Předmět Autor Datum
Vpodstatě se s tím moc nemažu.Tuším že podrobnější popisky jsou na vláknu dům a chalupa zahrada.Já t…
dabac 27.11.2013 19:43
dabac
Já ten nůž vůbec nesundavám, otočím sekačku kolečkama nahoru, ona žuchne na bok, nohou přitlačím jed…
U krysy 27.11.2013 21:31
U krysy
Vždyť říkám že se z toho nestřílí.
dabac 27.11.2013 22:07
dabac
centrování při cca 3500ot/min mi připadá zbytečné Právě naopak. Čím větší otáčky, tím větší odstřed…
Rce. 28.11.2013 00:19
Rce.
Táááááák, to je správná nalejvárna :-D:-D:-D
U krysy 28.11.2013 01:16
U krysy
Brousím na obyčejné brusce, chladím vodou. Vycentrování nedělám. Sekačka slouží už 10 let. Až doslou…
kocour Amadeus 02.12.2013 16:45
kocour Amadeus
V podstatě souhlasím s uživatelem "dabac", alespoň pokud jde o vyvážení. Ostří nože ale mám zbroušen…
albert 28.11.2013 15:34
albert
Jsi si jistý, že popisuješ broušení sekačky na trávu a ne břitvy? Ekotrávník s plevelem a krtinci. Z…
Henessy 02.12.2013 18:13
Henessy
Správně naklepat kosu dokáže dnes jedině vesnický stařík To bych netvrdil, mne je třetina co tomu s… poslední
Uroboros 02.12.2013 19:06
Uroboros

Vpodstatě se s tím moc nemažu.Tuším že podrobnější popisky jsou na vláknu dům a chalupa zahrada.Já to dělám tak že po vyjmutí nože o po očištění ocel kartáčem kudlu ostřím flexou.Pozor na spálení mater.Potom jsem si vyrobil jednoduchý trn na který nůž aretuji.A teď jsou dvě možnosti stat.vyvážení.Trn jsem z obou stran navrtal aby byla možnost vyvážení ve vidlici na čepech.Protože jsem si ještě vidlici nevyrobil,tak to vyvažuji tak že rozevřu svěrák,položím na něj nůž,který je fixován na čepu a kam se překloní tak bruskou uberu až se srovná vodorovně.samozřejmě že čelisti svěráku musí být v přímce,nesmí bát nakloněná rovina.Ještě jeden docela jednoduchý způsb že se vlastní nůž vystředí na hranu třeba kuch. nože a kam se vrtne tak se ubrousí.Zjistil jsem že se zas až tak moc neděje sekačka mi nevibruje.Je to tak trochu amatérský ale stačí to.

Já ten nůž vůbec nesundavám, otočím sekačku kolečkama nahoru, ona žuchne na bok, nohou přitlačím jednu stranu nože k zemi, druhou flexou vžžžžžžž, pak nůž otočím a vžžžžžžžž, za necelou minutu mám naostříno, centrování při cca 3500ot/min mi připadá zbytečné.

centrování při cca 3500ot/min mi připadá zbytečné

Právě naopak. Čím větší otáčky, tím větší odstředivá síla a tím větší namáhání klikové hřídele (předpokládám benzinovou sekačku). Sice nestíhá vibrovat, ale síly tam jsou a to tak, že velmi značné. Pak se budeš divit, až to zadřeš kvůli ohnuté klikovce. Navíc benzinová sekačka se vůbec nemá pokládat na bok, ale na opratě (držadla).

V podstatě souhlasím s uživatelem "dabac", alespoň pokud jde o vyvážení. Ostří nože ale mám zbroušené na poloviční úhel oproti originálu a NAKLEPANÉ (jako kosu). Materiál nože se v místě naklepání homogenizuje, vytáhne se, takže tolik neubývá broušením a déle vydrží ostrý, nehledě k tomu že takto upravený nůž je k trávníku šetrnější. Rozdíl poznáte podíváte-li se zblízka na stéblo "uražené" tupým nožem a odseknuté nožem ostrým. Neuškodí po naklepání srovnat ostří a srazit "jehlu" brouskem.

Správně naklepat kosu dokáže dnes jedině vesnický stařík

To bych netvrdil, mne je třetina co tomu staříkovi a troufnu si říct, že už to umim taky, prostě to chce do ruky získat jistej grif a dokázat to dělat stále stejně :-).
Naklepávat nůž do sekačky resp. dělat mu ostří jako kose je holej nesmysl, pokud neseču golfovej trávník 2x týdně. Ten kdo poseče standardní trávu (schválně tomu něříkám trávník :-D ) u baráku 2-4x do roka, by ten nůž zničil na prvních pár metrech. Takovým spíš poradím to nabrousit v úhlu jako sekeru, ale jen jednostraně (dle sekaného bordelu cca 30-45°). A pokud možno ne flexou a ještě na sekačce, to je možná lepší nechat ho tupej, neb takhle se jen zničí.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru