Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Někdo mi dá plný přístup na web i do SQL, něco bych tam omylem smazal, můžu být zažalován?

Představme si následující situaci:

Někdo mi dá heslo na FTP i do SQL prý jen pro tvoření webu(tím mi vlastně dává plnou moc manipulovat tam s čímkoli ne?)
Něco bych tam velmi osobního omylem smazal. Prý mě podle jeho kámoše může zažalovat a požádat o náhradu vzniklé škody(prý je na to odstavec v zákoníku přímo na programátory). Je to vůbec pravda, může tohle udělat? Já mám na jednom webu udělátko co smaže některé soubory, ale co kdyby smazalo něco navíc... Už to, že mi dal plný přístup, znamená, že si tam můžu prakticky dělat co chci ne? Dík za odpovědi.

Předmět Autor Datum
Jmenuji se Marek Novák. Je mi 14 let. Nemůžeš. Tobě hrozí nanejvýš polepšovna.
karel 18.08.2008 19:59
karel
Ne kdybych byl plnoletej, co by se mohlo stát? :-)
marekdrtic 18.08.2008 20:00
marekdrtic
Co by se stalo, kdybych se rozhodl půjčeným autem srazit školku na přechodu, ujel a řekl bych že to…
Michal.Maniak 18.08.2008 20:09
Michal.Maniak
Ne schválně bych to neudělal, dotyčný je x kilometrů ode mě, tak po tlamě bych asi nedostal, maximál…
marekdrtic 18.08.2008 20:11
marekdrtic
Tobě hrozí nanejvýš polepšovna. Čistě hypoteticky nad rámec úvah o institutu polepšovny by bylo mož…
Paullus 18.08.2008 20:14
Paullus
V těchto případech pak existuje zákonem nepředpokládaný regresní postih, kdy odpovědná osoba zanedba…
touchwood 18.08.2008 20:15
touchwood
jestli je ten "někdo" tak blbej, že ti dá plné přístupy (obojí lze limitovat jen na danou "výseč" di…
touchwood 18.08.2008 20:14
touchwood
Profíkovi by se nemělo stávat, že mu skript "něco náhodou smaže".. Nejsem profík, maximálně bych se…
marekdrtic 18.08.2008 20:22
marekdrtic
Dotycny nerobi zalohy? Ty nerobis zalohy? To je tak tazke napisat script ktory napr. kazdu hodinu ur…
MM.. 18.08.2008 20:14
MM..
žádná smlouva není(je to kamarád, smlouva vypadá nějak takto: "tady máš FTP a MySQL, udělej web"), z…
marekdrtic 18.08.2008 20:20
marekdrtic
a od čeho je mobil, e-mail, IM apod. ? Prostě mu napiš/zavolej: "Pepo, dneska večer budu obcovat s…
touchwood 18.08.2008 20:24
touchwood
A niekto ti zakazal urobit dalsiu zalohu? Napr. o hodinu? Alebo myslis ze zaloha sa robi raz a potom…
MM.. 18.08.2008 20:30
MM..
Já třeba jednomu také pomáhám s webem. On si to dělá v podstatě sám a když něco měním, stáhnu si nej… poslední
Kráťa 18.08.2008 20:33
Kráťa
Jak psali kolegové, v tvém věku ti můžou tak velký h* ;-) V případě plnoletosti a práce na zakázku…
L-Core 18.08.2008 20:27
L-Core

Co by se stalo, kdybych se rozhodl půjčeným autem srazit školku na přechodu, ujel a řekl bych že to udělal osoba blízká? ;-)
Ptáš se coby kdyby - pokud se nic takového zatím nestalo, tak nejlepší bude, když to tak zůstane... nebo bys to udělal schválně?
A pokud už se stalo...no spíš než žaloby bych se bál, že od dotyčného dostanu po tlamě :-D

Tobě hrozí nanejvýš polepšovna.

Čistě hypoteticky nad rámec úvah o institutu polepšovny by bylo možno v takovém případě uvažovat o odpovědnosti za škodu způsobenou těmi, kteří nemohou posoudit následky svého jednání, kam náleží i nezletilí; pak odpovídá za škodu ten, kdo je povinen vykonávat nad škůdcem dohled.

V těchto případech pak existuje zákonem nepředpokládaný regresní postih, kdy odpovědná osoba zanedbavší nad nezletilým škůdcem náležitý dohled, tomuto řečeno slovy klasika, "rozseká p*del, až mu ní cáry lítají"...

jestli je ten "někdo" tak blbej, že ti dá plné přístupy (obojí lze limitovat jen na danou "výseč" disku (u FTP), případně na "tvou" databázi, resp. do ostatních databází na serveru jen "read"), tak si o to skoro koleduje. A o takových věcech jako zálohování asi taky neslyšel. Prostě Amatér :-)

Obecně vzato, pokud bys to udělal omylem, a nebylo to záměrné, tak se IMHO nic dít nemůže, protože přístupy jsi získal legálně a pokud nemáš podepsanou smlouvu o zodpovědnosti, tak je to IMHO de iure nevymahatelné.

Druhá věc je samozřejmě amatérismus jak protistrany, tak tvůj. Profíkovi by se nemělo stávat, že mu skript "něco náhodou smaže"...

Dotycny nerobi zalohy? Ty nerobis zalohy? To je tak tazke napisat script ktory napr. kazdu hodinu urobi zalohu trebars rovno na serveri? (predpokladam ze tam nemas GB dat).
Tiez zavisi od toho za akym ucelom ti to dal. Mas robit pre neho program alebo co? Ak to zmaze omylom program tak to je tazko napadnutelne, neviem ako presne to vyzera v zakonoch, ale ked ani MS neruci za tie ich smejd SW, ani vyrobca disku neruci za data na nom, tak neviem preco by si mal ty rucit za to ze tvoj script nieco omylom nezmaze. Ale zas na druhej strane keby zmazal, tak by si mal urcite problem (minimalne by ta "vyhodili"). Snad si ten script najprv testujes na lokali, a mas v nom nejake testy/kontroly predtym ako mazes aby si pri nejakom blbom vstupe od pouzivatela nezmazal cely disk.
P.S. ale myslim ze skor to bude zavisiet od nejakej zmluvy ktoru mas s nim. Tam moze byt podchytene nejake rucenie apod.

A niekto ti zakazal urobit dalsiu zalohu? Napr. o hodinu? Alebo myslis ze zaloha sa robi raz a potom rok nic? :)
Inac je dobre si to s nim dohodnut aby vedel ze ides testovat, a tvoje scripty poriadne otestovat na lokali, prip. najprv len v nejakej v testovacej zlozke na serveri, skusat scriptu davat rozne vstupy (aj chybne) atd. aby si overil ze je vsetko OK, az potom naostro na server.

P.S: a ked nemas zmluvu tak ti nic nemoze, prip mozes potom tvrdit ze tie scripty si vobec nerobil, ze ti ich dal on aby si ich len nahral na server lebo on nema cas :-D

Já třeba jednomu také pomáhám s webem. On si to dělá v podstatě sám a když něco měním, stáhnu si nejdříve to aktuální, změním, nahraju pod jiným názvem souboru (třeba indexx), mrkne, a kdyžtak si to přejmenuje.
Zálohu by sis měl před svými zásahy udělat především sám, když se neumíte domluvit, jestli něco (a co) měnila druhá strana, abys to uměl ve vteřině uvést alespoň do původního stavu (v tomto případě zálohu toho, co maže ten script).

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru