plastový obal se dá "loupnout" bez poškození (jsou tak plastové úchyty), uvnitř je malá deska převodníkem USB->SATA a 2,5" SATA disk. Stačí tedy koupit nový disk, prakticky libovolné kapacity.

Nedoporučuju ale tuhle krabičku provozovat dlouhodobě. Tj. připojit, nahrát data a zase odpojit. Rozhodně nepoužívat jako pracovní disk (na toto jsou lepší kovové varianty - myšleno obal, které daleko lépe chladí)

Zdravím

Momemntálně mám podobný problém. Koupil jsem mámě externí disk VERBATIM 53020 na ukládání fotek a po roce jí přestal fungovat. Rozsvítí se, ale nenačte se a jen se z něj ozývá jakási melodie. Disk použila tak 15x jen na uložení dat, takže byl prakticky nepoužívaný. Když tu čtu o přehřátí disku, tak je asi myšleno v provozu a nebo taky třeba, když je vypnutý, ale leží na místě u krbových kamen?
Teď ovšem nevím, jakým způsobem funguje reklamace, jestli výrobce zajistí i obnovu dat, nebo jen výměnu disku. Druhá věc je, pokud ovšem máma dohledá záruční list. Pokud ne, jaké existují způsoby, jak dostat data zpět a kolik to může stát? Je tam spousta rodinných fotek a nerada by o všechno přišla. Díky předem za jakékoliv info.

omlouvám se za spoždění.
tak dnes jsem se k tomu dostal. zkoušel jsem disk připojit třemi jinými kabely, i k jinému notebooku. vzhledem k tomu, že máma nenašla záručák, tak jsem disk rozloupl a připojil ho ke stolnímu pc. bohužel se z něj ozvala stejná písnička a navíc se hodně dlouho načítaly windowsy, asi tím, že to nemohlo načíst ten disk.
tak bych se chtěl poradit:
má smysl hodit disk do mražáku jak tu bylo uvedeno? abych ho ještě víc nedomršil.
pokud ne, kam bych ve východních čechách mohl s diskem zajet a nechat z něj ty data obnovit?
pokud s tímto máte někdo zkušenost, tak budu za každý příspěvek rád.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru