Předmět Autor Datum
záleží o aký predaj ide,v niektorých prípadoch ide o predaj pre ktorý neplatí občiansky zákonník a f…
audax 10.07.2014 09:59
audax
V ČR platí od nového roku platí nový občanský zákoník, který nahrazuje původní i obchodní. Zprostřed…
Ara 12.07.2014 09:19
Ara
Obchodní zákoník už nějakou tu chvíli neexistuje, takže plácáte nesmysly. poslední
dfjukb 12.07.2014 13:35
dfjukb

záleží o aký predaj ide,v niektorých prípadoch ide o predaj pre ktorý neplatí občiansky zákonník a forma predaja sa riadi obchodným zákonníkom takže samotný predaj a následná podpora/servis je výlučne riadený dohodou medzi predajcom a nákupcom a neplatia tu žiadne nároky na záručnú dobu/bezplatnú opravu behom záručnej doby ako u bežného maloobchodného predaja

V ČR platí od nového roku platí nový občanský zákoník, který nahrazuje původní i obchodní. Zprostředkovatel se od prodejce liší podstatnou věcí, a to že smlouvu neuzavírá jménem vlastním, ale dodavatele. Takže v tomto případě jde jednoznačně o prodejce.

Navíc zprostředkovatel nesmí uzavřít smlouvu, pokud má pochyby o tom, že dodavatel je schopen smlouvu řádně plnit - včetně odpovědnosti za vady (§ 2452).

Prodejce má právo vás odkázat na servisní organizaci. Zákon nestanoví, že musí jít o místo v ČR

§ 1922 Jakmile nabyvatel zjistí vadu, oznámí to bez zbytečného odkladu zciziteli a předmět plnění zciziteli předá, nebo jej podle jeho pokynů uschová nebo s ním jinak vhodně naloží tak, aby vada mohla být přezkoumána. Jedná-li se o předmět podléhající rychlé zkáze, může jej nabyvatel po upozornění zcizitele bez prodlení prodat.

Máte právo na náhradu účelně vynaložených nákladů (§ 1924), takže pokud vás prodávající vyzve k zaslání do Číny, učiňte tak a náklady mu vyúčtujte.

Prodejce se nemůže vzdát odpovědnosti za vady:

§ 1916 (2) K projevu vůle, kterým zcizitel předem omezí zákonný rozsah svých povinností z vadného plnění, se nepřihlíží.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru