Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Notebook se nezapne - jak hledat závadu?

Zdravím, dostal se mi do rukou starší notebook Fujitsu Esprimo V5535 bez HDD, RAM a trafa, a tak jsem chtěl vyzkoušet, jestli náhodou nebude fungovat, nebo alespoň hlásit nějakou chybu. Po zapojení na adekvátní nabíječku ale vůbec nereaguje na zmáčknutí power tlačítka, ani když jsem jej zkušebně doplnil o jeden modul RAM. Stav baterie je neznámý, pro jistotu jsem zkusil zapnout i bez ní pouze na trafo - taktéž bez odezvy. Tak se chci zeptat, jestli je v domácích podmínkách vůbec nějaká možnost, jak zjistit (nebo přeměřit), která z komponent je vadná. Ještě jsem po odšroubení krytu základní desky našel nezapojený dvojkáblík, s malým konektorem, který však očividně nikde na MB nepasuje. Káblík vychází právě jakoby od onoho power buttonu, ovšem zatím jsem jeho původ stoprocentně neprobádal, zatím jsem se totiž nepouštěl do nějakého většího šroubování, aby se na mě nevysypalo něco, co nechci. To až pod vaším dohledem. Pokud budete chtít foto, mohu doplnit později, momentálně má foťák přítelkyně, která lítá někde v povětří.

Předmět Autor Datum
Jak hledat závadu bohužel neporadím, ale nejčastější příčinou je odchod základni desky. To se stalo…
Eessencia 28.09.2013 16:44
Eessencia
2x, a to i na rok starém NTB? To by možná odpovídalo tomu, že i tento Fujitsu vypadá jako nový :) J…
Dave 28.09.2013 16:47
Dave
Tak jsem odstrojil pár plastů a zjistil jsem, že od tlačítka pro zapnutí notebooku žádný káblík neve…
Dave 28.09.2013 18:32
Dave
Takže, leží mi tu na stole něurekom dílů z rozmontovaného NTB - a ten káblík, který popisuju v dotaz… poslední
Dave 28.09.2013 19:38
Dave

2x, a to i na rok starém NTB? To by možná odpovídalo tomu, že i tento Fujitsu vypadá jako nový :)

Jinak jsem ještě při zkoumání různých štěrbil vyzjistil, že chybí baterie pro CMOS paměť, ale i bez ní by měl notebook či počítač za normálních podmínek naběhnout, nebo ne?

Takže, leží mi tu na stole něurekom dílů z rozmontovaného NTB - a ten káblík, který popisuju v dotaze, je od přípravy pro modem či co, takže zde problém nebude.

Dále jsem objevil poškozenou krytku konektoru od cuplíku, který při zavření víka od notebooku zhasíná displej - byl rozlomený plast, který má držet pohromadě červený a černý káblík. Ten černý z něj byl vypadený a tudíž nebyl zapojen v základní desce. To by ale také snad neměl být problém, aby notebook nereagoval na pokusy o zapnutí. (Jenom upřesním - notebook nereaguje vůbec, žádné chrčení, vrnění, rozsvícené diody nebo něco podobného, prostě nejeví jedinou známku života.)

Jinak nic očividně poškozeného, spáleného nebo něco jiného. Takže krom problému se základní deskou, jak psal i jeden z uživatelů poradny výše, mě nic nenapadá. Zkoušel jsem do něj zapojit funkční RAM (jak už jsem psal), akorát nemám možnost zapojit nějaký HDD (i bez něj by to ale snad mělo naběhnout aspoň do BIOSu) a tu CMOS baterku bych musel sehnat (může to být její absencí? Její vyndání a zapnutí NTB by přece mělo sloužit jako reset CMOS paměti, takže by NTB měl alespoň probliknout, nebo ne?).

Jediné, co jsem blbec ještě mohl zkusit, bylo zkusit zapnout NTB s vyndaným WiFi modulem (pokud tedy to, z čeho vede do monitoru káblík s přívěskem s nápisem WLAN, je WiFi karta). Může být problém v ní?

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru