Předmět Autor Datum
to záleží na tom, jak moc je "inteligentní" nabíjecí obvod tvého počítače. Obecně se dá říci, že ve…
touchwood 17.02.2011 09:59
touchwood
Jo to vím, že to bude za chvíli v háji...
tony_soprano 17.02.2011 10:07
tony_soprano
Nie nenicis, prave naopak vzdy ked mas moznost zapnut nb do siete tak to tak urob.
fleg 17.02.2011 12:34
fleg
Díky za odpověď :)
tony_soprano 17.02.2011 22:54
tony_soprano
Ja se pridam k puvodni otazce. Dostala se ke me informace, ze NB pouzivany prevazne v el. siti by me…
Sektor_7G 17.02.2011 23:11
Sektor_7G
Ne neni to pravda. Jestli mas tu informaci potvrzenou, tak doloz. Ja jedu na mem notasovi on line 24…
Cat 17.02.2011 23:15
Cat
taky jedu i s baterkou. co je 98procent kapacity=kolik hodin . střídavě jedu síť a baterku a po dvou…
mik.miky 17.02.2011 23:30
mik.miky
Ta baterka do dvou let stejně odejde, ať je v notebooku, nebo v šuplu. Jako s mobilem - ať nabíjíš k…
Prasak 17.02.2011 23:18
Prasak
he answer is: YES and NO, it depends on the situation. _____________________________________________…
Alfonz.SPO 17.02.2011 23:29
Alfonz.SPO
Okolo baterii koluju rozne famy. Napriklad oficialne servisne centra odporucaju neist s bateriou pod…
fleg 18.02.2011 09:54
fleg
Děkuju za tak vyčerpávající odpověď, asi nejzajímavější, co sem si zde přečetl.
tony_soprano 18.02.2011 10:16
tony_soprano
Možná zajímavá odpověď, žel však též omylná. To s těmi vybíjecími cykly je tradovaná blbost. Používa…
Pytlík 18.02.2011 10:21
Pytlík
Ako som povedal moje skusenosti su empiricke, takze tym padom na svojich tvrdeniach trvam, pretoze s…
fleg 18.02.2011 10:51
fleg
Pokud sis nevšiml, tak o tvých empirických zkušenostech jsem jaxi nepsal. A ohledně těch nabíjecích…
Pytlík 18.02.2011 11:04
Pytlík
Mas pravdu v tom, ze dalej uz nema zmysel diskutovat, pretoze si jednoznacne sklzol na uroven politi…
fleg 18.02.2011 11:30
fleg
Zajímavé - o tvých empirických zkušenostech jsem nepsal a napsal jsem to (že jsem o nich nepsal). Ne…
Pytlík 18.02.2011 14:00
Pytlík
ja mam notase uz 4 roky a porad samou baterku a jede porad na 87% a to mam tez v siti porad
Aishee 18.02.2011 12:09
Aishee
já si taky přisadím: počet nabíjecích cyklů byl typický pro nimh baterky (minulé století). u dnešníc…
lední brtník 18.02.2011 13:06
lední brtník
To je furt dokola. Li-ion baterky odchází kombinací stárnutí (i když se nepoužívá, odchází) a opotře… poslední
jirka44 18.02.2011 14:05
jirka44

he answer is: YES and NO, it depends on the situation.
__________________________________________________ _____________
So:

- In a normal usage, if the laptop doesn't get too hot (CPU and Hard Disk around 40ºC to 50ºC) the battery should remain in the laptop socket;

- In an intensive usage which leads to a large amount of heat produced (i.e. Games, temperatures above 60ºC) the battery should be removed from the socket in order to prevent unwanted heating.

guide.html

Okolo baterii koluju rozne famy. Napriklad oficialne servisne centra odporucaju neist s bateriou pod 50% kapacity a hned ju nabijat, cim sa predlzi jej zivotnost, co je imho blbost. Zivotny cyklus baterie je proste postaveny na urcitom pocte nabijacich cyklov, tato hodnota vychadza zo strednej hodnoty aritmetickeho priemeru a zrovna vasa bateria sa moze vyrazne odlisovat a byt v lavom ci v pravom rohu Gaussovej krivky.
Empirikcy mam dokazane iba tieto veci:
- zapojenie do elektrickej siete bateriu neposkodzuje, naopak pomaha jej udrzat sa v lepsej kondicii, pretoze ju zariadenie proste nevyuziva
- k poklesu kapacity dochadza vzdy skokovo, jeden den vam bateria ukazuje 2h a na druhy den uz len 1h, tento stav je uz nevratny a hoci niektore biosy ponukaju reformat baterie, toto vam uz povodnu kapacitu neobnovi, oznami to baterii len novu kapacitu, takze stav ukazovatela stavu baterie je ovela presnejsi a nedochadza k nahlym skokovym zmenam
- na telefonoch sa mi jednoznacne potvrdilo, ze pristroj vydrzi dlhsie na bateriu ak sa nabija vypnuty. Inymi slovami pri zapnutom pristroji nedojde k 100% nabitiu baterie.
- existuju unikatne baterie, napr mam 6rocny telefon Sony Ericsson, ktory ma po 6 rokoch! a snad 500-600 nabijacich cykloch baterku ako novu, odhadujem na urovni 90%, pretoze mi stale vydrzi 4-5 dni bez nabijania ako na zaciatku. Na nb som zazil podobne veci, su baterie co ozaj vydrzia 2 roky bez ujmy a su take, co napriek rovnakej starostlivosti "odidu" uz po roku.

Možná zajímavá odpověď, žel však též omylná. To s těmi vybíjecími cykly je tradovaná blbost. Používat baterku ve vybíjecích cyklech a ne jak doporučují výrobci (tedy co nejdříve nabíjet) je pro životnost baterky to nejhorší. Potom jsou už jen vyloženě ničící postupy typu hlubokého vybití pod dolní mez, nebo přebíjení.

Ako som povedal moje skusenosti su empiricke, takze tym padom na svojich tvrdeniach trvam, pretoze su to moje osobne skusenosti. A nabijacie (nie vybijacie) cykly nie su blbost, operuju s nimi samotni vyrobcovia a udavaju tak zivotny cyklus baterie.
Ak si myslel tradovanymi blbostami to, ze ti este aj dnes v kazdej predajni mobilnych telefonov (alebo operatora) odporucia baterku najprv uplne vybite pred "prvym" nabitim tak to je naozaj tradovana blbost.

Pokud sis nevšiml, tak o tvých empirických zkušenostech jsem jaxi nepsal. A ohledně těch nabíjecích cyklů: Že s nimi operují výrobci, tak z toho naprosto nevyplývá, že jsou pro životnost baterie to nejlepší. Nepleť metodiku měření životnosti s nejlepšími podmínkami. A nevkládej mně, prosím, do úst (či spíše do klávesnice) výroky, které jsem nenapsal, čímž myslím poslední větu tvého předchozího příspěvku.
A tím končím. Nestojí to za hádání. Možná ze mě vypáčíš ještě nějakou reakci, ale nehodlám tady nějak souvisle diskutovat. Stejně se navzájem nepřesvědčíme. Howgh.

Mas pravdu v tom, ze dalej uz nema zmysel diskutovat, pretoze si jednoznacne sklzol na uroven politickej debaty, cize namiesto konstruktivneho dialogu sa pokusas hladat v texte nieco, co tam nie je a zbytocne vyvolat konflikt.
Fakt by ma velmi zaujimalo, co ta popudilo na mojich empirickcyh skusenostiach a preco si mi potreboval oznamit, ze si o nich nepisal. Nestacilo zobrat na vedomie, ze moje skusenosti su proste take a akceptovat to?
Mas pocit, ze som ti nieco vlozil do ust (klavesnice)? Ja nie, vyjadril som domnienku, ktora bol skor otazkou (Ak si mal na mysli...), cize nepouzil som spojenie "ty si myslis...", "ty si povedal.." a pod. Nebol som si isty, tak som sa len slusne spytal, resp som predpokladal.
A zaver je unikatny, ked rozdielne nazory nazves hadkou, co dodat u mna slovo hadka symbolizuje nieco uplne ine, ale nebudeme to dalej zbytocne rozpytvavat...mozno mas len dnes zlu naladu a ja som bol v nespravny cas na nespravnom mieste;o). Peace;o).:beer:

A este nieco k teme, mam uz asi 10 nb, asi 12ty mobilny telefon, mam reakcie samozrejme aj od zakaznikov, rocne predam asi 50-60nb, mobilov vyrazne menej, takze z tohoto dovodu si dovolim tvrdit, ze moje skusenosti sa uz maju o co opriet a nie su to klasicke tvrdenia Janka, ktory mal svoj prvy hardisk v zivote, bol to WD a ten sa pokazil a teraz na kazdom fore bude tvrdit, ze WD je zla znacka a uz nikdy viac.

Zajímavé - o tvých empirických zkušenostech jsem nepsal a napsal jsem to (že jsem o nich nepsal). Neustále ale se ale ptáš, co mě na nich popudilo. Tak tedy, když to potřebuješ po lopatě: NIC!!! Já jsem jenom kritizoval názor, že nabíjení a vybíjení baterky v cyklech je pro ni to nejlepší, a ty hned na mě sprostě (s politikou)!

já si taky přisadím: počet nabíjecích cyklů byl typický pro nimh baterky (minulé století).
u dnešních článků založených na lithiu to vypadá na konečnou životnost danou věkem díky agresivitě lithia - rozumná použitelnost vypadá asi na 4 roky.
podle mého pozorování stejných firemních notebuků v práci se dá této doby dožít, pokud je notebook skoro trvale na síti a dobíjí se jen dílčí poklesy. životnost se radidně zkracuje při velkém využívání baterky až do vybití, dá se oddělat i za rok.

To je furt dokola. Li-ion baterky odchází kombinací stárnutí (i když se nepoužívá, odchází) a opotřebením (nabíjecí / vybíjecí cykly). Jako jeden cyklus se obvykle myslí vybití na cca 20% kapacity a opětovné nabití. Vybití na 80% a opětovné nabití není jeden cyklus. Jeden cyklus to je až když to uděláme pětkrát za sebou. Tam, kde opravdu záleží na životnosti, třeba baterie na družicích, se dimenzují tak, aby se vybíjely jen do 80% a hned zase dobíjely.

Podrobněji třeba tady:parttwo-36.htm

Pro ty, kdo jsou líní to číst celé:

If possible, do not discharge lithium-based batteries too deeply. Instead, recharge more often.

Jinak mohu potvrdit, co píše nade mnou brtník.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru