Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Chyba bios - nenajedou Windows (CMOS checksum error)

Zravím,
Mám malou prosbu ohledně problému s PC - konkrétně po zapnutí najede bios a v úvodní obrazovce (výpis zařízení - procesor, paměti, verze bios) se sekne a dole vypíše CMOS checksum - error, default loaded.
Již jsem se díval i zde na poradně na nějaké řešení této hlášky, ovšem jsou v trochu jiné variantě průběhu mého problému ...

Po 1,5 roce výborné (naprosto stabilní, nikdy "nespadnoucí" ...) funkci mého PC mi předevčírem při zapnutí již nenaběhl kompletně - pouze již zmíněná první strana bios s onou hláškou...
Baterku (CMOS) jsem zkoušel - je v pořádku (dal jsem i novou pro jistotu - nic ...) byla vytáhlá i přes noc ...
Jde o to, že i po nastavení na default se nic nevyřešilo - ono právě bios i po různém nastavení (např. pamětí na agres. hodnoty) nemá problém si tyto informace/nastavení zachovat.
Pak jsem si všimnul, že mi bios vlastně nedetekuje HD - nedojde k následnému nahrání Windows. Přitom instal. CD s Windows mi normálně najde HD a ukáže hodnoty (volná část/celková část - velikost).
V PC jsem nic (hardware) neměnil, neotvíral, netřásl ... Jen před měsícem nové paměti - ovšem bios je detekuje správně jako vždy - i po přidání k 2* 512 Kingston (Dual channel) a dodání starších Transcend 2* 256 bios poznává změnu velikosti RAM a jedou i v Dual Channelu ve čtyřech různých... Tady bych asi problém neviděl ...
Před nedávnem jsem tady již řešil dotaz na jinou možná se vztahující věc (je tam zmíněna i má sestava):
http://pc.poradna.net/question/view/109045-pipani-n a-vypnutem-pc-i-po-vypojeni-z-el-site

Může to být spíše nějaký nově nastálý problém (chyba) v biosu, která žádá novou verzi? Vzhledem k tomu, že vše vždy běželo výborně - nikdy jsem se k upgraedu nehnal - nebyla nutnost. I když mám tušení, že pokud mne někdo neupozrní na nějakou hloupůstku mnou přehlédlou - asi se tomu neubráním.

Díky moc za ochotu, případné rady a doporučení.

S pozdravem

Předmět Autor Datum
no neda sa to jednoznacne urcit, problem bude v nejakom hardware. :-) horsia varianta: moze odchadza…
IgorK 16.04.2007 13:10
IgorK
pro zajímavost jestli jde o 40pin disk, zkus ho nechat na kabelu samotný - jestli ho bios začne dete…
lední brtník 16.04.2007 13:54
lední brtník
Jinak je to Sata 2 HDD od West. D., který jede na Sata 1 (deska umí jen Sata 1). Zatím všem díky. Ka…
Vašek 16.04.2007 15:03
Vašek
PC bývá často zapínáno a vypínáno i ze sítě je tak vypínáno i za běhu windows? pak je jakákoli rada…
lední brtník 16.04.2007 15:41
lední brtník
Néé, "natvrdo" nikdy. Vždy vypínáno korektně z Windows. Až po vypnutí odpojováno dost často (každý d…
Vašek 16.04.2007 16:06
Vašek
Napisal si toho sice vela, ale nie to co treba. Treba popisat co presne sa ti tam deje. Zapnes PC (v…
MM.. 16.04.2007 19:33
MM..
Zapnu PC - najede úvodní strana bios - najde správně procesor (typ), RAM (velikost, Dual Channel 128…
Vašek 17.04.2007 12:30
Vašek
Odporujes si. Pises ze vypise hlasku "CMOS Checksum error-default loaded" a pritom "Cmos vše udrží".…
MM.. 17.04.2007 13:05
MM..
Neodporuji si ... to, že vypíše CMOS Checksum error-default loaded - je problém (ne můj) ale právě b…
Vašek 17.04.2007 15:37
Vašek
No, ok, tak skus ako som pisal vsetko nepotrebne vcetne HDD poodpajat, otestuj RAM pomocou memtest86…
MM.. 17.04.2007 15:47
MM..
Zdravím, Tak jsem zkusil paměti - jsou OK. Tady (jak jsem tušil) problém přímo v nich není - jedou t…
Vašek 18.04.2007 09:03
Vašek
Ak ti to stale vypisuje checksum error (aj ked odpojis uplne vsetko) tak je v prvom rade problem s d…
MM.. 18.04.2007 13:24
MM..
To je práca ... Zatím díky Uvidí sa uvidí co sa večer stane ...
Vašek 18.04.2007 14:45
Vašek
Zdravím, Tak PC už běží. Sice nevím čím (jakou situací) vše nedávno vzniklo - pokud něco "drobného"… poslední
Vašek 23.04.2007 12:30
Vašek

no neda sa to jednoznacne urcit, problem bude v nejakom hardware. :-)
horsia varianta: moze odchadzat motherboard
lepsia varianta: nejaka nekompatibilita s novym hardware(moze pomoct flash biosu), alebo corruptovany bios. flashom nevej verzie nic nepokazis. dobre je si ale staru verziu odzalohovat.
na nejaky povytiahnuty kablik to netipujem, to by najskor nehlasilo checksum error.

toto je taky standard:

Diagnosis: The most common cause of checksum errors in CMOS is a battery that is losing power. Viruses can also affect CMOS settings, and motherboard problems can also affect the stored values.

Jinak je to Sata 2 HDD od West. D., který jede na Sata 1 (deska umí jen Sata 1).
Zatím všem díky. Každý pohled se moc hodí.
Sám mám zatím pocit, že jde o nějakou nevratnou chybu biosu ...
Než si ovšem stáhnu (a budu asi muset dát - dost možná ...) novou verzi, zkusím vše co se dá vyzkoušet bez "větších zásahů".
Musím ještě dodat, že ono PC bývá často zapínáno a vypínáno i ze sítě (že by škodily částé změny? názory se na to dost různí ... nevím ... přepěťovka je u něj používaná ...).

PC bývá často zapínáno a vypínáno i ze sítě

je tak vypínáno i za běhu windows? pak je jakákoli rada zbytečná.
pokud se třeba vypínačem prodlužovačky vypíná až po shutdownu windows, skoro nic se neděje. akorát že dnešní atx pc jsou dělány na trvalé připojení na síť (kromě bouřky:-p a údajně může odpojování od sítě způsobit větší vybíjení "cmosové" baterky.

Napisal si toho sice vela, ale nie to co treba. Treba popisat co presne sa ti tam deje. Zapnes PC (vybehne checksum error?), vlezes do BIOSu, das tam load defaults, save and exit, ono sa to restartuje, a potom co, zasa CMOS checksum error? Vseobecne: mas odpalenu dosku alebo vypadnuty /v nespravnej polohe jumper pre clear CMOS, alebo mas problem s knoflikovou baterkou. Skusit novu... a uz ju nevytahovat, a load defaults, save and exit, restart...., samozrejme ze ak vytiahnes/vymenis baterku tak potom pri prvom boote to vypise CMOS checksum error.

Ak si nic nemenil v HW tak nie je dovod aby si potreboval flashovat novy BIOS. Ak si pridaval RAM, tak to najprv otestuj (www.memtest86.com, stiahnut, vytvorit disketu, nabootovat z nej, cakat 5 hodin, pozret na obrazovku ci nevypisal nejake chyby), a ak mas problem s HDD tak skontroluj kabelaz HDD (dotlacenie konektora, spravna strana kabla v MB, ak je HDD na kabli sam tak ho dat na koniec kabla), a jumprovanie HDD (ak ma polohu alone a je sam tak nepouzivat polohu master).

Zapnu PC - najede úvodní strana bios - najde správně procesor (typ), RAM (velikost, Dual Channel 128 bit - i po přídání dalších dvou RAM pozná navýšení velikosti i se zachovaným Dual Chan.), poté vypíše - (měl by vypsat nejdříve HDD West.D. a jeho velikost - to se již neděje - nenachází), dále DVD_RW LG pozná.
A pod tímto úvodním výpisem následuje CMOS Checksum error-default loaded - tímto vše končí. Nahrání Windows nenásleduje.

Jak jsem napsal výše provedl jsem s baterkou co šlo - vytáhl (i zkusil v hodinkách - byla OK) nechal venku přes noc a koupil novou - nic. CMOS nemá problém udržet nastavení. Default nepomohl. Problém mám - bios nedetekuje HDD Western Dig.

Nic jsem neměnil (hardware), netřásl, neotvíral měsíc case.
Ukončování chodu PC vždy korektně. PC nikdy během 1,5 roku "nespadlo", žádné samovolné restarty ani po nových (před více než měsícem vložených) RAM nastavených na CL 2-3-2-6 CR1.

Nová, nebo jiná nastavení bios nepomáhají - tato situace se vždy opakuje - nastavím např. default, nebo i agres. hodnoty pro paměti - Cmos vše udrží - po restartu se děje viz. výše napsáno pořád dokola (i s nastavenými jakýmikoliv parametry)...

Tato celá situace nastala "z ničeho nic" když jsem chtěl normálně zapnout PC - před tím nikdy žádný zvláštní fukční problém.

Odporujes si. Pises ze vypise hlasku "CMOS Checksum error-default loaded" a pritom "Cmos vše udrží". Ak napise "default loaded", tak nastavi vsetky nastavenia BIOSu na defaulty, tak nemoze vse udrzat.
Skus este preistotu test RAM (www.memtest86.com), skus aj poodpajat nepodstatne zariadenia (disky, mechaniky atd), a novu knoflikovu baterku, ci sa to bude opakovat. Flashnut BIOS mozes skusit tiez na najnovsiu verziu, ja osobne sa domnievam ze mas HW problem - vadny motherboard. Skus dotlacit chip s BIOSom do patice.

Neodporuji si ... to, že vypíše CMOS Checksum error-default loaded - je problém (ne můj) ale právě biosu - protože přestože tuto hlášku vypisuje - neděje se tak!
Tak se stalo pouze v onom dni, kdy se to přihodilo - po restartu se nahodil sám na default...
Jinak vše doma "projedu" znovu.
Problém jediný, který na první pohled sleduju je právě nenajítí HDD biosem ...
Zatím díky

No, ok, tak skus ako som pisal vsetko nepotrebne vcetne HDD poodpajat, otestuj RAM pomocou memtest86 (problem s RAM moze robit problemy vselijake), skus aj naflashovat najnovsiu verziu BIOSu, presne pre tvoj typ dosky zo stranok vyrobcu dosky, je mozne ze sa posahal BIOS vo flashke alebo co.

Zdravím,
Tak jsem zkusil paměti - jsou OK. Tady (jak jsem tušil) problém přímo v nich není - jedou tam i ty staré (funkční) bez jakékoliv změny výše popsané situace.
Odpojování/připojování nepomohlo.
DVD_RW šlape, FDD také (bios v pohodě zápíše na disketu svou současnou verzi), instalační CD Windowsů mi nabízí veškeré informace o HDD - celková velikost/prázdné místo ... CMOS zachovává všechny nastavení, default nepomáhá.
Problém pořád stejný - BIOS nedetekuje HDD - není z čeho nahrát Windiws.
Flashnout novou verzi BIOS jsem ještě nezkoušel (již ho mám připravený).
Dál mne nic nenapadá ... (ještě dotaz - nastavuje se ručně HDD při instalaci do case nějakým jumperem např. na MASTER ? - v případě, že to není otázka zcela mimo - může se "sám" (bez ruční manipulace, nikdy jsem ho nevytahoval) přenastavit - bios by ho nepoznal (v biosu totiž žádné nastavení nepomáhá)?

Ak ti to stale vypisuje checksum error (aj ked odpojis uplne vsetko) tak je v prvom rade problem s doskou/BIOSom. HDD sa sam prestavit nemoze, ale mozes to skontrolovat (jumpre su vedla kabla) prip. skusit vymenit datovy kabel. Kym ti to ale vypisuje checksum error tak by som najprv riesil to (preto som pisal odpojit vsetko vcetne IDE/floppy datovych kablov od dosky, a load defaults v BIOSe, ci checksum error zmizne alebo nie).

Zdravím,
Tak PC už běží. Sice nevím čím (jakou situací) vše nedávno vzniklo - pokud něco "drobného" v nepořádku s MB - toť otázka ...

V pátek jsem již pomalu balil PC do krabice smířen s nutností servisu (je ještě v záruce) a poslední opětovnou kontrolou všeho co mne napadlo potažmo bylo všemi dobrými dušemi i zde porazeno ...

V čem byl problém?
Asi v mé nepozornosti (?)... Při kontrole Biosu (nastaveném na Default) jsem vypl (předtím jsem to při předešlé kontrole Biosu asi omylem vynechal, nebo přehlédl) možnost v Integral Peripherals - IDE/SATA Raid function byla na Defaultu - Enabled ...
Stačilo zakázat ...

Ještě do pátku by mne nenapadlo, že v Defaultu si Bios nastaví něco podobného, co mi znemožní detekovat HDD a nerozjede comp. Spíše bych to čekal obráceně - na Default vyplé a s možností zapnout v případě používání zmíněné funkce u více HDD.

HDD mi sice v postu ukazuje disk na Ide Channel 2 Master (nevím... mám pocit, že před tím to bylo HDD na Master O), ale jinak jede jak má.

Takže všem moc díky za ochotu, rady a postřehy !!

S pozdravem

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru