Avatar uživatele
anonym

Nove boty .. ? Ve ctvrtek budu mit " ulet " a pujdu do hor na turu. Ve starych botech mam uz zraloka … chci si koupit

nove a prosim o radu , jak uz predem zabranit puchyrum ? Cemu se vyvarovat ? ☹ Diky. -iv-
Doplňuji:
P.S. Drape , do baglu uz se mi nic nevejde. Mam tam dulezitejsi veci ( kosmetiku a parfem ) !!

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? Andělé, Kerberus, barnajka, anonym před 4595 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
salsa verde

Hned je obout a vyrazit na zkušební tůru. Ale takhle krátce nevím jestli si je vychodíte…

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Ve čtvrtek má být ještě hezky, tak bych asi opravdu vzal raději ty s tím žralokem. Taky záleží na tom, jak bude tůra dlouhá.Určitě bych s tím nechtěl trhat nějaké rekordy. Další možností je jít v nových a nést si sebou v báglu ty staré, nebo tenisky.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
baghira

Pečlivě vybírat botu s ohledem na velikost, tj. zkoušet tak, jak půjdeš (na tlusté ponožky atd. jak jsi zvyklá).
Na rozcházení není čas, tak aspoň mít s sebou náplast, a už jen při jakémkoliv náznaku, že někde něco dře, sednout na bobek, vyzout a lepit.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
terry

Raději bych zalepila žraloka, než brát new boty.
A pokud to nelze, tůru pro jistotu kratší + náplasti.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Vždyť už jsi mne varovala, že když bude nejhůř, musím tě nést na zádech.
Tak já zatím pilně posiluji.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
kosaaaak

Jednoduchý.

  1. Vem si nějaký tlustý ponožky. Pokud nemáš, vem si normální ale dvoje.
  2. Taky si vem další ponožky na převlečení.
  3. Pokud půjdete delší trasy, tak v lékárně se prodávají dezinfekční náplasti proti puchýřům, kterou přesně vybrat, to už se zeptej lékárnice.
  4. Pokud bys byla njaká hardcore turistka, tak třeba my, když chodíme tisícovky, tak si 14 dnů předem máčíme nohy v čistým lihu.
  5. A před túrou si hlavně ostříhej nehty, pokud bys měla ještě nevyšlapaný nebo naopak příliš prošlapaný boty, mohlo by se ti lehce stát, že se ti nehet během tůry buď zlomí, nebo dokonce úplně vyrve. A pokud bys měla náhodou moc malé nebo příliš velké boty, může se ti po dlouhodobější námaze (tlaku stěny boty na nehet) vytvořit pod nehtem puchýř a nepřej si vědět co se stane potom. Připomínám že nehet na noze roste cca 10–12 měsíců, takže to pak i dost nehezky vypadá.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
barnajka

Já bych taky radši nehleděla na parádu a na túru si vzala žraloka… Pokud boty ještě drží pohromadě, určitě se ti v nich půjde líp než v nějakých nových-nerozchozených :)

Ale kdyby sis ty nový boty přece jen koupila a hrozilo, že se ti budou dělat puchýře, vzpomínám si, že známá mi jednou na puchýře doporučovala jakýsi zázračný sprej. Nejsem si jistá tím názvem, zkoušela jsem zapátrat na netu a MYSLÍM, že je to tento http://www.ne­waid.cz/czech/sp­ray_proti_puchy­rum.html

Prý je to úžasná věc na léčbu i prevenci puchýřů (píšou to aspoň v článku a známá to tvrdila taky :) Našla jsem, že jedna lahvička stojí 120–130 Kč, tak možná by to stálo za zkoušku :)

Pár tipů, jak puchýřům předejít, najdeš v článku http://www.iou­tdoor.cz/Stra­tegie/Prevence/1231_Puch­yre:_jak_na_n­e/

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Andělé

Milá -iv- 🙂,
túra,tj moje velká láska. Chodím hodně často,někdy denně. Jestli Vám můžu poradit,tak já bych s novýma botama na túru nešla,protože nebudou „vychozené“. Z mé zkušenosti-pokaždé,když si vemu nové boty,mě jednak bolí nohy a na túře jsem měla brzy puchýře a cesta domů byla „hororová“:-D.
Ale žraloka bych s sebou také nechtěla…
Pokud boty nemáte vychozené,tak bych ale snad raději volila starého žraloka a nové boty přibalila,ale asi se Vám s nima nebude chtít tahat,kosmetika a parfém jsou ideálnější 😁 Čím méně na cestu,tím lépe…:-D
Chodím ve velmi pohodlných(né upnutých) botaskách a dojdu domů v poho.Někdy jdu i v opravdu kvalitních sandálích,mám je léta a stále jsou super,ale jen na ty kratší túry.Na delší zásadně sport.obuv.Ale být Vámi,at budete volit žraloka nebo novou obuv,než vyrazíte,zalepte si hl.malíčky (nejlépe i palce) kvalitní náplatí s polštářky z lékárny a vemte je i s sebou. Když se nohy budou potit,náplast slejzá,ale ty kvalitní z lékárny dobře drží a v dobrých botách se nohy nepotí. Ale Váš žralok má jistě skvělé ventilačky:-D Na túry je dobré mít cyklo ponožky,výborně sají a ventilují…:-)
Tak ve čtvrtek štastnou cestu bez puchýřů a dejte nám pak vědět,jak se túra vyvedla…:-)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Fíli

Je velky rozdil zda chodis takto do prirody casteji nebo zda je to orpavdu jen „hura“ akce.
Pokud je to hura akce, patrne se ti nevvyplati kupovat nove a kvalitni boty, pokud ale alespon nekdy do prirody vyjdes, vzdy se ti vyplati koupit si poradne boty. U bot plati dvojnasobne ze za kvalitu se plati.
Obecne by dobra bota do hor mela splnovat nekolik zakladnich pozadavku:

  1. Mela by byt trochu volnejsi a ne hned napresno volna. Sice se behem chuze trochu povoli, ale tobe zase po celem dni chozeni ta noha opuchne a kdyz je misto v bote navic, alespon tam muzes dat dalsi ponozku.
  2. Vice mista se hodi i na druhe ponozky, ja vsechny tury absovoval v 2 ponoznach na sobe a to jedny bavlnene a pres to tluste pletene vlnene nebo treba spec. trekove ponozky. Proste aby to bylo mekke, s tezkym batohem na zadech to uz po par kilometrech ocenis.
  3. Boty MUSI byt nad kotnik, pokud mas na zadech batoh se vsema vecima tak se proste pod 15kg sotva dostanes a pokud mas i neco navic tak klidne budes chodit s 25kg na zadech a pokud ti ujede noha tak mas kotnik v haji i bez takove zateze na zadech.
  4. Bota musi byt kozena nebo z goretexu a PREDEM osetrena!
  5. Ja boty co jsem chtel nenasel nikde ve sportovnich potrebach, ale v potrebach pro myslivce, hajne a lesaky. Prodavaji je treba v Baneru;) a muzu ti rict ze nam na SLovensku v Tatrach prselo 8 dni v kuse a zatim co ostatni meli mokro uz prvni den ja ucitil vlke ponozky az nejaky 4 den chuze vysokou travou…
  6. Pokud mas tu turu zanedlouho, nekupuj nove, nestihla bys je projit a riskujes ze dopadnes hur nez se staryma botama.

Puchyrum zabranis jednoduse → hodne ponozek. Jakmile budes mit mokre ponozky okamzite vymenit za jine, suche. Nikdy nesmis mit boty v mokru, pak je kazda rada draha. Dal doporucuji na jakychkoliv prestavkach vyndavat nohy z bot, sundat ponozky a nechat je odpocivat a vetrat, zabranis tak plisnim:)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
aloevera5

Ahoj, byla jsem na tom podobně jako ty. Neměla jsem ani staré žraloky. Musela jsem si koupit nové. Koupila jsem si trekové boty značky SALOMON a troje trekové ponožky.

Hele paráda. Ani jeden puchýř. Boty mi ani při obrovském dešti nepromokly. Ostatní měli puchýře a promáčené boty i ponožky. Jsou fakt fantastické, chodí se v nich jako ve vatě. Investice se mi mnohokrát vyplatila.

Tyto boty miluju a nosím je občas i do práce, jezdím v nich na kole a byla jsem s nimi i na houbách.

Ale co bych Ti chtěla poradit ohledně tvého báglu. Netahej sebou kraviny. Pokud potřebuješ kosmetiku, tak si nakup malé vzorky v Rosmanovi. Na velké túře je znát každé deko.

Kamarád mi před túrou vyházel polovinu věcí z krosny. Hádala jsem se s ním kvůli každé věci, kterou mi z báglu vyhazoval. Na túře jsem mu nakonec byla vděčná, že jsem měla méně věcí. Vem si sebou opalovací krém a denní a noční krém nech doma. Vem si méně kalhotek a raději slipové vložky a tubu na přemáchání. Vem si pomádu na rty (žádný sarapatičky jako rtěnka, řasenka, pudr). Na parfém se vykašli – kup si nějaký miniaturní deodorant. Pokud máš volné kalhoty kapsáče, které mají zip a můžeš z nich udělat kraťasy, tak vol raději tyto, než dlouhé a k tomu zvlášť krátké kalhoty. Atd.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hlada

Jestli jde jen o žraloka, tak bych ho zalepil kvalitním kontaktním lepidlem. Do špičky je potřeba něco nacpat a botu stáhnout svěrkou přes podložku. Musí to schnout min. 24 hodin. Není od věci okraje utěsnit tavicím lepidlem.
Jestli půjdeš jednodenní tůru do 30km nebo tatranský přechod z doliny do doliny, tak bych se ani nových bot nebál. Dnešní tekingové boty jsou něco úplně jiného, než byly staré kožené pohorky, které bylo nutné desítky kilometrů rozšlapovat. Je v nich více textilu, takže žádné velké rozšlapování nepotřebují.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kamilovo

Z pár týdnů se s přáteli taky vydáváme na poměrně náročnou tůru, takže taky řeším, jaké boty si s sebou vzít. Podle mě to chce něco vážně odolného, a tak si přes https://armik­.cz/army-shop-kategorie-boty-a-ponozky-boty/ objednám asi klasické vojenské boty, které jsou do terénu jako dělané.

před 1497 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Diiky vsem za rady. Dnes jsem byla ve specialnim obchode , boty koupila a dokonce i ponozky na tury !! To jsem vubec nevedela, ze neco takoveho existuje a mam je o 2 cisla mensi … tak to uz vubec nechapu !! ( ty ponozky , ne boty ). 🙂 Prodavac mi to tak rekl. Jeste zitra do lekarny pro naplasti a mozna i ten spray. Uvidim , co mi doporuci. Ahojte a jestli preziju , tak zase na odpovedich… 🙂 -iv-

před 4595 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Díky bohu, iv, jak vidím, tak já jediný sleduji tvé blaho. Řeknu ti nikdy bych neřekl, že je tak těžké trénovat na metrákovou zátěž. Po banchpressu mi trenér naordinoval 50× vzpírání a zádové svalstvo mne až úpěnlivě prosilo, Bože dej, ať iv sežene ty boty, jinak by to pro mne byla smrt.
Nějak začínám chápat, že potřebuješ hned stádo ženichů, protože tohle by jednoho rázem umořilo.

před 4595 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

No – a jeste k tomu ten bagl s tim fenem a kosmetikou. 🙂

před 4594 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Drap

Další možností tedy zůstává už jen bosky. Je to moc zajímavé dělat delší trasu bosky. Někdy to sice trochu píchá, ale celkový zážitek je skvělý, alespoň mě se to líbilo

před 4595 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Bosky ? V Alpach ? Na tech sutrech ?? Chcete me odrovnat , ze !! ? To bych nesla ani 2 metry. 🙂

před 4594 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek