Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Někam normálně vyhodit šetřící žárovky Tesla?

Mam pro pripadne zajemce upozorneni, nakoupil jsem do bytu jen setrici zarovky, nejprve jsem nakoupil drahe OSRAM a potom nekde uz nevim kde meli Tesla snad za min nez polovinu ceny. No utekly dva roky, OSRAM vsechny drzi a Tesla mam ze ctyrech uz jen jednu, prvni odesla pred mesicem, druha tri dny zpatky a treti dnes. Takze pouceni pro priste, kupovat jen drahe znackove setrici zarovky, nakonec se to vyplati.

Mam vsechny tri doma a nevim jednu vec, kam s tim. Do kontejneru se to nesmi a do takovejch tech cervenejch kosu v obchodech co jsou na baterky taky ne. Do nejakyho sbernyho dvora nekam 5km daleko se s tim nepotahnu, je nejaka moznost pro normalniho cloveka dostupna, kam to vyhodit nebo to ekologicky smyslejici opravdu nosi do sberneho dvora a zbytek lidi to proste prskne do kontejneru a je to?

Předmět Autor Datum
take daco som zahliadol ze beru v elektroobchodoch typu datar, nay, elektroworld....
hoppus (nereg.) 26.07.2013 13:16
hoppus (nereg.)
Datart je jedinej dostupnej a tam maji kos na baterie, ale myslim, ze mi zrovna tam rikali, ze zariv…
RedMaX 26.07.2013 14:11
RedMaX
Nosím to do sběrňáku (naštěstí jich mám doma fakt jen pár), ale měli by je vzít všude tam, kde je pr…
Kurt 26.07.2013 13:31
Kurt
Měli by je brát elektroobchodech, ale většinou tolik kusu kolik si jich tam koupíš nových. Některé o…
manas 26.07.2013 13:42
manas
Hm, no zkusim se pozeptat v obchode az budu kupovat novou usporku, ale koupim jednu, vyhodit chci tr…
RedMaX 26.07.2013 14:18
RedMaX
Já to vracím do obchodu, když si kupuji nový. A odnesu tam klidně tři, i když kupuju jen jednu. Do l…
Prasak 26.07.2013 14:52
Prasak
Protože ty "žárovky" absolutně prd vydrží (nedožijí se ani překonání dvou let záruky) a je jedno jes…
Filuta 26.07.2013 14:57
Filuta
Přeci sis nemyslel, že někdy šlo v tomhle případě o rtuť.
Redsnake 26.07.2013 15:25
Redsnake
Ježíšmarjá, to mně ani na chviličku nenapadlo :-D. Stejně tak u zákazu klasických žárovek nejde o še…
Filuta 26.07.2013 15:46
Filuta
No, sice také nejsem zastánce zákazu, ale spořivek se musím zastat. V drtivé většině případů totiž n…
JR_Ewing 26.07.2013 15:54
JR_Ewing
Naprostá pravda. Vydrží minimálně pět let a pak "odchází" spíše luminiscenční vrstva a snižuje se sv…
ms 26.07.2013 23:17
ms
Spořivky mi nesmí do bytu. Vypadá to v lustru strašně a svítí to na pytel. Naštěstí jsem zásoben kla…
Dale Cooper 26.07.2013 23:30
Dale Cooper
Jestli ti 105W halogenka svítí jako 150W klasika, tak to muší bejt fakt asi kosmická technologie ;-)…
Martin79 27.07.2013 11:05
Martin79
Jestli ti 105W halogenka svítí jako 150W klasika, tak to muší bejt fakt asi kosmická technologie Hal…
Dale Cooper 27.07.2013 11:13
Dale Cooper
Všiml sis, že si nápisy na tom obalu poněkud odporují? Tahle halogenka nahradí tak 130W žárovku, sto…
Martin79 27.07.2013 11:48
Martin79
Subjektivně je jas vysoký, pochopitelně časem jas klesá - vlákno se "stěhuje" na vnitřní povrch baňk…
ms 27.07.2013 19:09
ms
To já mám taky zásobu obyčejných klasických žárovek za cca 11 - 15 KČ/ks. Sice nejsou "značkové", al…
RITCHI 28.07.2013 00:51
RITCHI
V Bau* mají krabice na baterky i na úsporky.
Moas 26.07.2013 22:38
Moas
Krabice mají i například v Lídlu.
Dale Cooper 26.07.2013 23:28
Dale Cooper
Nikdy mi neodešla jediná úsporka Osram ani Philips (noname odešly všechny, holt na začátku jsem kupo…
Martin79 26.07.2013 22:42
Martin79
Nikdy mi neodešla jediná úsporka Osram ani Philips U mna taky tak! Mrtvu usporku, ktoru by som kupo…
blue5 26.07.2013 23:19
blue5
Kulatá Osram sice neodešla, ale svítí asi tak polovičním výkonem. A Philips už mi odešla, ale dělám…
kejki 27.07.2013 22:45
kejki
na zaklade osobnich zkusenosti tvrdim, ze: usporky (ledky i kompaktni zarivky) odchazeji predcasne b… poslední
dveer 29.07.2013 00:00
dveer

Nosím to do sběrňáku (naštěstí jich mám doma fakt jen pár), ale měli by je vzít všude tam, kde je prodávají.

Zpětným odběrem se rozumí odebírání použitých výrobků povinnými osobami od spotřebitelů (§ 2 zákona č. 634/1992 Sb., o ochraně spotřebitele) bez nároku na úplatu za účelem jejich využití nebo odstranění.

Povinnost zpětného odběru se vztahuje na oleje, baterie a akumulátory, výbojky a zářivky, pneumatiky a elektrozařízení z domácností. Povinnost zajistit zpětný odběr použitých výrobků nabídnutých ke zpětnému odběru má právnická osoba nebo fyzická osoba oprávněná k podnikání, která uvedené výrobky vyrábí nebo uvádí na trh v České republice výrobky zahraničního výrobce (povinná osoba), a to bez ohledu na výrobní značku a do výše, které za vykazované období vyrobí nebo doveze.

Hm, no zkusim se pozeptat v obchode az budu kupovat novou usporku, ale koupim jednu, vyhodit chci tri, tak to asi neklapne. Nakoec to nekam soupnu do popelnice a bude, ale stve me to, hlavne ze EU vyda narizeni, ze se nesmi prodavat normalni zarovky a lidi musej pouzivat zarivky, ale aby taky vydali narizeni, ze musi kazda obec mit na ty zarivky popelnici to uz je nenapadne. 3-[

Protože ty "žárovky" absolutně prd vydrží (nedožijí se ani překonání dvou let záruky) a je jedno jestli Tesla nebo pOsram, chodím je pravidelně reklamovat do Horního Bachu. Bez řečí je okamžitě vymění, takže odpad nemám žádný.
Jinak máš pravdu, dost lidí to bohužel háže do popelnic. Teploměry se rtutí nám EU zakázala, komu se ten teploměr rozbil, a žárovky lidi fláknou do popelnic a tady rtuť nevadí...

No, sice také nejsem zastánce zákazu, ale spořivek se musím zastat. V drtivé většině případů totiž není problém v žárovce. Když se dřív vyráběly světla, nikdo neřešil nějaké odvětrání, protože to klasické žárovky bez problémů vydržely. Jenže tyhle úsporky jsou mnohem náchylnější na teploty a ty více svítivé (ekvivalent 100W a víc) dost topí. No a uzavři to v baňce, pod poklop nebo podobě a je po žárovce.

Já si do rekonstruovaného domu navrhují větší "rozptýlení světla", tedy více menších zdrojů (7W, 10W) - určitě dám fotky až budu mít kompletní místnost, určitě to tu bude některé lidi zajímat - a svítidla výhradně s otevřeným vrškem, ať mají žárovky kam sálat.

Naprostá pravda. Vydrží minimálně pět let a pak "odchází" spíše luminiscenční vrstva a snižuje se svítivost. Na záchod a do koupelny patří zásadně halogenové tepelné koule (uzavřené svítidlo - obvykle keramické "kopyto" a koule). Svítidla na bázi LED mne nikterak neuchvátila - barevné spektrum zatím nic moc a účinnost se přehání, LED s luminoforem jsou na tom stejně jako zářivky.
Odnáším do Sběrného dvora, mám to holt blízko.

Jestli ti 105W halogenka svítí jako 150W klasika, tak to muší bejt fakt asi kosmická technologie ;-) Halogenky totiž svítí při shodném příkonu maximálně jen o 20 - 30% silněji než "edisonky".

Ještě dnes se v mnoha obchodech prodávají jak halogenky tak i obyčejné, jenže už se to nevyplatí kupovat. 48W halogenka (ekvivalent 60W žárovky) stojí v místním obchodě 59Kč. Tepelná koule 60W stojí 49Kč. Chtěl bych vidět blázna který by to za tuto cenu kupoval, když kvalitní značková úsporka 15W svítí o trochu silněji (11W o trochu slaběji, hlavně časem) stojí jen čtyřnásobek, žere čtvrtinu energie a vydrží 6 - 8x déle.
Tady si taky pár lidí udělalo zásoby edisonek, jenže je většinou používají jen ve sklepě, na WC a podobně. Všude jinde mají úsporky. Soused má zápraží domu osvětleno úsporkou 42W s označením 955 (barevná teplota 5500K (studená bílá), faktor podání barev 90%, svítí to jak ďas a ani mráz tomu nevadí (akorát se ještě pomaleji rozsvěcuje než obvykle). Kam se se*e nějaká žárovka.

Všiml sis, že si nápisy na tom obalu poněkud odporují?
Tahle halogenka nahradí tak 130W žárovku, stopadesátku stěží. Světlo halogenových žárovek je bělejší, vzniká tak pocit že svítí ještě silněji než o těch max 30%. Technicky to ale není možné, takové přežhavení by nevydrželo žádné vlákno ani u xenonových halogenek (to tahle bude). Reklamní trik, no :-)
Na světlo úsporek se dá normálně zvyknout.

Subjektivně je jas vysoký, pochopitelně časem jas klesá - vlákno se "stěhuje" na vnitřní povrch baňky. Kupodivu vydrží poměrně dlouho - cca 3 roky bez problémů ve výše uvedených místnostech. Když to uvádí, pak to změřili.
Úsporné zářivky se prostě musí vybírat aby světlo mělo nějaké rozumné spektrum. Nemám s nimi žádný problém už od od 90. let.

Nikdy mi neodešla jediná úsporka Osram ani Philips (noname odešly všechny, holt na začátku jsem kupoval ty nejlevnější neznačkový). Akorát u Philipsu po čase trochu zčernají konce trubic, jinak v pohodě. Ty nejstarší používám deset let, tak jak chcípaj obyč žárovky. Už jich moc nezbývá (žárovek), za chvíli budu mít v baráku všude úsporky včetně dvou LED svítidel.
Takže stále čekám až rupne nějaká úsporka a mile mě překvapuje že opravdu zatím jen čekám a čekám, úsporky svítí a svítí a bouchaj zatím jen ty žárovky...

na zaklade osobnich zkusenosti tvrdim, ze: usporky (ledky i kompaktni zarivky) odchazeji predcasne budto z duvodu prehrati (jsou zavrene v lustru, kouli atp) nebo jim vadi prepeti a podpeti, kolisave napeti (muze byt zpusobene staarym vedenim jako u nas) nebo jsou noname shit uz od pocatku.. pokud je problem v elektronice, muzes si to zkusit opravit, (me se to povedlo a ledky zase svítí a vypadá to ze mne prezijou :-)) a k ty likvidaci: normalne se zeptej u vas na obecnim urade, reknou ti co s nimi.. a pokud to vase obec nema vyreseny, jdi za starostou a odnes mu je primo do kancelare.:-) a abys v tom nebyl sam, podaruj par kamaradu a vem je sebou at udelaji totez.. divil by ses, jak se potom ta urednicka masinerie rozbehne a jak brzo bude celej problem vyresenej..:-) dveer

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru