Předmět Autor Datum
a co na tom ma byt nekompatibilne?
MM.. 23.06.2013 19:54
MM..
Předpokládám, že to bude obdobné jako u Acronis True Image. Ten taky podporuje SSD až od x-té verze.…
NG 23.06.2013 20:00
NG
SSD sa tvari uplne stejne jak akykolvek harddisk, aj 20rocny a vedia s tym pracovat aj 30rocne progr…
MM.. 23.06.2013 20:02
MM..
On je problém spíš se SATA než s SSD. Podle diskuzí na fóru Symantec to někteří úspěšně praktikují s…
karel 23.06.2013 20:07
karel
Díky Karle, že ses podíval. Nejsem líný, jen tápu. Nechal jsem se "zmást" tímto 2699
NG 23.06.2013 20:10
NG
Což ovšem neznamená, že to nutně musí fungovat, jedině vyzkoušet.
karel 23.06.2013 20:11
karel
Jasné. Na začátku jsem vycházel z tohoto http://www.symantec.com/business/support/index?pag e=conten…
NG 23.06.2013 20:15
NG
Za prve ak ti klonovaci prgram nenajde disk tak prepnes v BIOSe SATA mode na IDE mod a klonujes. Klu…
MM.. 23.06.2013 20:29
MM..
Z toh oclanku vyplyva ze cela ta superslavna "podpora" je len to ze to zaciatok particie nastavi na…
MM.. 23.06.2013 20:14
MM..
Pravda, to by zvládlo i Bootice. I tobě díky! :i:
NG 23.06.2013 20:17
NG
o tom zarovnavani viz este co som teraz napisal vyssie, ono ak sa robi klon HDD-SSD tak je lepsie db…
MM.. 23.06.2013 20:31
MM..
Pokud se použije nějaký starší nástroj na klonování/zálohování, tak pak bych raději nasadil defragme…
NG 23.06.2013 20:47
NG
defragmentacia s tym nema nic spolocne a na SSD ju NIKDY nespustaj (nema ZIADEN vyznam a len znizuje…
MM.. 23.06.2013 21:00
MM..
Dobře, děkuji za trpělivé vysvětlení.
NG 23.06.2013 21:02
NG
este preistotu zhrniem aby nevznikli nedorozumenia (som to formuloval dost nestastne vyssie) 1. Kde…
MM.. 23.06.2013 21:13
MM..
On je problém spíš s BIOSy. Nezáleží ani na režimu řadiče či verzi SATA. Ve většině případů zafunguj…
mif 23.06.2013 21:46
mif
OK, díky za info.
NG 23.06.2013 21:48
NG
Ještě dodatek - jedná se mi hlavně o obnovu ze záložního *.gho souboru, či jak ho příponují. Chci te…
NG 23.06.2013 21:53
NG
Externí USB není problém, chce to jen donutit počítadlo, aby na disk vidělo (zapnout Legacy USB Stor…
mif 23.06.2013 22:01
mif
Legacy USB Storage se volí v BIOSu, že? Duchařina je kde co, ale zatím jsem se vždy k mému cíli prob…
NG 23.06.2013 22:08
NG
Však to vyzkoušej. Pokud ti to udělá zálohu na tebou specifikovaný cíl, je téměř jisté, že se z té z… poslední
mif 23.06.2013 22:15
mif

SSD sa tvari uplne stejne jak akykolvek harddisk, aj 20rocny a vedia s tym pracovat aj 30rocne programy.
Ked chces podporu nejakeho neznameho SATA chipsetu tak sa musis pytat na podporu sata chipsetu, alebo co vlastne potrebujes.
P.S. pripadne sa da na dobu klonovania v BIOSe prepnut SATA mode na IDE - vypnut AHCI)

Za prve ak ti klonovaci prgram nenajde disk tak prepnes v BIOSe SATA mode na IDE mod a klonujes. Kludne aj s 30 rocnym klonovacim programom.

Za druhe ak klonujes byvaly HDD na SSD tak to sice vzdy pojde (aj s 30rocnym klonovacim programom), ale u SSD je lepsie ak je oddiel a clustery suboroveho systemu zarovnane na velkost pamatovych blokov flash v SSD. Ak neni tak bude v buducnosti pri pouzivani toho SSD zapis malych suborov trochu pomalsi ako ked to je zarovnane. Preto pri klonovani HDD na SSD treba trochu uvazovat - naklonujem len oddiel a ne MBR aby zostal oddiel tam kde je, a potom skopirujem len spustaci kod MBR (instalacka a urobit disk bootovatelny). Alebo idealne je nainstalit Win nanovo na SSD vcetne formatovania pretoze Win si potom aj pripadne povypina superfetch a nastavi nejake dalsie veci ktore pri klonovani sa nemusia nastavit.
Za tretie ak acronis pise ze vie zarovnat suborovy system, tak je lepsie pouzit acronis, aj ked teda nemyslim ze zarovnava aj clustery suboroveho systemu, zarovna len oddiel a to sa da aj rucne s akymkolvek klonovacim programom (klonovat len oddiel)

Z toh oclanku vyplyva ze cela ta superslavna "podpora" je len to ze to zaciatok particie nastavi na 1024-ty sektor. A ked uz je oddiel vytvoreny (akoze na 100,000% SSD uz je) tak ta superlavna "podpora SSD" nerobi vobec nic (viz bod 3.)
Nabuduce si pojdem kupit stolicku a bude tam velky napis nova verzia stolicky vsetci vymienajte stolicky, tieto nove stolicky podporuju aj zelene nohavice! :)

o tom zarovnavani viz este co som teraz napisal vyssie, ono ak sa robi klon HDD-SSD tak je lepsie dbat na to aby ten oddiel bol na urcitom mietse takze nielen slepo klonovat cely disk. Ono to sice fungovat bude vzdy, ale ak nie su zarovnane clustery tak zapis na disk moze byt v buducnosti pomalsi jak by byt mohol keby boli clustery zarovnane na flash sektory v SSD
P.S. ak chces len slepo nahodit klon celeho HDD aj s MBR, a nemas cas sa drbat s MBR osobitne, tak moze byt lepsie pouzit ten acronis ak to vie ten oddiel posunut (ale vseobecne mam pocit ze Win7 vytvaral oddiel aj na HDD s odstupom od zaciatku disku takze ta tematika by nemala byt az tak zaujimava ani pri klone HDD, zavisi od toho kde je zaciatok syst.oddielu na original HDD, niekedy to moze mat vyznam inokedy ak bol aj na HDD uz zaciatok oddielu posunuty na nasobok 1024kb tak potom to je uplne jedno jaky program pouzijes)

Pokud se použije nějaký starší nástroj na klonování/zálohování, tak pak bych raději nasadil defragmentaci programem, který podporuje SSD. Tím není nezbytně nutné se hnát do nových verzí Norton Ghost, které kapacitně mají v řádech stovek MB. Raději bych použil zde na fóru dokoručovaný DriveSnapshot. Uvažuji dobře s tou defragmenací? Tápu ... omluvte laika ...

defragmentacia s tym nema nic spolocne a na SSD ju NIKDY nespustaj (nema ZIADEN vyznam a len znizuje zivotnost SSD) a aj potom v tentopocitac - vlastnosti disku - defragmentacia zrus automaticku planovanu defragmentaciu.

Jedna so proste o to ze kde zacina oddiel. Kedysi davno zacinal hned na 63.sektore disku, SSD ma radsej ked oddiel zacina na 2048 sektore disku. Ked naklonujes komplet cely disk nejaky stary 10rocny s WinXP tak sa naklonuje aj to umiestnenie zaciatku oddielu, to sa potom uz nijak neda zmenit.
Acronis ak to vie posunut ten oddiel pri klonovani tak je to potom lepsie. Zavisi ze kde zacina oddiel na povodnom HDD, to si vies pozret akymkolvek nastrojom pre spravu oddielov disku (gparted apod) ze kde presne oddiel zacina, resp. aj ten ghost by to mal vediet vypisat.

este preistotu zhrniem aby nevznikli nedorozumenia (som to formuloval dost nestastne vyssie)
1. Kde zacina oddiel sa urcuje pri vytvarani toho oddielu, t.j. napr. instalator Win - vytvorit oddiel tak ho niekam placne. Win7 uz dava na to pozor a dava to na nejaky 1024kB zarovnane ale neviem ci aj u normalnych HDD.
2. pri klonovani celeho disku (nielen oddiel) sa klonuje aj tabulka oddielov (nulty sektor, MBR), a teda sa tabulka oddielov na SSD prepise a umiestnenie oddielov na SSD bude presne tak jak bolo na povodnom HDD
3. zmenit sa to da bud nejakymi nastrojmi ktore vedia posunut oddiel, alebo zrusenim oddielu a vytvorenim noveho oddielu. Ne defragmentaciou ani nicim inym.

Z toho vyplyva: najprv si pozri kde zacina oddiel na HDD a potom sa rozhodnut ze jak to klonovat. Ak zacina uz na 63 sektore pouzit radsej acronis, alebo zacat normalnu instalaciu Win na SSD a po vytvoreni oddielu ju prerusit a potom klonovat len oddiel (akymkolvek nastrojom). Alebo sa na to vykaslat a naklonovat to tak jak je aj na SSD a neriesit nejake mierne spomalenie SSD

Ještě dodatek - jedná se mi hlavně o obnovu ze záložního *.gho souboru, či jak ho příponují. Chci tedy provádět obnovu zálohy na SSD. Záloha bude uložena na jiném diskovém oddílu či dokonce na jiném disku. Bylo by fajn, když by Norton Ghost podporovat také USB rozhaní, pro případ potřeby načítání zálohy z externího USB disku. Tam jsme zatím nedohledal, jak to s USB podporou externích disků je, tedy od jaké verze Norton Ghost bez problémů zvládá USB.

Externí USB není problém, chce to jen donutit počítadlo, aby na disk vidělo (zapnout Legacy USB Storage). Na LAN to vidí automaticky. BTW, není to dogma - setkal jsem se s deskami, které v základní verzi BIOSu vehementně odmítaly NG11 (po bootu zatuhl). Po fleši BIOSu na vyšší verzi bez problému. Těžká duchařina.

Legacy USB Storage se volí v BIOSu, že? Duchařina je kde co, ale zatím jsem se vždy k mému cíli probojoval. Jen se raději zeptám a budu tu hlupákem hodinu, než abych byl hlupákem celý den a ztratil čas laborováním, tím spíš, že je to "nelehké kvůli licencování NG". To není lenost, rád si nechám poradit a volný čas raději věnuji blízkým. Díky za rady všem, kteří přispěli.

Však to vyzkoušej. Pokud ti to udělá zálohu na tebou specifikovaný cíl, je téměř jisté, že se z té zálohy bude dát obnovit partišna :-). Použij "lehkou" (rychlou) kompresi.

edit: Aha, teď mi to dokleplo. Netuším, jaký efekt to bude mít na SSD - Ghost ti data naklepe bez ohledu na proklad, tedy v jedné lajně (občas to používám místo defragmentace ]:)). To se esesdéčku nemusí líbit.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru