Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Notesu nenaskočí síť po startu Win7

Dobrý den,
mám prosbu: dostal se mi do ruky notes Fujitsu cca 3 roky starý, s Windows 7 Pro a je na něm následující závada: notes normálně nastartuje, ale po přihlášení uživatele se nespustí síť. Uživatel má doma kabelový net od UPC a k notesu natažený drát od modemu. Router běží pořád, notesu naběhnou Win a síť neběží. Je nutno notes restartovat a pak už síť naběhne hned, bez nějakého nastavování.
Pro test sítě a routeru jsme vzali jiný notes, na kterém ale síť naběhne okamžitě po startu Win. Tím jsme vyloučili chybu modemu a drátů. Ostatně modem od UPC (Motorola) se ani moc konfigurovat nedá/nemá, mají to nastavené tak, aby si uživatel jen připoji svoje PC a hned to jelo.
Pátral jsem po řešení problému už jednou a někde jsem si přečetl o možné blokaci ve firewallu, co mají Win 7 v sobě. Tak jsem v konfiguraci něco přenastavil, ale problém se tím nevyřešil.
Prostě abych se na tom notesu dostal na síť, musím ho zapnout a po naběhnutí Win hned restartovat. Uživatel z toho není nijak zoufalý, ale chápu, že ho to zdržuje a hlavně - na jiném notesu síť chodí hned, tak proč ne na mém?
Nenapadlo by někoho co s tím?
Děkuji za nápady :-)

Předmět Autor Datum
co znamená, že nenaběhne síť? - že počítač neobdrží IP adresu? Nebo - že počítač nevidí ani síťový…
touchwood 19.04.2013 15:05
touchwood
Je nutno notes restartovat a pak už síť naběhne hned to vypadá na časový problém s dhcp. ten rád na… poslední
lední brtník 19.04.2013 20:39
lední brtník

co znamená, že nenaběhne síť?

- že počítač neobdrží IP adresu? Nebo
- že počítač nevidí ani síťový kabel?

Je alespoň na síťovce vidět, že blikají ledky?

Obecně to může být problém starého ovladače, popř. BIOSu. Technicky se může také jednat o nekorektní negociaci komunikační rychlosti.

Co je tam přesně za adaptér?

Je nutno notes restartovat a pak už síť naběhne hned

to vypadá na časový problém s dhcp.
ten rád nastává, když místo přidělení adresy z routeru síťovka teprv zdlouhavě komunikuje s routerem, na jaké rychlosti by se měla připojit.

1.řešení: statická ip. síťovka nevyjednává v omezeném čase ip adresu, prostě ji má platnou. než naběhnou všechny startovní kraviny ve wirdows, stihne se s routerem na správné rychlosti domluvit.
problém: 95% uživatelů neumí nastavit statickou ip.

2.řešení: 100mbit režim. čínské ovladače dnešních převládajích gigabitových síťovek jsou tak blbé, že jim trvá neskutečně dlouho, než se dohodnou se 100mbit routerem na správné rychlosti. mezitím vyprší čas pro dhcp a máš chybu připojení.
problém: najít ve svých windows ve správci zařízení u své síťovky volbu 100mbit/full duplex.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru