Avatar uživatele
Valíček

Nokia Lumia 610 nebo Sony Xperia Tipo

Může mně někdo poradit,jaký telefon je lepší?A rozdíl mezi operačním systémem Android nebo Windows phone?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 4170 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
BANAN93

já se i hodně rozhoduju podle výdrže baterie kromě funkcí

Dnes vám přinášíme srovnání dvou ze tří nejprodávanějších mobilních OS, Android a Windows Phone 7. S těmito systémy se dnes setkáváme na trhu hlavně na oblíbených smartphonech. Nejprve se tedy sluší oba dotyčné OS představit.

Android je operační systém pod křídly společnosti Google. Je založený na jádru Linux. Určen je tedy především jako OS pro smartphony, PDA, tablety iPhony – zkrátka pro mobilní technologie. Android je také OOS (Open Source Software) což znamená, že jakýkoli uživatel se může podílet na jeho vývoji a vytvářet vlastní aplikace pro Android. Z toho tedy vyplývá velké množství aplikací, které jsou umístěny na internetu a jsou volně šířitelné. Na trhu se Android začal prodávat v roce 2009. Charakte­ristické je pak pro Android především velmi propracované uživatelské prostředí, které nabizí velké možnosti při nastavování vzhledu či funkcí. Android najdeme například v telefonech značky HTC, Samsung, Sony Ericsson nebo také Gigabyte.

Windows Phone byl vyvinut společností Microsoft jako nástupce systému Windows Mobile. Windows Phone přináší příjemné uživatelské rozhraní zvané metro s technologií vícedotykového ovládaní. Hráče potěší možnost propojení s herní konzolou Xbox. Windows Phone přišel na trh zhruba rok po Androidu, tedy na podzim roku 2010. Oproti androidu neklade důraz na propracované nastavení uživatelského rozhraní, ale spíš na jeho jednoduchost a intuitivní ovládání. OS Windows Phone používají do svých telefonů např. výrobci: HTC, Samsung, Nokia nebo také LG či Acer.

Pokud srovnáme tyto dva OS, pak je na první pohled nejnápadnější rozdíl vidět již na úvodní obrazovce a je to tedy již zmiňované uživatelské rozhraní. Android nám nabízí velké množství optimalizace plochy pomocí widgetů či ikonek, kdežto WP 7 přináší na úvodní ploše menu základních funkcí. Co se týče nastavení telefonu, WP 7 nabízí snažší orientaci, avšak u Androida rovněž není problém se zorientovat v nastavení. Pro stahování a nákup aplikací, fungují pro oba OS oficiální weby určené k distribuci aplikací. Microsoft Marketplace je prý přehlednějši, Android Market zase nabízí velké množství aplikací zdarma. Vzhledem k jeho delší existenci je pak pro Android dostupných zhruba 400 000 aplikací. Pro Windows je toto číslo značně menší, přes 50 000 aplikací. Počet aplikací však vzrůstá rychleji pro Windows než pro Android. Pokud chceme používat aplikace jako je Word, Excel či PowerPoint, Windows potěší jejich podporou již v základním rozhraní, u Androida je pak potřeba si ještě stáhnout aplikaci. Nedostatkem systému Windows může být nepoužitelná navigace pro Evropu, způsobena nekvalitním zpracováním Bing map. Systému Androidu se vytýká, že existuje příliš mnoho verzí, to ztěžuje práci vývojářům s kompatibilitou aplikací v jednotlivých verzích. Jako další nedostatek Androidu se může jevit jeho přílišná otevřenost. Výhoda se stává nevýhodou tehdy, když si stáhneme a nainstalujeme nějakou neznámou aplikaci, která může získat naše citlivé údaje a zneužít je.

Závěrem tedy lze říct, že ani jedním z daných systémů neuděláme chybu. Záleží tedy především na osobních preferencích, pokud vyžadujeme rychlý, jednoduchý přístup, pak bude lepší volbou Windows. Android naopak potěší ty, které zaujala jeho otevřenost a možnost vytvářet vlastní aplikace.
Chytrý telefon s OS Windows Phone 7
HTC Mozart 7

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Bedy

Záleží na tom, co od teleofnu čekáte. U Windows Phonu, který má Nokia Lumia je výhodou, že navigace nevyžaduje připojení k internetu a je úplně zdarma. Další výhodou může být třeba plnohodnotný Office od Microsoftu, který tam je předinstalovaný a je úplně zdarma. Další výhodou je to, že pro Windows Phone zatím nejsou viry, a tak není nutné pro klid duše tam mít antivir. U Androidu pro klidné spaní je to velice doporučené.

U Androidu, který má Sony Xperia je výhodou, že v obchodě máte mraky všelijakých aplikací a her, víc, než v oficiálním obchodě pro Windows Phone. Ale množí se případy, kdy na Androidím oficálním obchodě (Google play) jsou nebezpečné aplikace, které mohou telefon poškodit nebo vykrást a zneužít z něj data, která tam jsou uložená.

Osobně bych si vybral spíš tu Lumii, akorát bych si připlatil za lepší Lumii 710, kde máte integrovaný skype a můžete volat zdarma. Do Lumie 610 nejde ani odinstalovat, protože není tak výkonná.
Lumii 710 pořídíte od necelých 4 000,–, což je o necelou tisícovku víc. Myslím, že to za to stojí.
Ty Lumie mají lepší foťák (710 vůbec lepší), mají rychlejší procesor (o 600 MHz), ale zase nemají slot na paměťovku (ikdyž 8GB není málo). Výhodou a zároveň náhraodu za paměťovku může být SkyDrive, což je vaše internetové úložiště a zdarma tam můžete uložit až 25GB. Lumie má i větší rozlišení, takže pro zobrazování obrázklů neb oprolhížení internetu je to lepší.

Na druhou stranu ta Xperia má možnost paměťové karty a můžete telefon použít i jako flešku. Lumie, když chcete připojit k počítači, musíte mít nainstalovaný program Zune.

Závěrem, chybu neuděláte, když si vyberete Lumii 610 nebo Sony Xpeia Tipo, oba to jsou dobré telefony. Já bych si vybral spíš tu Lumii 610 kvůli lepší výbavě, ideálně bych si připlatil za 710, kde bych měl víc možností, například ten Skype.
Doplňuji:
Ještě jsem zapoměl – k těm mapám – Nokia používá své Nokia Mapy místo Bing map, protože mají kvalitnější podklady a obecně jsou lepší. Ale v ostatních telefonech s Windows Phone jsou Bing mapy.
To jen pro upřesnění.

Upravil/a: Bedy

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Elektronika