Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Náklady na vlastní Exchange Server

Mám zřízený MS Exchange Server u komerčního poskytovatele. Právě dnes, kdy jsem data na něm uložená dost naléhavě potřeboval, došlo u něho k dlouhodobému výpadku (čistě jeho problém, internetové připojení a ostatní služby s tím související byly v pořádku). Vím, že to asi mělo být nějak zálohováno na PC, ale to je teď vedlejší.

Chtěl bych se proto zeptat, jaké náklady bych musel vložit do nákupu SW, kdybych si chtěl pořídit vlastní Exchange Server. Koukal jsem na webu, tam jsou různé verze typu Small Business Server atp., ve kterých se vůbec nevyznám.

Jinak mám celkem na různých místech k internetu připojitelných celkem 8 zařízení (6 PC /4x XP-Pro a 2x XP-Home/ a 2 PDA /WM5/).

Díky za informaci

Předmět Autor Datum
nejvýhodnější řešení, pokud už nemáš vlastní server s Win200x je nákup Windows Small Business Server…
touchwood 03.06.2007 11:51
touchwood
Touchwoode díky, takže 25 l. .....
Paullus 03.06.2007 11:55
Paullus
Pokud by ses rozhodnul pro koupi nového počítače pro svůj SmallBussiness, pak si pořídíš OEM verzi a…
Jan Fiala 03.06.2007 15:02
Jan Fiala
Pokud by ses rozhodnul pro koupi nového počítače pro svůj SmallBussiness, pak si pořídíš OEM verzi a…
Paullus 03.06.2007 16:27
Paullus
hmm.. vlastně jsem nikdy nikde neviděl nic jiného než OEM verze SBSka.. Existují vůbec (Vladimíre)?…
touchwood 03.06.2007 16:43
touchwood
Já jsem si kancelářský "quasiserver" postavil minulý rok a poměrně jsem jej předimenzoval, takže by…
Paullus 03.06.2007 16:50
Paullus
Už jsem našel i neOEM SBS Standard a dokonce existuje i upgradeová verze. Akorát, že jsem nezjistil,…
Paullus 03.06.2007 23:32
Paullus
SBS je (v základu) Windows2003 server s jistými omezeními (např. neumí přemigrovat doménu), ale na d…
touchwood 04.06.2007 07:12
touchwood
Díky, teď jsem to i já pochopil... Takže upgrade na SBS 2003 bude možný pouze z předchozí verze SBS…
Paullus 04.06.2007 07:42
Paullus
to se přiznám, že nevím, ale myslím, že to tak si bude.
touchwood 04.06.2007 08:22
touchwood
Sice tato otazka byla polozena jeste v roce 2007, myslim ze je stale aktualni a krasne ilustruje, ja… poslední
it.trendy 13.10.2011 13:48
it.trendy

nejvýhodnější řešení, pokud už nemáš vlastní server s Win200x je nákup Windows Small Business Serveru (SBS). Jeho omezení tkví jen v tom, že má omezen počet licencí na max. 75 a pak že ty licence jsou dražší než u standardního Win200x serveru. Vtip je v tom, že SBS již Exchange zahrnuje a licence to pokrývá (SBS Premium dokonce obsahuje i MSSQL Server 2005 (toto řešení se hodí pro případ, že chceš provozovat i nějaký informační systém na MSSQL), ale licence jsou pak ještě dražší)

V základu je u SBS (cca 15 litrů) tuším 5 licencí, takže ti stačí dokoupit dalších 5 licencí (cena je tuším okolo 10 litrů).

Ceny prosím ber s velkou rezervou, nejsem chodící ceník MS produktů :-)

edit: za jednu licenci se pokládá jeden uživ. účet, tj. 1 mailbox. Pokud přistupuješ k jednomu mailboxu z více zařízení, neměl by být problém. A pokud zvolíš licencování "per server" (ne "per seat"), pak můžeš mít těch účtů ještě více, ale simultánně bude moci pracovat jen tolik lidí, kolik licencí máš.

hmm.. vlastně jsem nikdy nikde neviděl nic jiného než OEM verze SBSka.. Existují vůbec (Vladimíre)? :-)

Ono obecně se moc nedoporučuje používat na server "standardní" PC, kvůli tomu, že normální komponenty nejsou moc určeny na 24h zatížení, levný "značka" server pro malou kancelář se dá pořídit okolo 15litrů (např. Fujitsu-Siemens)

Jinak jsem se díval, a SBS Standard OEM stojí okolo 11000 bez DPH, dalších 5 licencí je pak za 10000 bez DPH.

Podotýkám, že to jsou koncovky, dá se to sehnat o cca 10% levněji.

Už jsem našel i neOEM SBS Standard a dokonce existuje i upgradeová verze. Akorát, že jsem nezjistil, z čeho lze upgradeovat.

Touchwoode, a ten SBS, to je jako operační systém, který se v té základní verzi (5 licencí) nainstaluje na všech 5 počítačů, nebo každé PC musí mít svoje vlastní Windows?
Já když totiž čtu tu hatmatilku prodejců, tak nevím, která bije...

SBS je (v základu) Windows2003 server s jistými omezeními (např. neumí přemigrovat doménu), ale na druhou stranu s "integrovaným" Exchangem+MS SharepointPortal serverem (+MSSQL ve verzi Premium).

Tedy celé se to nainstaluje na server (nebo "server" ve tvém případě) a zbytek jsou "normální" PC s Win2000 nebo WinXP či Vista (která se nemění, jen je záhodno je přidat do domény vytvořené na tom SBS-ku). Počet těchto PC je právě limitován oněmi licencemi. Existují 2 typy - na uživatele (lic. "per server" - může se přihlásit více strojů, ale simultánní počet přihlášených je limitován licencí) a na zařízení (lic. "per seat" - může se přihlásit libovolný počet userů, ale počet stanic je v daném okamžiku limitován)

Sice tato otazka byla polozena jeste v roce 2007, myslim ze je stale aktualni a krasne ilustruje, jaka je politika M$ neprehledna co se tyce licencovani a funkcionality nabizeneho SW.

V dnesni dobe nema smysl topit $$$$ ve vlastnim reseni. Kdyz je firma zivotne zavisla na M$ produktech (Outlook, Office, atd.) asi ji moc nezbiva a musi se dale drzet M$ reseni, napr. v podobe Office 365.

Ale v dnesni dobe existuji skvele a lacnejsi alternativy v podobe Google Apps pro firmy.

Kdyz si chcete porovnat provozni naklady na Microsoft Exchange Server 2010, Microsoft Office 365 a Google Apps, muzete pouzit tuto kalkulacku nakladu, ktera vam ukaze hlavni vstupni naklady (HW i SW), provozni naklady na Microsoft Exchange Server, i celkove naklady na vlastnictvi (TCO) projektovany na tri roky pro technologie Microsoft Exchange Server, Office 365 a Google Apps.
Odstranena reklama, a google apps sa da docitat aj na nekomercnych strankach. (fleg) (fleg)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru