Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Nový notebook + instalace windows 7 - rozdělení disků?

Dobrý den, chtěl bych vás poprosit o radu.

Zakoupili jsme nový notebook bez operačního systému a k tomu zvlášť windows 7 ultimate - x64, dnes odpoledne ho dostanem a OS budu instalovat vůbec poprvé.

notebook:
Pevný disk:
750 GB
5400 RPM
Rozhraní Serial ATA

Kolik tyto windows zabírají místa? a měl bych rozdělit disky? jestli ano, tak kolik nechat právě 7kám, zda je rozdělit ještě před instalací windows 7 (je-li to možné, popřípadě jak?) nebo až poté (a zda někde v systémových nástrojích - nebo si na to mám stáhnout nějaký free prográmek)?

díky moc za odpověďi

Předmět Autor Datum
Vytvořit oddíl půjde při instalaci těch Ultimate, pro systém a programy by standardnímu uživateli mě…
karel 31.05.2013 12:58
karel
Rozdelit si to budes moct pri instalaci, jestli vubec tak to se nejspis rozhodni sam, jde spise o le…
Jikra 31.05.2013 13:05
Jikra
Ještě jeden dotaz, v případě rozdělení disků, kam bych měl instalovat hry, aby šlapaly co nejlépe?…
adalkadaar 31.05.2013 14:04
adalkadaar
je to jedno a je to tvoje rozhodnutie. Disk sa deli hlavne kvoli tomu aby sa dal lahko zalohovat a h…
MM.. 31.05.2013 14:10
MM..
dík poslední
adalkadaar 31.05.2013 14:28
adalkadaar

Rozdelit si to budes moct pri instalaci, jestli vubec tak to se nejspis rozhodni sam, jde spise o lepsi usporadani souboru (napr. 150gb pro windows a ostatni aplikace ktere budes v budoucnu instalovat a zbytek 600gb na filmy, hudbu ci obrazky) muzes to rozdelit na kolik disku budes chtit, ale pouzit muzes jeden cely 750gb disk a usporadat slozkami. Jak rikam rozhodni se sam, v podstate ti jen pribude v pruzkumniku dalsi ikona :-D a velikost systemu resit vubec nemusis, ja si to ani nepamatuji, ale pro zajimavost +- 15gb, mozna se pletu, kdyztak me nekdo opravi.

Ještě jeden dotaz, v případě rozdělení disků, kam bych měl instalovat hry, aby šlapaly co nejlépe?

Doposavaď jsme na všech stolních PC měli disky rozdělené na:
C (s Windows a programy v Program Files)
a D (s nainstalovanými hrami, filmy, hudbou) popřípadě jsme měly disky 2 (fyzicky) a stejně uspořádané.

Měl bych je teď instalovat na stejný oddíl, jako budou windows (jestli ano, tak nechat třeba 300 GB na C a zbytek pro ty filmy, hudbu a ostatní)?
nebo je to jedno, protože se jedná fyzicky o jeden disk a pošlapou stejně dobře i na druhém oddílu (a nechat tedy, jak říká karel, nějakých 100 GB na windows, programy a zbytek na druhý s těmi hrami, filmy atd.?)

vím, že jsou to pro Vás možná směšné dotazy, ale já se v tom moc neorientuju, tak se radši zeptám dopředu, abych předešel komplikacím...

ještě jednou dík za odpověď.

je to jedno a je to tvoje rozhodnutie. Disk sa deli hlavne kvoli tomu aby sa dal lahko zalohovat a hlavne obnovovat system a programy, ale vzhladom na to ze hry potrebuju aj veci v systeme tak logicky patria na C aby sa dali obnovit sucasne s Win.
Do tych 100GB by sa ti mali vojst aj hry. Ked chces mas naraz nainstalovanych 50 hier tak si disk C: patricne zvacsi, alebo ich davaj na D: a nezalohuj ich so systemom ale osobitne s datami, je to tvoje rozhodnutie.
Rychlost nacitania by mohla byt trosicku vyssia ked je hra na C ptz hlavicky nemusia tolko lietat po disku ked citaju aj nejake systemove data popri tom. Bavime sa o nejakej sekunde maximalne. Inac je to jedno.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru