Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailemZamknutoVyřešeno Nulák, fáze není to jedno ?

Dobrý den, zapojuji zásuvky přes pět let, jsem amatér. No řídil jsem se radou dědy - zelenožlutý na kostru, modrý a hnědý jak to vyjde, a tak jsem taky dělal. Nevím kolik zásuvek je ted zapojeno správně. Poznal jsem to u odstředivého čerpadla z Polska které se točilo naopak :!:. Jak to tedy má být a ohrožuje to nějak spotřebiče..... napadá mě, že když tam je transformátor, tak to nemá vliv, ale co ty ostatní?

Díky za radu.

Předmět Autor Datum
Správný je jen jeden způsob. Pokud jej nedodržujete, děláte chybu. Tím, že se tady tou chybou chlubí…
Kurt 19.06.2010 10:04
Kurt
Níčím se nechlubím a už vůbec ze sebe nedělám hlupáka. Potřebuji jen vědět, zda je mám všechny přepo…
anonymee 19.06.2010 10:12
anonymee
Je to jednoduché: jestli máte měděné vodiče, přepojte to. Jestli jsou ty zásuvky připojené na hliník…
Kurt 19.06.2010 10:30
Kurt
Ještě OT: Z kterého slova ti připadalo že je zapojuji záměrně ?
anonymee 19.06.2010 10:42
anonymee
Sahni si prstem na nulák a pak na fázi, a rychle zjistíš, že to jedno není!:-):x: Správně: Jsou-li 3…
Zerozero 19.06.2010 10:24
Zerozero
Díky - to jsem potřeboval vědět. Přeměřil jsem zásuvky v domě - 2 byly naopak, už je přepojuju. Zas…
anonymee 19.06.2010 10:40
anonymee
Nic ve zlém, ale jak se to říká? "Vlevo fáze, vpravo nulák a kdo to neví, ten je č....":-)
Josefff 19.06.2010 10:24
Josefff
Jen pro zajímavost: Po vstupu do evr. unie, bylo v rámci sjednocování norem, na jistou dobu uváděno,…
Zerozero 19.06.2010 10:39
Zerozero
Je to jedno, kde je fáze a kde nula, ale všechny zásuvky musí být v celém objektu zapojeny stejně, n…
Prasak 19.06.2010 12:45
Prasak
Přesně tak,ale kvůli pořádku a jednotnosti,ale stalo se mi taky,že jsem při tapetování místnosti nar…
Jabraka 19.06.2010 14:20
Jabraka
Můj brácha, když rekonstruoval barák, tak i když povypínal všechny jističe, tak mu dráty od lustru p…
Prasak 19.06.2010 20:08
Prasak
Práve na starých instaláciach /2 vodiče / dostaneš fázu na kolík velice jednoducho. Postačí aby u pr…
Joseph 19.06.2010 20:37
Joseph
Pravdou však je že sa to nebezpečím od elektriny kúsok preháňa. Možná, že kdyby se na to sralo, tak…
Prasak 19.06.2010 21:42
Prasak
Vždyť stačí na opačně zapojenou zásuvku(dvoudrát-nula spojená s kolíkem, fáze vpravo) nasadit starší…
Skipi 20.06.2010 08:14
Skipi
Můžeš nakreslit schema, jak dostaneš fázi na kolík roztrojky, když v zásuvce je vodič PE, případně P…
Yarda 04.11.2013 17:57
Yarda
Žasnu. Jak někdo může zapojovat elektřinu "jak to vyjde". Si z nás tady děláš srandu?
Rce 19.06.2010 22:50
Rce
Ve své praxi už jsem viděl hodně kuriozit. Lidí, kteří zapojují elektřinu "jak to vyjde" jsou mraky.…
Zerozero 19.06.2010 23:33
Zerozero
Tady dokonce vyučený elektrikář udělal bojler na zásuvku. jediná chyba byla německá zástrčka (či co…
kejki 19.06.2010 23:53
kejki
Mám podobný problém - stará elektroinstalace, k zásuvce vedou 3 vodiče. Zelenožlutý je jasný kam s n…
Podobný problém 04.11.2013 14:24
Podobný problém
A to je fázovka tak drahá ?
fribble 04.11.2013 16:14
fribble
zdravím nemám po ruce normy ale tuším, že ČSN 33 2130 ed. 2 říká: v zásuvce 230V není rozhodující za…
zetka 04.11.2013 17:37
zetka
Zaujimava je ta poznamka o reverznom chode cerpadla. Nieco take by sa nemalo stat zamenou L a N na p…
Matfej 04.11.2013 17:52
Matfej
Tipnul bych si, že je tam motor s kotvou nakrátko a pomocnou fází buď zapojený špatně nebo že ta pom…
Yarda 04.11.2013 18:01
Yarda
opačně zapojené vinutí statoru. to se může stát buď chybou ve výrobě(nepravděpodobné) nebo a to prav… poslední
zetka 04.11.2013 18:17
zetka

Správný je jen jeden způsob. Pokud jej nedodržujete, děláte chybu. Tím, že se tady tou chybou chlubíte, děláte ze sebe ještě navíc hlupáka.
Nechápu, co vás vede k tomu zapojovat ty zásuvky záměrně špatně a už vůbec ne co k tomu, abyste se tím chlubil (předpokládám spíše, že jste vtipálek, co se doma nudí) - ale "Jak to tedy má být" si najdete na internetu (když jste našel tuto Poradnu, tak zřejmě s počítačem umíte lépe, než jen jej zapnout a vypnout).

Sahni si prstem na nulák a pak na fázi, a rychle zjistíš, že to jedno není!:-):x: Správně: Jsou-li 3vodiče - zelenožlutý (ochranný nulák) na kolík. Hnědý nebo černý (fáze) levá zdířka. Modrý (pracovní nulák) -pravá zdířka. --Jsou-li 2vodiče, (starší instalace) Fáze levá zdířka. Nulák nejprve na ochr. kolík, a bez přerušení dál na pravou zdířku. Platí při pohledu na zásuvku mající ochranný kolík nahoře. ((neplatí pro německé zásuvky, které mají ochranné kontakty po stranách a nemají kolík)) Nesprávné zapojení spotřebiče neohrozí, může však v některých případech ohrozit lidi. Výše uvedené platí samozřejmě pro jednofázové zásuvky.

Jen pro zajímavost: Po vstupu do evr. unie, bylo v rámci sjednocování norem, na jistou dobu uváděno, že stejně jako u německých zásuvek, nebude třeba pravou a levou zdířku rozlišovat. Po jednání odborníků a "normotvůrců", bylo od tohoto záměru upuštěno, a bylo doporučeno dále zachovat náš dosavadní systém.

Přesně tak,ale kvůli pořádku a jednotnosti,ale stalo se mi taky,že jsem při tapetování místnosti narazil na zásuvku,ve které byla fáze na kolíku a pravé zdířce současně,bohudík lampa,která byla do zásuvky zapojená několik let,neměla nic kovového.Protože při otevření krytu vždy kontroluji zapojení,hned jsem chybu nějakého profíka napravil.Děda s babi měli v životě zase jednou štěstí.
JABRAKA

Můj brácha, když rekonstruoval barák, tak i když povypínal všechny jističe, tak mu dráty od lustru pořád jiskřily. Takže pak rekonstruoval i komplet elektroinstalaci. Starý instalace jsou občas opravdu divočina. Ale fázi na kolíku jsem ještě nezažil, to musel zapojovat někdo, kdo ví, jak to má vypadat, ale neví, jak to má fungovat.

Práve na starých instaláciach /2 vodiče / dostaneš fázu na kolík velice jednoducho.
Postačí aby u prívodného vedenia uhnil nulový vodič, u starého hliníku nič extra výnimočné, a nakolko na vedenie je bežne pripojených 4-5 zásuviek a v nich sú zvyčajne aj nejaké spotrebiče, stačí aby bol nejaký zapnutý, a u všetkých zásuviek na danom vedení je fáza na kolíku ... Napríklad taká obyčajná lampa, 25 Watt s vláknom, na stolíku ostala zapnutá. Vlákno má za studena nízky odpor, cca 80 Ohm, .. zvyšok je o náhode.

Pravdou však je že sa to nebezpečím od elektriny kúsok preháňa. Stal sa z toho kúsok mýtus. Kolko ludí do roka zahynie po zásahu prúdu v republike ? 10 ? Na cestách tisícovka. Takže v pohode.

Pravdou však je že sa to nebezpečím od elektriny kúsok preháňa.

Možná, že kdyby se na to sralo, tak by nastal pravej opak - mrtvol od elektriky by přibylo.
A ty to naopak podceňuješ - nejde jen o mrtvoly, ale o popáleniny, úrazy (třískneš hlavou o stůl, když to kopne, ani nevíš jak) a hlavně - požáry!

A s tou fází na kolíku podle tvýho popisu mi moc hlava nebere.

Ve své praxi už jsem viděl hodně kuriozit. Lidí, kteří zapojují elektřinu "jak to vyjde" jsou mraky. Je to zajímavé, ale když někdo připálí vodu při vaření kafe, do vaření svíčkové se zpravidla nepustí. Jinak je tomu v případě elektřiny. Do elektriky se vrtá každý, kdo má alespoň jednu ruku, aby udržel šroubovák.:-) Vzhledem k tomu je celkem zajímavé, že úrazů el. proudem není (relativně) až tak moc. -- K tomu co psal Joseph: Je to pravda. U dvouvodičového vedení, dojde-li někde k přerušení "nuláku" je přes nějaký připojený spotřebič fáze na ochranných kontaktech všude dál na stejné větvi. Je to jeden z důvodů, proč se dnes dělá pouze třívodičové vedení.

Tady dokonce vyučený elektrikář udělal bojler na zásuvku. jediná chyba byla německá zástrčka (či co to bylo, prostě to ignorovalo kolík) a přizemění bojleru. Zajímavé, že to dost dlouho vycházelo dobře. Pak hyba, až vyletěly pojistky na baráku.

Mám podobný problém - stará elektroinstalace, k zásuvce vedou 3 vodiče. Zelenožlutý je jasný kam s ním, ale ty další dva mají stejnou barvu - nebo se už po letech nedá rozeznat. Je to nebezpečné, pokud ty 2 zapojím špatně? Děkuji za odpověď, Petr

zdravím
nemám po ruce normy ale tuším, že ČSN 33 2130 ed. 2 říká: v zásuvce 230V není rozhodující zapojení pracovních vodičů (nula i fáze). funkce el. zařízení a funkce ochrany se tím nezmění. nicméně stále platí, že v daném objektu je třeba provádět instalaci jednotným způsobem a vždy je nutno dodržet barevné značení. toto platí ale jen u tří žilového vedení v domovních rozvodech.
ještě malá poznámka. v celé evropě platí tato úprava, jen ve francii a u nás zásadně dbáme kam který vodič zapojit. francouzi chtějí nulu v zásuvce v levo a u nás se vyžaduje (vyžadovalo) v pravo. nic méně spotřebiče z celé evropy fungují všude stejně.

Tipnul bych si, že je tam motor s kotvou nakrátko a pomocnou fází buď zapojený špatně nebo že ta pomocná fáze nějak uhnila a motor se roztáčí jak se mu to zrovna hodí a hodí se mu to na opačnou stranu. Nebo je tam nějaké zapojení které neznám. Pár fotek čerpadla a štítků na něm by nebylo?

opačně zapojené vinutí statoru. to se může stát buď chybou ve výrobě(nepravděpodobné) nebo a to pravděpodobněji kutilským zásahem při opravě třeba čištění. nejspíš se nějakýmu šikulkovi omylem odpojily drátky vedoucí od uhlíků k vinutí ten je zapojil opačně a už to bylo. další možnost je, že motor čerpadla je stejnosměrný. v tom to případě je čerpadlo vybaveno usměrňovačem a tady mohlo dojít ke špatnému zapojení diod. a to zase zásahem kutila nebo ve výrobě. sázím na kutila. v žádném z těchto možností nezáleží na zapojení fáze a nuly. jediná možnost je že se jedná o třifázový motor,který je pomocí rozběhovýho kondenzátoru upraven na 230V. tam je to možný, ale nevím jistě, musel bych si to ověřit.

Zpět do poradny Nahoru