Avatar uživatele
tomas1541

Nosit, nebo nenosit brýle pořád?

Mam brýle, první brýle jsem dostal asi před 4 roky, ale moc jsem je nenosil. Teď jsem dostal nové a bez nich se neobejdu ve škole. Jenže si říkám, jestli mam brýle nosit jen ve škole, kde nevidím na tabuli, nebo je mam nosit furt. Je to divná otázka, ale slyšel jsem, že když se brýle nosí furt a váš zrak není až tak poškozen, tak vaše oči si zvyknou na brýle a zhorší se vám tak zrak, když je sundáte protože budou ,,Závislí´´ na brýlích, nebo je to hloupost a brýle naopak pomáhají a rovnají zrak? A pomáhají vám, abyste brýle nemuseli třeba nosit vůbec?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? johana 56 před 2830 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kelt

Nosit brýle při činnosti, kdy potřebuješ dobře vidět, jinak nemusíš. Tedy pokud jsi krátkozraký a nevidíš dobře do dálky, vezmeš si brýle při každé procházce, abys náhodou přehlédl sousedku nebo někoho známého, ale čti bez brýlí. Pokud jsi dalekozraký a máš brýle na čtení, venku při procházce a sportu brýle nepoužívej.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

K tomu, co popisuješ, dochází jen tehdy, pokud bys nosil silnější dioptrie, než ve skutečnosti potřebuješ. Tehdy se zrak opravdu adaptuje. Pokud bylo vyšetření na oftalmologii správné, není třeba se obávat. Naopak: já jsem nosil brýle do dálky ještě asi tak před 7 lety a pak jsem postupně zjišťoval, že už je nepotřebuju. K tomu ale dochází až po 50 letech věku. Není to ale zadarmo, naopak teď musím používat brýle na čtení.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
yuko

Moje zkusenost – od 15 let mam porad stejne –1,5 dioptrie. Drive jsem nosivala bryle jen ve skole, abych videla dobre cisla – lehce jsem zamenila 6 s 8 nebo 5 s 6 apod. Pri delsi jizde na kole ci rizeni auta jsem mivala bryle. Nikdy jsem si nenasadila bryle hned rano. Ted bryle nenosim vubec, vidim lepe. Na kole mam jen slunecni bryle. Pokud bych snad chtela jit do kina, tak bych si bryle nasadila, abych videla dobre titulky. S brylemi jsou ostrejsi a je to pohodlnejsi. Oci se maji trenovat – najdi si ocni cviky. Neni treba mit bryle na ocich od rana do noci.

Upravil/a: yuko

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Zeptej se svého optika či očního lékaře. Podle toho co vím já, pak malé dioptrie na dálku je možné odložit. Začínal jsem na –0.25 a –0.5. Pokud jsou ale silnější (kde je mez Ti neřeknu, aktuálně mám –2) už se odkládání moc nedoporučuje. Jednak už bez brejlí není slušně vidět ani na předměty v domácnosti a jednak takto výrazná změna vidění je namáhavá i na mozek a hrozí problémy jako únava, bolesti hlavy apod.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
isteron

Záleží či sú – alebo +, a koľko majú dioptrií. Počas života sa potreba nosenia, aj dioptrií menia. Môj syn nechcel nosiť – 4,5 D ani do školy, iný lekár mu nameral v 6. roku života – 1,5 D. Prestal ich nosiť v 20. roku. Teraz v 40. roku nepotrebuje žiadne. Takže, to sa časom mení, a na lek. očné prehliadky sa musí chodiť aspoň raz ročne.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
quentos

Rozhodně nosit. Pak netrefujete čárky a děláte před nimi mezery.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
RadekH.

nosit, je to pro oči lepší..

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
bububabu

Před asi 5 lety jsem měla –0,5 dioptrie a nyní po stálém nošení brýlí nebo čoček už mám –1,5 Takže mě se tedy zrak zhoršuje nikoliv zlepšuje! Bez brýlí si neumím představit teda ani procházky, jak zde někdo navrhuje, ještě bych někde někam spadla :)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Adriana123

Ano, o tom ,že si oči zvyknou na brýla a může se zhoršit zrak jsem taky slyšela, ovšem co je na tom pravdy nevím

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Misulkanov

Ahoj, já jsem dostala brýle asi 2 roky zpátky a musím říct, že jsem na ně tak zvyklá, že je nosím skoro furt. Sundavám je jen do sprchy a na spaní, protože si bez nich připadám tak, že nevidím. Přitom je to blbost, protože mám na obou očích necelou 1 dioptrii. Nedávno jsem si pořídila nové brejličky z tohoto super e-shopu: https://www.ho­tovebryle.cz/. Strašně se mi líbí! 🙂

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek