Avatar uživatele
quentos

Nutíte své děti zdravit kdekoho na potkání?

Vždy, když mě pozdraví neznámé dítě, samozřejmě odpovím, ale v duchu si pomyslím: „Chudák dítě. Až narazí na bručouna nebo burana, kterej buď neodpoví vůbec, nebo jenom něco zabrblá, bude z toho mít trauma.“
Co je to za pazvyk, nutit děti „zdravit starší lidi“ bez rozdílu? Vždyť se pak, chudák, v místech, kde je vysoká koncentrace starších lidí, úplně „uzdraví“.

Edit: Všiml jsem si, že na vesnici je to zvyk. Bydlím však v pětatřiceti­tisícovém měs­tě.

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, Drap, mates1, independent před 2216 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Protože jsem žila na dědině, bylo zvykem zdravit všechny starší, protože se většinou všichni znali.

Často se mně stalo, že někteří dospoělí už z dálky na mě volali dříve, než jsem je pozdravila. Takže s pozdravem jsme prohodili několik slov.

Dnes jezdím do rodné obce na hřbitov, cesta vede kolem školy, jsem překvapená, že mě některé děti pozdraví, i když mě neznají.

Ale z pozdravu školáků je vidět, že si neuvědomují, k čemu slouží pozdrav.
Zřejmě jsou naučeni ze školy – zdravit, ale chybí jim jakési vcítění, projev zdvořilosti, upřímnosti či jak to nazvat atd. Jsou to jakési automaty.

Většina dospělých, , které děti zdraví, jim neodpoví – pozdrav jako projev úcty či slušnosti neocení. To možná vede k tomu, že děti přestanou zdravit., nebo některé si možná uvědomí, proč je slušné a morální pozdravit známé, třeba se usmát atd.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Bydlím v relativně malé obci, je zde zvykem zdravit se navzájem. Dětem to samozřejmě nevadí. Stejně tak na horách, nebo v lese když někoho potkám, tak zdravím, bývalo to dobrým zvykem a myslím, že to nikomu neuškodí. Stejně tak to dělali mé děti a dnes i vnuci. Bez nucení. Samozřejmě že při větší koncentraci neznámých lidí se nezdraví. Osobně jsem zvyklý pozdravit, i když příjdu do obchodu, to se dnes už také vytratilo.
Pozdravit někoho, popřípadě se i usmát nikoho nic nestojí a těm, které potkáváme, to může zlepšit náladu.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Moje děcka vyrůstaly na dědině. Nijak jsem je do zdravení nenutil, jen vysvětlil, že se to hodí (jak říkají Valaši). Ale zdálo se, že jim to nedělalo problém, když to viděly kolem sebe.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Děti, čili i vnoučata mít nemůžu a štvou mě lidi, který podobnýma dotazama nabádají mladé generace k izolaci!

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dudu

Ty se ptáš jako nějaký pražák. Vyrostl jsem na vesnici kde všichni okolo byli „strýci a tetičky“ a pokud bych někoho nepozdravil, žalovali na mě našim. I dnes se coby starý chlap žijící ve městě se chovám jak zmiňuje Drap. Zdravím i když přijdu na zastávku a mrzím se pokud mě nepozdraví děti z mateřské školy na vycházce.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
dudu

Domnívám se, že jsem docela inteligentní člověk, ale důvodům proč byla tato moje odpověď kýmsi vyřazena a navržena správci stránek k posouzení opravdu nerozumím:

Ty se ptáš jako nějaký pražák. Vyrostl jsem na vesnici kde všichni okolo byli „strýci a tetičky“ a pokud bych někoho nepozdravil, žalovali na mě našim. I dnes se coby starý chlap žijící ve městě chovám jak zmiňuje Drap. Zdravím i když přijdu na zastávku a mrzím se pokud mě nepozdraví děti z mateřské školy na vycházce.

před 2215 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
quentos

Odpověď je úzkoprsá a xenofobní. Urážíš Pražáky.

před 2200 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek