Avatar uživatele
anonym

Náhodou jsem narazil na zajímavou studii Kapitalismus versus socialismus. Máte zájem si to přečíst a obhájit své názory?

http://www.che­lemendik.sk/Ka­pitalizmus_je_zlo­cinecky_rezim_7516577­.html

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 2818 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
mosoj

Odpoveď byla označena jako užitečná

Hodně je tam pravdy. Nakonec to může posoudit každý ze svého hlediska.
Hlavně to nečíst a pak se k tomu vyjadřovat. To mluví za vše.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Už sám titulek svědčí o zaujatosti. Takové kraviny nečtu, protože sama historie ukázala neživotaschopnost této pochybné ideologie. Podívám se na mapu světa a to mi úplně stačí.

Zvolit takový titulek svědčí o nezájmu o diskuzi a je ihned zřejmé, že autor je blb. Takže má smůlu.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Nuk nuk

Jasně, takže pravda na prokremelském propagandistickém portále? Tak to jsou poslední místa, kde bych ji hledala.
Co se týče mého názoru na politické režimy, ten asi změním jen těžko.
Za prvé, to, co je teď NENÍ kapitalismus, to už je jen takový novodobý hybrid mezi kapitalismem a socialismem.
Za druhé každá ideologie, i ta sebelépe znějící a sebekrásnější, je v rukách lidí, kteří na ní chtějí vydělat, extrémně nebezpečná.
Za třetí, volba mezi socialismem a soudobým režimem je jen volbou menšího zla. Kdybych si mohla zvolit, sama za sebe bych volila nějakou formu prvobytně pospolné společnosti, protože jen tam bylo minimum lidí, kteří okrádali a zotročovali ty druhé.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

mám na to vše svůj názor a nerad čtu

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Zatím je to pro mně moc dlouhé, ale přečtu si to.
pro Keplera
Víš, pro mně bylo také dlouhé číst nebo poslouchat soudruhy z jejich sjezdů, ale na druhou stranu když jsem se tím prokousal, tak jsem mohl soudruhy mlátit (obrazně řečeno) hlava nehlava jejich argumenty typu .„Když se na tom a tom sjedzu odsouhlasilo to a to, PROČ TO TADY NEDODRŽUJETE?“ A měl jsi vidět, jak se komunisti zakoktávali a najednou nevěděli co mně na schůzi mají odpovědět.Pamatuj, že protivníka udoláš jeho vlastními argumety (což Ty asi nemáš), ale nejdříve o tom něco musíš vědět a dokázat mu, že to znáš lépe než on.
Takže Ty nejsi schopný ani si to přečíst a pak NÁM OMLÁTIT O HLAVU argumety, které jsou tam třeba špatné?
A tihleti (myslím tím všechny co kritizují socialismus) lidé pak tlučou do hlavy mladým BLUDY o socialismu, respektive nechtějí uznat co tenkrát bylo lepší.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Celá odpoveď je v diskusii, aby som nezaberala miesto ostatným záujemcom o odpoveď. Tu je len začiatok. Ďakujem.
Kapitalizmus a socializmus majú zásadný rozpor v pohľade na bytie človeka.
Pôvodný význam pojmu demokracia vlastne v histórii človeka nebol naplnený.
Autor sa v článku zaoberá len záporným pohľadom na súčasne chápaný demokratizmus, kedy vládnu ľudom volení, jednotlivými mocenskými silami („politickými“ stranami) vybraní, predstaviteli­a štátu.

Pokračovanie v diskusii…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
xxx3

tak tohle je tedy „studie“ jako stehno. Podobných výplodů se na netu valí tuny. Slovo studie budí dojem, že se snad jedná o text, který je podložen nějakými daty, výzkumem. Tady tohle je v nejlepším případě úvaha, a to úvaha o všem a o ničem. Zbytečné čtení, stejně je tam „rozsudek“ plácnutý hned v prvním odstavci. Připomíná mi to pasáž z Osudů dobrého vojáka Švejka, jak ho postavili před polní soud kvůli tomu, že si na sebe oblékl ruskou uniformu. Pozvali ho tam se slovy: „Přiveďte odsouzeného…totiž obviněného“. Ale naprosto chápu, že to takhle někoho uspokojí (a přesně vím koho).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

pro Kepler
„led“ má alespoň argumenty, protože to přečetla.Ty papouškuješ akorát to co Ti modří ptáci tlučou do hlavy, protože nejsi schopný argumentovat protistraně SVÝMI argumenty.

před 2818 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
led

Celá odpoveď k otázke:

Kapitalizmus a socializmus majú zásadný rozpor v pohľade na bytie človeka.
Pôvodný význam pojmu demokracia vlastne v histórii človeka nebol naplnený.
Autor sa v článku zaoberá len záporným pohľadom na súčasne chápaný demokratizmus, kedy vládnu ľudom volení, jednotlivými mocenskými silami („politickými“ stranami) vybraní, predstavitelia štátu.
1 – vojny
Zabudol však povedať, heslo bolševikov pri dodávaní zbraní bojujúcim stranám Tretieho sveta : „bite sa radšej vy medzi sebou, aby sme sa nebili my doma“, (tak mi bola zodpovedaná otázka, prečo SSSR a ČSSR dodávajú zbrane rozvojovým zemiam.)
2– bývanie
„Třeba babičky v mnohapokojových starých bytech nádherných pražských secesních domů platily nájem pouze v řádu sta korun, ale často i méně – a nikdo je z nich nevyhnal na ulici pro nadměrečné metry! " pravda len v tom zmysle, že za tie nadmerné metry museli nadmerne priplácať v nájomnom, pokiaľ o dotyčný byt nebol "štátny záujem“. Vtedy dostali náhradný menší byt, je pravda, neboli poslaní na ulicu. Podobne, ak nemali na platenie nadmerných metrov.
V začiatkoch socializmu ako by niekto povedal, ale vlastne hneď po vojne, teda ešte v časoch kapitalistickej ČSR, odbojári a zaslúžilí členovia strany dostali uprednostnene byty po „vyhnancoch“, ale o tom sa skromne mlčí, pretože to nebolo v čase vlády komunistov.
3 – „Dalším právem by mělo být právo na to, vydělat si existenční prostředky na živobytí poctivou prací.“
s týmto odsekom nemôžem než súhlasiť.
4 – (odsek o energiách)
Kapitalizmus – Právo na životné podmienky máte, ak máte dostatočné finančné zdroje na ne. Za socializmu sa mnoho dotovalo zo štátnych fondov, aby životná úroveň neklesla pod životné minimum.
5 – v nasledujúcich odsekoch sa autor už zaoberá len záporom kapitalizmu a rozvíjaním globalizmu.
Celý článok s párom zaujímavých myšlienok je ale tendenčne plytkou parafrázou Smutnej komédie života na motívy Hollywoodskych trhákov. Ako politolog v tomto článku zlyháva.

před 2818 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Uvědomte si, že doba po válce byla dost zlá a nedalo se vše opravit a proinvestovat za jeden rok, nejdříve se muselo investovat do odstranění sutin po bombardování, obnovit chodníky, cesty, kanalizace, zbudovat nové školy, zdravotní střediska, obchody, pomoct v zemědělství, obnovit továrny které hodně utrpěly bombardováním, obnovit železniční tratě, rodiny v podstatě začínali na nule a stát na tom byl stejně, narozdíl od dnešní doby se lidé podíleli na společných pracích aby to šlo rychleji a levněji. Za to jim stát poskytl lékařskou péči, školy, školky a jesle pro jejich děti zadarmo, energie byly od státu také dotované, veřejná doprava jak by smet a mnoho dalšího bylo státem dotované aby občané platili jen to nejnutnější za jejich pomoc při obnově státu. Nežilo se na dluh ale kupovalo se jen to, na co byly peníze, takže ne proto že by zboží nebylo ale proto, že lidé byli naučení, žít jen za své, nikoliv za půjčené od banky. Nebyli tak otroky ve vlastní zemi, jak je tomu dnes. Dnes jsou regály plné zboží, které funguje dva roky a jde do popelnice, na tyto dvouleté výrobky se lidé zadlužují a výsledek je otroctví. Za další, pokud něco funguje stejně to vyhodí a jdou za půjčené peníze koupit další jen aby byli In, měli například nejmodernější mobil, televizi…kdo byl svobodnější, lidé v socialismu nebo kapitalismu. V obou jsem prožila kus života, nemám to tedy vyčtené z knížek nebo z filmů.

před 2818 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
led

Pekný citát, od koho ste ho písali? „V obou jsem prožila kus života“

před 2818 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

To bylo od člověka, který(á) ví jak to bylo. Ano, měl jsem dát odkaz, ale už nevím kde jsem k tomu přišel. Nebyl to dokonce tvůj příspěvek?

před 2818 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
led

Je to možné, neodkladám si svoje spisy

před 2818 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Nuk nuk
Souhlasím s Tebou, ale už prý máš plný počet palců (tady mně to píše), takže nemohu přidělit.

před 2818 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Takže nechceš, Keplere, přečíst si pravdu? Ani se nedivím.

před 2818 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek